Reuters
StoryEditor

Koniec politiky nezasahovania? Čína chce od technologických firiem dáta

11.01.2021, 09:14
Autor:
ČTKČTK
Peking zvyšuje tlak na svoje technologické giganty.

Čína tlačí na veľké technologické firmy, aby zdieľali údaje o spotrebiteľských pôžičkách, a to s odôvodnením, že to je prevencia proti prílišnému zadlžovaniu a podvodom.

S odkazom na zdroje oboznámené so situáciou o tom dnes informovala agentúra Reuters. Podľa nej by plán, ak bude uvedený do praxe, znamenal koniec doterajšej čínskej politiky nezasahovania do tohto sektora.

Kľúčové aktívum 

Veľké internetové spoločnosti, ako je Ant Group, Tencent alebo JD.com, sa doteraz odovzdávaniu dát bránili.

Predstavujú pre nich kľúčové aktívum, ktoré im pomáha vykonávať operácie, riadiť riziko a lákať nových zákazníkov.

Spomínané dáta by teraz mali firmy podľa úmyslu čínskych dozorných orgánov a centrálnej banky poskytovať niektorým národným úverovým agentúram, uvádzajú zdroje Reuters.

Agentúry riadi alebo na ne dohliada práve čínska centrálna banka. Tá by údaje podľa zdrojov zdieľala s bankami a inými úverovými podniky, ktoré by tak mohli ľahšie vyhodnocovať riziko a zabrániť nadmerným pôžičkám.

Vyšetrovanie a cenzúra 

Plán prichádza v čase, keď Peking zvyšuje tlak na svoje technologické giganty. V novembri zapríčinil krach očakávanej primárnej verejnej ponuky akcií finančne technologickej spoločnosti Ant Group.

Potom sa čínske regulačné orgány sústredili na bývalú materskú firmu Ant Group, ktorou je spoločnosť Alibaba.

Minulý týždeň vláda nariadila tamojším médiám, aby cenzurovali spravodajstvo o antimonopolnom vyšetrovaní Alibaby.

Zakladateľ tohto najväčšieho čínskeho internetového obchodu a jeden z najbohatších Číňanov Jack Ma zmizol pred dvoma mesiacmi z očí verejnosti, keď predtým kritizoval čínsky regulačný systém.

01 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:07