kinoReuters
StoryEditor

Filmové pirátstvo je na vzostupe. Pomáhajú mu zavreté kiná a premiéry online

11.10.2020, 00:00
Autor:
mtmmtm
Snímka Mulan od spoločnosti Walt Disney je posledným príkladom filmu, ktorý mal tento rok premiéru miesto v kine na streamovacej službe.

Filmový priemysel pocítil dopady pandémie predovšetkým kvôli zatvoreným kinám. Tržby z predaja lístkov totiž zostávajú pre veľké štúdiá hlavným zdrojom príjmov.

Množstvo tohtoročných premiér, od ktorých sa očakávali vysoké zisky, sa preto presunula na budúci rok. Príkladom je najnovšia "marvelovka" Black Widow alebo adaptácia muzikálu West Side Story od režiséra Stevena Spielberga.

Tvorcovia niektorých vysokorozpočtových snímok sa však rozhodli nečakať a miesto premiéry v kine začali svoje filmy predávať prostredníctvom streamovacích služieb.

Raj pre pirátov

Pre tento krok sa rozhodli napríklad autori animovaných snímok Scooba! a Trollovia: Svetové turné. A najnovšie tiež Mulan od Disneyho, ktorý mal začiatkom septembra premiéru na online platforme Disney +.

Tento spôsob distribúcie však nahráva pirátom, pre ktorých je takto jednoduchšie ilegálne kopírovať a šíriť najnovšie filmy. Nemusia totiž pokútne zhotovovať kamerový záznam snímky v kine. Pirátstvo pripravilo produkčné spoločnosti počas pandémie o milióny potenciálnych zákazníkov, napísala agentúra Bloomberg.

Je to vidieť predovšetkým na snímke Mulan. Tá sa v septembri stala vôbec najviac ilegálne sťahovaným filmom, s vysokým náskokom pred konkurenciou, uviedol portál TorrentFreak, ktorý monitoruje pirátsku aktivitu na internete.

Počas prvého dňa od uvedenia online vykazoval o viac ako 900 percent viac stiahnutí než druhý film v rebríčku. V poslednom rebríčku najsťahovanejších snímok, ktorý vyšiel v pondelok, si Mulan stále drží prvú priečku.

Nárast o stovky percent

Počas pandémie je online pirátstvo na vzostupe. "Výrazne pribudlo tých, ktorí tieto zdroje využívajú a filmy alebo seriály načierno sťahujú. V tomto ohľade sme už na jar upozorňovali, že vplyvom pandémie skokovo pribudlo pirátstvo. Do dneška ide o nárast o stovky percent," opisuje šéfka mediálnej spoločnosti Axocom Erika Luszicza. Dôvod je podľa nej prostý, ľudia trávia veľa času doma a ich možnosti kultúrneho vyžitia sú obmedzené.

Podľa Bloombergu nahráva pirátstvu politika niektorých štúdií, ktoré svoje snímky uvádzajú na streamovacie služby za dodatočný poplatok. Pozretie Mulan na platforme Disney+ stojí 30 dolárov nad rámec predplatného, ktorá je sedem dolárov mesačne, čo niektorých divákov odrádza.

Luszicza si myslí, že tento biznisový model môže byť životaschopný, ale nie všade. "Záleží na vyspelosti danej krajiny, vo vyspelých štátoch sa zákazníkov nájde určite dosť. Napríklad vo Francúzsku je veľká tradícia chodenia do kina, navyše nelegálne sťahovanie je tam dôsledne sledované a trestané. Tam si dokážem predstaviť, že môže podobný model fungovať. Naopak vo východnej Európe je stále silne vnímané, že to, čo je na internete, by malo byť zadarmo," hovorí.

01 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 02 - Modified: 2024-04-07 09:00:00 - Feat.: - Title: Spoznáte film len na základe jeho hlavného záporáka? Tento kvíz preverí, či ste skutočný milovník kinematografie 03 - Modified: 2024-04-05 09:00:00 - Feat.: - Title: Je to oficiálne! Štúdio Warner Bros. potvrdilo piate pokračovanie obľúbeného filmu 04 - Modified: 2024-03-28 12:00:00 - Feat.: - Title: Pripravuje sa šiesty film Pirátov z Karibiku. Vieme, či sa vráti aj Johnny Depp 05 - Modified: 2024-03-26 10:43:37 - Feat.: - Title: Beetlejuice Beetlejuice je späť. Hororový počin Tima Burtona láka hviezdami ako Winona Ryder či Jenna Ortega
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:54