Reuters
StoryEditor

Vznikla najväčšia dohoda o voľnom obchode na svete. Pokrýva tretinu svetovej ekonomiky

15.11.2020, 07:02
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Dohoda presadzovaná Pekingom znižuje clo a stanovuje spoločné obchodné pravidlá.

Skupina 15 krajín z ázijsko-pacifického regiónu zahŕňajúca Čínu, Japonsko, Južnú Kóreu a Austráliu dnes podpísala najväčšiu dohodu o voľnom obchode na svete. Pokrýva viac ako dve miliardy ľudí a približne tretinu svetovej ekonomiky.

Krajiny podpísali dohodu o tzv. regionálnom ekonomickom partnerstve (RCEP) na 37. summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN), informuje agentúra DPA.

Presadzovaná Pekingom 

Táto dohoda podľa čínskeho premiéra Li Kche-čchianga, ktorého citovala agentúra AFP, "jasne ukazuje, že multilateralizmus je správnou cestou a predstavuje správny smer globálnej ekonomiky a pokrok ľudstva".

Dohoda presadzovaná Pekingom znižuje clo a stanovuje spoločné obchodné pravidlá. Týka sa obchodu, služieb, investícií, telekomunikácií i autorských práv, napísala agentúra DPA.

Číne by podľa ekonómky Iris Pangovej zo spoločnosti ING mohla pomôcť znížiť závislosť na zámorských trhoch a technológiách, napísala agentúra Reuters.

Hrozba pre Európu? 

"Pre európske firmy je RCEP príležitosťou aj hrozbou. Môže v členských štátoch zvýšiť dopyt subdodávkach používaných na reexport formou finálneho výrobku do krajín, ktoré dohodu spolupodpísali. Súčasne však hrozí, že signatári RCEP začnú viac obchodovať medzi sebou a znížia dovoz . Európske podniky zase majú ďalší dôvod pre presun výroby do Ázie, pretože tam vzniká obrí bezcolný trh," uviedol Luděk Procházka, riaditeľ spoločnosti Gerlach, ktorá je najväčším českým poskytovateľom colných služieb.

Celosvetovo najväčšia obchodná dohoda zahŕňa desať štátov združenia ASEAN - Brunej, Vietnam, Thajsko, Filipíny, Laos, Kambodžu, Mjanmar, Malajziu, Singapur a Indonéziu. Túto desiatku dopĺňajú Austrália, Čína, Japonsko, Južná Kórea a Nový Zéland.

01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:57