TASR/AP
StoryEditor

Ázijské ekonomiky sa prudko odrazili a rýchlo rastú. Západ za nimi nestíha

17.11.2020, 13:03
Autor:
ČTKČTKjlajla
Japonskej ekonomike sa podarilo uniknúť z recesie, ktorá bola spôsobená koronavírusovou krízou.

Analytici odhadovali, že tretia najväčšia svetová ekonomika, Japonsko, vzrastie v prepočte na celý rok o 18,9 percenta. Japonsko však ich odhady ešte o dva a pol percenta prekonalo, a rástlo o 21,4 percenta, čo je najväčší rast v dejinách krajiny vôbec.

Japonská ekonomika trpela už pred začiatkom pandémie kvôli americko-čínskemu obchodnému konfliktu. Oslabilo ju tiež minuloročné zvýšenie dane z pridanej hodnoty.

V druhom tohtoročnom štvrťroku sa japonská ekonomika prepadla o 28,8 percenta. Môže za to predovšetkým pokles spotreby kvôli opatreniam proti šíreniu nákazy. Tretí štvrťrok predstavoval prvý nárast za posledné štyri kvartály, uvádza CNN.

Podľa predbežnej správy, ktorú zverejnila japonská vláda, sa v treťom štvrťročnej tohto roku zotavil vývoz aj spotreba. Domáca spotreba, ktorá sa na hrubom domácom produkte podieľa zhruba 60 percentami, sa v treťom štvrťroku zvýšila v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi o 4,7 percenta.

Japonské akcie zareagovali na údaj o HDP výrazným rastom a uzavreli obchodovanie najviac za 29 rokov.

Podľa analytikov je rast v treťom kvartáli len reakciou na prudký prepad v predchádzajúcom štvrťroku. Ďalšie oživovanie bude podľa nich len pozvoľné, pretože v krajine samotnej aj v okolitom svete opäť rastie počet nakazených. Analytici očakávajú, že potrvá ešte roky, kým sa japonská ekonomika z následkov pandémie plne zotaví.

Odhady prekonala aj Čína

Japonsko nie je jediným ázijským štátom, ktorý analytikov prekvapil. Podarilo sa to aj Číne a jej priemyselnej výrobe, ktorá medziročne vzrástla o 6,9 percenta.

Analytici odhadovali, že priemyselná produkcia vzrastie len o 6,5 percenta. Sektor sa prekvapivo rýchlo spamätal z paralýzy, ktorú mu začiatkom roka uštedril koronavírus. Ťaží aj z odolného exportu.

Darí sa aj čínskemu maloobchodu, pretože spotrebitelia sú v posledných týždňoch ochotní viac utrácať. Tržby v maloobchode v októbri stúpli o 4,3 percenta, v septembri potom pridali 3,3 percenta.

Výrazne tomu napomohol aj predaj áut, ktorý sa v októbri predovšetkým vďaka záujmu o elektroautá narástol o 12,5 percenta.

Najnovšie údaje podľa analytika Juliana Evansa-Pritcharda z poradenskej spoločnosti Capital Economics naznačujú, že široko založené zrýchľovanie čínskej ekonomiky pokračovalo aj v októbri.

"Politické stimuly naďalej podporovali investície a priemyselnú produkciu, zatiaľ čo rast skutočných maloobchodných tržieb a služieb sa vrátil na úroveň pred vírusom," uviedol ekonóm.

Podľa štatistického úradu by čínska ekonomika mala v poslednom kvartáli ešte zrýchliť. Analytici očakávajú rast o päť až šesť percent. Čína by mala byť jedinou veľkou svetovou ekonomikou, ktorá napriek koronavirovírusovému prepadu vykáže celoročný rast. Očakáva sa, že pridá zhruba dve percentá.

Západ za ázijskými ekonomikami zaostáva

Štáty v Európe v posledných týždňoch prežívajú iný príbeh ako tie ázijské. Mnohé krajiny sa znovu stretávajú s prudkým šírením vírusu covid-19. Aby rýchlosť prenosu znížili, pristúpili mnohé európske krajiny k opatreniam, ktoré však výkonnosť ekonomiky brzdia.

"Ázijské ekonomiky bojujú s vírusom oveľa lepšie ako ich západné náprotivky," uviedol pre CNN Louis Kuijs z Oxford Economics, ktorá sa zaoberá ekonomickými prognózami.

Hlbšia recesia sa týka aj Veľkej Británie, ktorá rovnako ako mnoho európskych štátov pristúpila k tvrdším opatreniam. Pred zdvojnásobením recesie dôrazne treba varovala britská centrálna banka Bank of England.

Hlbší prepad západných štátov však môže dopadnúť aj na ázijské ekonomiky. "Ázijské ekonomiky sú závislé na globálnom obchode a slabší dopyt zo Západu by ekonomické oživenie mohol negatívne ovplyvniť," uviedol pre CNN Frederic Neumann zo spoločnosti HSBC, ktorá poskytuje bankové a finančné služby.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:01