BitcoinReuters
StoryEditor

Nad bitcoinom už lámali palicu, teraz vyskočil na maximum. Čo stojí za rastom virtuálnej meny?

20.12.2020, 18:15
Bitcoin dosiahol v sobotu doterajšie historické maximum. Jeho cena pokorila takmer 24,1 tisíca dolárov. Odborníci očakávajú jeho ďalší rast.

Bublina? Riskantná investícia? Či cesta, ako v budúcnosti masívne zhodnotiť svoje investície? Kryptomeny sa podľa finančných analytikov čoraz intenzívnejšie tlačia medzi alternatívne investície.

Pritom vybrať si je pre investora mimoriadne náročné. Kryptomien v súčasnosti existuje viac ako osemtisíc a o prevažnej väčšine bežný človek nepočul.

​Najčastejšou voľbou je však pre investorov bitcoin, ktorý obhospodaruje až 60 percent celkového trhu. Dvojkou na trhu je ethereum s 12-percentným trhovým podielom a treťou najčastejšou voľbou je s piatimi percentami kryptomena ripple.

Napriek tomu, že bitcoin zlomil pred dvomi dňami všetky doterajšie rekordy, je okolo neho oveľa menší „poprask“ ako v roku 2017, keď sa prvýkrát pohyboval na úrovni 20-tisíc eur.

Dôkazom je aj fakt, že počet vyhľadávaní slova bitcoin vo vyhľadávači Google klesol päťnásobne a do investovania sa podľa analytikov tentoraz zapájajú skôr hráči s dlhodobejšími zámermi investovania.

Na Slovensku sme zaznamenali tento rok obrovský nárast záujmu o investovanie do kryptomien. Oproti minulému roku ide o viac ako 300 percent nových investorov,“ potvrdil pre HN Boris Haško zo slovenskej kryptomenovej platformy Fumbi.

Korona neublížila, naopak, pomohla

Rok 2020 bol pre kryptomeny veľmi dobrý a väčšina známych kryptomien dokázala posilniť o desiatky až stovky percent. V prípade bitcoinu cena od začiatku roka vzrástla približne o 220 percent.

V prípade meny ethereum bol rast ešte výraznejší, a to takmer o 400 percent, a v prípade meny ripple zas o 200 percent.

Pri aktuálnom tempe rastu sa to-to číslo na konci roka môže ešte výrazne zmeniť. Celková trhová kapitalizácia všetkých kryptomien je na hodnote 650 miliárd dolárov, čo by sa dalo porovnať s trhovou kapitalizáciou spoločnosti Tesla,“ konštatuje analytik Capital Markets Roman Lechovič.

Dôkazom dramatických zmien v cene kryptomien je aj samotný bitcoin. Podľa portálu coinmarketcap.com dosiahol svoje doterajšie historické maximum hodnoty v sobotu, keď sa jeden kus pohyboval na úrovni takmer 24,1 tisíca dolárov a večer bola jeho hodnota na úrovni 23,7 tisíca eur.

Analytici sa zhodujú, že rast na úroveň 25-tisíc dolárov do konca roka by nebol prekvapivý. „Pandémia do istej miery pomohla cenám kryptomien, pretože sa začalo hovoriť, že kryptomeny, respektíve bitcoin, začínajú na trhoch zastávať podobnú funkciu, akú zastáva zlato,“ uvádza analytik X-Trade Brokers Lukáš Lipovský.

Lacné peniaze pomohli

Analytici sa zároveň zhodujú, že rastúca cena kryptomien bola spôsobená obrovským záujmom zo strany inštitucionálnych investorov a veľkých investorov spomedzi fyzických osôb.

Ďalším dôvodom mal byť fakt, že dôvera v globálny finančný systém v tomto roku poklesla, keďže centrálne banky a vlády riešia krízu zaplavovaním trhu lacnými peniazmi.

Lacný kapitál síce pod-porí ekonomiky, ale v konečnom dôsledku vyvolá predovšetkým infláciu a zníženie kúpnej sily peňazí. Vďaka tomu sledujeme prudký rast všetkých aktív, ako sú akcie, nehnuteľnosti či kryptomeny,“ tvrdí analytik Finlord Boris Tomčiak.

Aký bude osud kryptomien v nasledujúcich mesiacoch, zatiaľ nie je jasné. Väčšina analytikov hovorí o raste, Haško z Fumbi dokonca vidí bitcoin v nasledujúcich rokoch s cenovkou 50- až 100-tisíc eur, rizikom je však práve masívnejšie zníženie stimulov na zmiernenie dosahov pandémie, pre ktoré by práve trhy s kryptomenami mohli výraznejšie poklesnúť.

Väčšina odborníkov sa zároveň zhoduje ešte na jednom, a to na fakte, že v prípade investícií do krpytomien ide o rizikové investície, na čo dlhodobo upozorňuje aj Národná banka Slovenska. Samotné investovanie totiž nepodlieha žiadnemu dohľadu a investované prostriedky nie sú ničím chránené.

V dôsledku toho by mali investori vkladať len časť investícií, ktoré v prípade prepadu nespôsobia investorovi problém.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 17:53