Bývalý politik a minister hospodárstva Robert Nemcsics skončil vo vedení firmy BSP minulý týždeň.TASR
StoryEditor

Ropovod do Rakúska zatiaľ nebude

17.11.2020, 23:00
Kolegovia v Rakúsku stále zostávajú v nádeji, že sa projekt podarí zrealizovať, hovorí bývalý šéf spoločnosti Bratislava – Schwechat Pipeline Robert Nemcsics.

Čo bolo impulzom na vznik spoločného projektu?
Zo strany spoločnosti OMV potreba dodávok ropy z Ruskej federácie. Zo strany Slovenska bolo a je motívom jednoznačne zvýšenie využitia prepravných kapacít ropovodu Družba, a teda zásadné zvýšenie príjmov z tejto činnosti.

Ako dlho ste šípili, že sa chystá utlmenie činnosti BSP na Slovensku?
Projekt mi zabral pomerne veľkú časť profesijného života. Vzťah rôznych vlád a rezortných administratív k projektu bol niekedy viac, inokedy menej agilný. Dôležité pre nás a pre projekt však boli všetky oficiálne dokumenty, rozhodnutia a vyhlásenia zo strany Slovenska, ktoré nás udržiavali spolu s mojimi rakúskymi kolegami v nádeji a v pracovnom entuziazme. Posledný rok však nádej postupne vyprchávala, keďže očakávané, respektíve avizované finálne stanovisko zo strany rezortu a vlády neprichádzalo. Prišlo až s novou vládou. Nepriaznivé a svojím obsahom pre realizáciu projektu vlastne takmer likvidačné, ale dôležité je, že prišlo.


Na to, že vám projekt zabral veľkú časť profesijného života, ste toto stanovisko, zdá sa, prijali vyrovnane?
Z profesijného hľadiska to tak určite nie je. V tejto fáze neviem dať projektu už žiadnu profesijnú pridanú hodnotu. Z osobného hľadiska je však, hoci aj takéto, ale jasne formulované stanovisko lepšie ako žiadne, respektíve zahmlené. A to je dôležité.

Máte vedomosť, prečo a za akých okolností došlo k zrušeniu organizačnej zložky BSP?
Akcionári, teda Transpetrol a OMV, sa tak rozhodli na základe návrhu manažmentu spoločnosti v auguste 2020. Programové vyhlásenie vlády sa vo vzťahu k projektu ropovodu BSP zásadne vymedzilo proti jeho výstavbe cez územie Žitného ostrova. Do februára 2020 pôvodné vedenie rezortu už zrejme nechcelo rozhodovať o tomto projekte a po vzniku novej vlády rozhodol samotný obsah programového vyhlásenia.

Možno teda rozhodnutie zo strany Transpetrolu vnímať aj ako pragmatický krok?
Samozrejme, má svoje opodstatnenie v situácii, keď je zo strany vlády deklarovaný jasný postoj k projektu ropovodu BSP vo vzťahu k jeho trase. Veď sme ho ako manažment vlastne aj navrhli. Trasa ropovodu bola odborníkmi v predchádzajúcom období, ako aj na základe finálnej štúdie z roku 2019 vyhodnotená ako najvýhodnejšia. A vzhľadom na postup času vlastne ako jediná realizovateľná. Je však známe, že s takýmto trasovaním ropovodu dlhodobo nesúhlasili ani dotknuté samosprávy a pos...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 04 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:02