Reuters
StoryEditor

Masové zabíjanie noriek v Dánsku poznačilo trh s kožušinou. Jej cena prudko narástla

15.12.2020, 13:56
Autor:
ČTKČTK
Dánsko začiatkom novembra oznámilo, že zabije celú svoju populáciu noriek chovaných na kožušinu, pretože sa u nich objavila mutácia koronavírusu.

Rozhodnutie dánskej vlády nechať zabiť všetkých 17 miliónov chovných noriek kvôli nákaze koronavírusom zasiahlo celosvetový kožušnícky priemysel.

Obavy z nedostatku norkových kožušín, ktorých bolo Dánsko najväčším vývozcom, vyhnali podľa Medzinárodnej kožušinovej federácie ceny tejto suroviny v Ázii až o 30 percent.

Experti očakávajú, že módne domy ako Louis Vuitton, Dior či Fendi ako náhradu použijú kožušiny z líšok alebo činčíl, píše agentúra Reuters.

Zmutovaný vírus 

Dánsko začiatkom novembra oznámilo, že zabije celú svoju populáciu noriek chovaných na kožušinu, pretože sa u nich objavila mutácia koronavírusu, ktorá sa preniesla aj na ľudí a vykazuje menšiu citlivosť na protilátky. Existujú obavy, že by to mohlo znížiť účinnosť vyvíjaných vakcín.

Teraz sa všetky pohľady upierajú na Fínsko, kde aukčný dom Saga Furs ponúka oddnes v internetovej dražbe milión norkových a 250-tisíc líšok kožušín kupcom z Južnej Kórey, Číny, Spojených štátov a ďalších krajín. Aukčný dom očakáva, že tentoraz predá všetky kožušiny, zatiaľ čo od začiatku roka doteraz to bolo vinou koronakrízy len 55 percent.

"Zvýšenie cien nášmu podnikaniu všeobecne prospeje. Už teraz máme väčší dopyt po líščich kožušinách. Keď ľudia vidia, že je nedostatok norkových kožušín, zvážia kúpu niečoho iného," vyhlásil výkonný riaditeľ aukčného domu Magnus Ljung.

Dlhodobo klesá dopyt 

Dopyt po kožušinách klesá od 50. rokov minulého storočia s výnimkou nárastu medzi rokmi 2000 a 2013, kedy boli populárne na prehliadkových mólach a zároveň rástol záujem Číňanov o luxusné kožušiny, uviedla akademička Lise Skovová, ktorá sa venuje vývoju dánskeho kožušníckeho priemyslu.

V roku 2013 sa klasická norková kožušina predávala v dražbách za viac ako 90 dolárov, vlani jej cena klesla na zhruba 30 dolárov. Stalo sa tak napriek poklesu globálnej produkcie, ktorá sa z 80 miliónov kožušín v roku 2014 znížila na necelých 60 miliónov.

Dánsky aukčný dom Kopenhagen Fur, ktorý vlani predal 25 miliónov norkových kožušín predstavujúcich 40 percent svetovej produkcie, oznámil, že počas najbližších dvoch až troch rokov ukončí činnosť.

Výkonný riaditeľ firmy Jesper Lauge Christensen agentúre Reuters povedal, že záujem o značku - ktorá by mohla mať cenu až 163 miliónov dolárov - už vyjadrili Číňania a on teraz zvažuje predaj.

Kopenhagen Fur aj napriek tomu plánuje, že v nasledujúcich dvoch rokoch predá asi 25 miliónov kožušín z dánskych fariem, ktoré neboli zasiahnuté koronavírusom, zmrazených zásob a zo zahraničia.

Viaceré krajiny kožušiny už zakázali 

Bojovníci za práva zvierat dúfajú, že dánsky problém s nákazou noriek, ktorý mal dopad aj na miestnu politickú scénu, bude znamenať koniec kožušníckeho priemyslu a dopyt po takých veciach, ako sú kožušinové prívesky za 1700 dolárov, vesty za 16-tisíc dolárov či kožuchy za 60-tisíc dolárov, skončí.

Krajiny ako Británia, Rakúsko, Holandsko, Francúzsko, Nórsko či Izrael, rovnako ako americký štát Kalifornia, už kožušinové farmy a produkty zakázali. Podľa P.J. Smitha z organizácie Humane Society International módne značky, ktoré stále ešte kožušiny používajú, čoskoro tento materiál opustia, tak ako to už urobili firmy Gucci, Prada, Armani a ďalšie.

Najväčším kupcom dánskych kožušín je Čína nasledovaná Ruskom. Čínske vlastné norkové kožušiny totiž nie sú považované za tak kvalitné ako tie európske. "Nevybrali by sme si čínske kožušiny kvôli ich zlej kvalite," povedal agentúre Reuters Čang Čchang-pching, ktorý je majiteľom čínskej firmy Fangtai Fur, ktorá má podľa neho dosť zásob minimálne na prvú polovicu roka 2021.

"Skutočný nedostatok príde v roku 2022. Dúfame však, že chovatelia noriek v Kanade, Poľsku, Spojených štátoch a Grécku dovtedy zvýšia produkciu, aby nahradili tú dánsku," uviedol šéf Medzinárodnej kožušinovej federácie Mark Oaten. Viac kožušín podľa očakávaní vyprodukujú aj Rusko a Čína.

"Ľudia sa navyše začnú obzerať po iných typoch kožušín. Na ozdoby a lemy, napríklad u búnd, je veľmi obľúbená líška. Populárna začína byť tiež činčila," dodal Oaten.

01 - Modified: 2020-11-27 14:23:06 - Feat.: 0 - Title: Dánov pobúrila kauza "norkových zombie". Milióny utratených zvierat zrejme vykopú a spália
01 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 03 - Modified: 2024-04-16 12:00:39 - Feat.: - Title: VIDEO Ohnivé peklo v Kodani. Zhorela najznámejšia budova a symbol mesta, pripomína tragický požiar Notre Dame 04 - Modified: 2024-04-16 13:21:07 - Feat.: - Title: VIDEO: Ikonu Kodane zachvátil požiar, veža budovy zo 17. storočia sa v plameňoch zrútila 05 - Modified: 2024-04-04 18:22:30 - Feat.: - Title: Pre poruchu rakety na vojenskej lodi uzavreli dánsky vzdušný priestor aj more
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:09