StoryEditor

Únia a Británia dosiahli brexitovú dohodu: Máme späť kontrolu nad naším osudom, vyhlásil Johnson

24.12.2020, 09:20
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Brusel a Londýn sa podľa všetkého dohodli na tom, že Únia si v najbližších piatich rokoch zachová 75 percent zo svojho prístupu k britským vodám.

Európska únia a Británia sa dnes poobede dohodli na podobe budúcich vzťahov po uplynutí prechodného obdobia po brexitu. Oznámil to úrad britského premiéra Borisa Johnsona.

"Dohoda je hotová," uviedol. Johnson ocenil prácu vyjednávačov oboch strán aj šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej. Dohoda podľa neho tiež prináša istotu podnikateľom v celej krajine. Na Twitteri pred tlačovou konferenciou Johnson zverejnil fotografiu, na ktorej má ruky zdvihnuté nad hlavou a zdvihnuté palce vo víťaznom geste.

"Máme späť kontrolu nad svojimi zákonmi a naším osudom," uviedol britský premiér. "Súdny dvor pre nás už nebude hrať úlohu," dodal.

"Znamená to, že od 1. januára 2021 budeme mať plnú politickú a ekonomickú nezávislosť," povedal Johnson. Prvýkrát od roku 1973 bude mať Británia tiež plnú kontrolu nad svojimi vodami, dodal premiér s odkazom na rok, kedy Británia vstúpila do Európskych spoločenstiev, predchodcu dnešnej Európskej únie.

Vystúpila taktiež predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Povedala, že dohoda je dobrá, spravodlivá a vyvážená a vyplatilo sa za ňu bojovať.

Únia podľa nej teraz môže nechať brexit za sebou, Británia pre ňu bude ale naďalej partnerom a spojencom. "Bola to dlhá a krivolaká cesta. Dosiahli sme ale dobrú dohodu. Je to spravodlivá, je to vyvážená dohoda," uviedla von der Leyenová. Uzavretie dohody o budúcich vzťahoch podľa nej bolo správne a zodpovedné z oboch strán.

​Návrh dohody bol načrtnutý už v stredu vrátane kvót na rybolov a pôvodne sa očakávalo, že dohodu ohlásia už vo štvrtok predpoludním.

Rokovania sa však zasekli na konkretizácii presných čísel týkajúcich sa každého druhu, ktorý môžu rybári z Únie chytať v britských vodách.

Dohoda umožní po 31. decembri 2020 obchod bez ciel a kvót rovnako ako spoluprácu v oblastiach od bezpečnosti po letectvo. Finálny dokument, ktorý má okolo dvetisíc strán, potom ešte budú musieť schváliť britský premiér Boris Johnson, vlády členských štátov Únie, rovnako ako parlamenty na oboch stranách.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 03 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 04 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 05 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:40