Reuters
StoryEditor

Nižší dopyt po rope?

15.12.2020, 23:00
S postupným otváraním ekonomiky OPEC+ zmiernil počiatočné zníženie na 7,7 milióna barelov denne.

Čierne zlato si tento rok prešlo najväčším poklesom v histórii. Cena ropy sa prvýkrát dostala do záporu. Na trhovú rovnováhu vplýval nedostatok dopytu zapríčinený karanténnymi opatreniami, na ktoré nedokázala promptne reagovať strana ponuky.

Na zmiernenie nerovnováhy na trhu OPEC+ od prvého mája znížil ťažbu ropy o rekordných 9,7 milióna barelov denne, čo predstavuje približne 10 percent z celkovej svetovej spotreby ropy.

S postupným otváraním ekonomiky OPEC+ zmiernil počiatočné zníženie na 7,7 milióna barelov denne.

Od januára bolo naplánované zvýšenie ťažby o dva milióny barelov denne.

Cenu ropy sa podarilo zastabilizovať na úroveň okolo 50 dolárov za barel, vo všeobecnosti je považovaná za pásmo, pri ktorom väčšina ťažobných spoločností dokáže byť rentabilná. Súčasná pandemická situácia však začína ukazovať, že oživenie dopytu po rope bude v budúcom roku pomalšie, ako sa prvotne predpokladalo.

Podľa vyjadrenia organizácie krajín vyvážajúcich ropu by sa mal globálny dopyt po rope v budúcom roku zvýšiť o 5,9 milióna barelov denne. Rast dopytu by mal teda byť o 350-tisíc barelov denne nižší, ako sa pôvodne očakávalo.

Na zabezpečenie trhovej rovnováhy sa OPEC+ rozhodol od januára 2021 zvýšiť produkciu iba o 500-tisíc barelov denne. Súčasné výhľady dopytu po rope na jednej strane podporuje nádej účinnosti vakcíny, na druhej strane ich tlmí čoraz sa zhoršujúca pandemická situácia.

Autor je analytik Capital Markets.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:07