Reuters
StoryEditor

Hlavný ekonóm ECB: Koronakríza naberá na sile, ekonomiku eurozóny čaká zložitejšia fáza

11.10.2020, 20:52
Autor:
TASRTASR
Po tom, ako Európu zasiahla druhá vlna pandémie nového koronavírusu, jednotlivé vlády začali pristupovať k novým reštriktívnym opatreniam, aj keď zatiaľ na lokálnej úrovni a zameraným najmä na voľnočasové aktivity.

Ekonomika eurozóny vstupuje do zložitej fázy. Dôvodom je druhá vlna pandémie nového koronavírusu, ktorá vyvoláva otázniky, či sa súčasné zotavovanie podarí udržať.

Povedal to v rozhovore pre denník The Wall Street Journal hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky (ECB) Philip Lane.

Po tom, ako Európu zasiahla druhá vlna pandémie nového koronavírusu, jednotlivé vlády začali pristupovať k novým reštriktívnym opatreniam, aj keď zatiaľ na lokálnej úrovni a zameraným najmä na voľnočasové aktivity. "Ďalšia fáza bude zložitejšia," uviedol Lane v súvislosti s vývojom ekonomiky.

Lane potvrdil, že inflácia na úrovni 1,3 percenta, s ktorou sa počíta na rok 2022, je "výrazne vzdialená" cieľu ECB stanovenému tesne pod dvomi percentami.

Zároveň však ihneď tlmil očakávania ďalších krokov ECB na podporu ekonomiky už tento mesiac. Ako povedal, ECB počká na reakciu národných vlád na vývoj situácie, keď prídu s rozpočtami na budúci rok.

"Časť súčasnej neistoty vyriešia najbližšie mesiace," povedal Lane. "Budú známe fiškálne plány, budeme vedieť viac, čo sa týka pandémie," dodal.

Koronavírus a Covid - 19

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 09:42