Reuters
StoryEditor

Investori kupujú vo veľkom akcie spôsobom, ktorý bol predzvesťou pádu

02.01.2021, 17:30
Autor:
ČTKČTK
​Niektorí z investorov podľahli pokušeniu a v nádeji, že môžu zarobiť ešte viac, začali vo väčšej miere využívať pákový efekt.

Napriek výraznému rastu akciových trhov od jarného prepadu, za ktorým stála prvá vlna pandémie covidu-19, záujem o akcie nepoľavuje. Napríklad v Spojených štátoch ľudia čoraz viac investujú s pomocou pákového efektu, čo znamená, že si na nákup akcií požičiavajú.

Takýto postup už bol v minulosti mnohokrát predzvesťou prepadu cien, upozorňuje denník The Wall Street Journal (WSJ).

​Jedným z indikátorov eufórie na finančných trhoch je práve objem peňazí, ktoré si investori požičiavajú od svojej maklérskej spoločnosti. Ku koncu novembra tento objem v USA predstavoval rekordných 722,1 miliardy dolárov, ukazujú záznamy spoločnosti Financial Industry Regulatory Authority (FINRA).

​Padol tak rekord z mája 2018, ktorý predstavoval 668,9 miliardy USD.

Investujú cez pákový efekt

"Mnoho ľudí sa teraz spolieha na vývoj z poslednej doby a hovoria si 'No páni, trh toľko spevnil. Myslím, že ešte pôjde hore'. V minulosti už sme videli, čo sa dialo ďalej. Toto nekončieva dobre," cituje WSJ profesora financií z Georgetownskej univerzity Jamesa Angela.

Akcie mnohých firiem v uplynulom roku posilnili o stovky percent. Patria k nim najmä technologické alebo veľmi inovatívne firmy, ako je Zoom Video Communications, Plug Power či Tesla, rovnako ako rad firiem z biotechnologického sektora, čiastočne aj vďaka snahe vyvíjať účinnú látku proti covidu-19.

​Napríklad akcie spoločnosti Moderna si pripísali okolo 500 percent.

​Niektorí z investorov tak podľahli pokušeniu a v nádeji, že môžu zarobiť ešte viac, začali vo väčšej miere využívať pákový efekt. To znamená, že si požičajú peniaze od svojej maklérskej spoločnosti a ručia za ne hodnotou svojho portfólia. Potenciálne sa tak ale vystavujú devastujúcim stratám. Tie môžu byť u niektorých stratégií teoreticky aj nekonečné, ak človek špekuluje na pokles ceny, ale vývoj ide proti jeho predpokladu.

Ak nie je investor potom schopný dodať na svoj účet ďalšie peniaze, aby jeho portfólio opäť stačilo ako zástava za vypožičané peniaze, maklérska spoločnosť môže klientovo portfólio celé alebo z časti okamžite rozpredať, aby zabránila väčším stratám.

Keď risk je zisk

Mnohé dostupné stratégie využil pri investovaní napríklad stavebný inžinier Bruce Burnworth z Nevady, ktorý nemá ďaleko do dôchodku. Vlani trochu zariskoval, keď vložil 23-tisíc dolárov do nákupu opcií na akcie Tesly. Netrvalo dlho a z vloženej sumy boli dva milióny dolárov. Dcére tak mohol pomôcť s financovaním nákupu nového domu a ďalšiemu členovi rodiny kúpil elektromobil Tesla.

"Predtým som sa mi finančne zrovna nedarilo. Teraz som však už oveľa ďalej, než kde som chcel pred dôchodkom byť," povedal Burnworth denníku WSJ.

Viacero ľudí v uplynulom roku aj o veľa peňazí prišlo, napríklad keď termínovaný kontrakt na ropu na jar za niekoľko minút stratil všetku hodnotu a jeho cena aj potom ešte pokračovala v poklese. Dostala sa tak do záporného pásma, čo bolo úplne bezprecedentné.

O peniaze môže investorov pripraviť aj úplne opačný vývoj, ako ukázali akcie spoločnosti Eastman Kodak. Ich cena za týždeň vzrástla skoro o 1 500 percent, keď vláda firme úplne nečakane ponúkla peniaze za to, že sa bude podieľať na vývoji látky proti novému typu koronavírusu.

Kto špekuloval na ďalší pokles ceny týchto akcií a svoju pozíciu celý týždeň neuzavrel, má veľmi vysoké straty.

01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 04 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 05 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:49