Reters
StoryEditor

Koronavírus zmenil poradie najdrahších miest na svete, východná Európa lacnie

18.11.2020, 12:20
Autor:
ČTKČTK
Životné náklady v západoeurópskych mestách rastú.

Ochorenie covid-19, za ktorým je šírenie nového koronavírusu, mení poradie v rebríčku najdrahších miest pre život. Pohoršili si metropoly Singapur a Osaka, ktoré s Hongkongom vlani zdieľali prvú priečku. Na čele je s touto ázijskou finančnou metropolou po novom už aj Paríž a Zürich.

Ukázal to prieskum britskej analytickej organizácie The Economist Intelligence Unit (EIU), ktorý porovnáva septembrové ceny 138 výrobkov a služieb v 130 mestách po celom svete.

Index, ktorý o poradí miest v rebríčku rozhoduje, porovnáva každé mesto s nákladmi na život v New Yorku. Život v mestách Severnej a Južnej Ameriky, Afriky a východnej Európy v porovnaní s vlaňajškom zlacnel. Životné náklady v mestách západnej Európy naopak vzrástli.

Popredným priečkam aj naďalej dominujú ázijské mestá. Do prvej desiatky sa dostali aj štyri západoeurópske mestá, čo je podľa analytikov dané relatívnou silou európskych mien.

Napríklad v Singapure ceny klesli, pretože z tohto mestského štátu v dôsledku pandémie covidu-19 odišli zahraniční pracovníci, uvádza EIU. Zdražela väčšina čínskych miest, kde spotrebiteľské ceny zvyšuje obchodné napätie medzi Pekingom a Washingtonom.

Najviac vzrástli ceny v iránskej metropole Teherán, ktorý sa vyšplhal o 27 priečok na 79. miesto. Hlavnou príčinou sú americké sankcie, ktoré komplikujú dodávky tovaru. Naopak najväčší pokles cien vykázali brazílske mestá Rio de Janeiro a Sao Paulo, a to kvôli slabej mene a nárastu chudoby.

Z desiatich kategórií, na ktoré sa správa sústredí, najviac zdražel tabak. Naopak najprudší prepad vykázali ceny oblečenia.

Najdrahšie mestá sveta v porovnaní s životnými nákladmi v New Yorku:

01 - Modified: 2021-11-13 17:00:08 - Feat.: - Title: Rakúsko zavádza od pondelka celoštátny lockdown. Je určený len pre neočkovaných 02 - Modified: 2021-06-16 14:08:47 - Feat.: - Title: Epidemiologická situácia sa opäť zlepšila. Očkovaných by mohla motivovať lotéria 03 - Modified: 2020-11-10 10:08:49 - Feat.: - Title: Zmutovaný koronavírus odhalili aj v ďalších krajinách, účinnosť vakcíny môže byť ohrozená
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:49