Reuters
StoryEditor

Lagardová: Koronavírus naďalej predstavuje vážne riziko pre ekonomiku eurozóny

21.01.2021, 15:20
Autor:
TASRTASR
Európska centrálna banka v súlade s očakávaniami dnes nezmenila nastavenie menovej politiky.

Európska centrálna banka v súlade s očakávaniami nezmenila svoje výrazne akomodatívne nastavenie menovej politiky.

Varovala však, že rýchle šírenie nového koronavírusu predstavuje riziko ohrozujúce zotavovanie ekonomiky eurozóny, a potvrdila, že bude držať úrokové sadzby nízko, aby pomohla ekonomike prekonať koronakrízu.

Rada guvernérov ECB vo štvrtok nezmenila úrokové sadzby ani nastavenie mimoriadnych nástrojov, vrátane pandemického programu nákupu aktív (PEPP), na podporu ekonomiky.

Riziko pre ekonomiku 

Šéfka ECB Christine Lagardová na tlačovej konferencii po skončení zasadnutia Rady guvernérov varovala, že pandémia nového koronavírusu naďalej predstavuje "vážne riziko" pre ekonomiku eurozóny.

"Opätovný prudký nárast infekcií novým koronavírusom a reštriktívne a predĺžené protipandemické opatrenia zavedené v mnohých krajinách eurozóny narušujú ekonomickú aktivitu," povedala Lagardová.

Začiatok očkovania v eurozóne je podľa nej dôležitým míľnikom pri riešení pokračujúcej koronakrízy. "Táto pandémia však naďalej predstavuje vážne riziko ohrozujúce verejné zdravie a eurozónu a globálne ekonomiky."

Podľa Lagardovej sú v tejto situácii nevyhnutné rozsiahle monetárne stimuly. Šéfka ECB priznala, že vyhliadky vývoja ekonomiky eurozóny v najbližších mesiacoch sú veľmi neisté.

Oživenie po pandémii 

Lagardová takisto uviedla, že posilňovanie eura tlmí inflačné tlaky a že ECB bude naďalej monitorovať vývoj jeho kurzu.

Potvrdila, že ECB bude pokračovať v nákupe dlhopisov, kým nebude presvedčená, že ekonomika eurozóny už prekonala koronakrízu.

Šéfka ECB tiež počíta s tým, že po pandémii sa oživí dopyt podporený expanzívnymi fiškálnymi a menovými politikami, čo v strednodobom horizonte zvýši inflačné tlaky.

ECB aj napriek zhoršeniu pandemickej situácie zatiaľ nezmenila prognózu vývoja ekonomiky eurozóny.

V decembri počítala v tomto roku s nárastom hrubého domáceho produktu o 3,9 percenta a v budúcom roku o 2,1 percenta.

01 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 02 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Slováci vymenili tehlové domy za tie „na papieri“. Miliónové zisky prinášajú byty a najnovšie aj haly 04 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy 05 - Modified: 2024-04-16 15:27:42 - Feat.: - Title: Lagardová ohlásila dobré správy: Európska centrálna banka čoskoro začne znižovať úrokové sadzby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:12