StoryEditor

Diskutéri z Redditu "okabátili" Wall Street. Akcie krachujúcej firmy lámu rekordy

28.01.2021, 10:15
Autor:
mtmmtm
Gamestop má za sebou najúspešnejší týždeň vo svojej histórii. Cenu akcií dokázali zdvojnásobiť amatérski investori, ktorí sa dohovorili na internetovom fóre.

Spoločnosť Gamestop prevádzkuje zhruba päť tisíc kamenných obchodov s videohrami, herným príslušenstvom a spotrebnou elektronikou.

Jej biznis však postupne upadá, okrem koronakrízy sa na ňom podpisuje aj fakt, že stále viac hier sa dnes predáva iba v digitálnej podobe.

V decembri firma oznámila, že počet trvalo uzavretých prevádzok počas posledných dvoch rokov sa do konca tohto marca vyšplhá na tisíc.

Marek Tomanka, MF DNES

​Problémy spoločnosti ju v posledných rokoch ťahali nadol aj na burze. Akcie Gamestopu začali svoj pozvoľný pád na jeseň roku 2015, kedy sa cena pohybovala okolo 45 dolárov za kus.

Od polovice roku 2019 sa už predávali za zhruba štyri doláre, a to až do vlaňajšieho augusta, kedy zrazu začala cena stúpať.

Nebývalý záujem o akcie krachujúcej firmy odštartovali príspevky v populárnom internetovom fóre Wallstreetbets na sociálnej sieti Reddit.

Na fóre, ktoré má teraz takmer dva milióny užívateľov, si skúsenosti s investovaním vymieňajú predovšetkým amatérski investori, ktorých kvôli pandémiu v minulom roku výrazne pribudlo.

Short-selling

V auguste začali niektorí z nich vychvaľovať práve akcie GameStopu a členovia fóra sa pustili do nakupovania, opisuje portál Vice News .

Prinútil ich k tomu najmä argument, že sa spoločnosť stala primárnym cieľom investorov, ktorí na burze špekulujú na poklese ceny.

Táto metóda označovaná ako short-selling spočíva v tom, že si investor akcie požičia, okamžite ich predá a následne, keď ich cena klesne, ich nakúpi späť. A vracia ich tým pádom so ziskom.

Pokiaľ je však takých špekulantov príliš veľa a má dôjsť k hromadnému nakupovaniu akcií kvôli vráteniu, hrozí, že na trhu ich nebude dostatok. A práve na to vsadili investori z Redditu, ktorí sa od vlaňajšieho augusta vzájomne povzbudzovali k hromadným nákupom akcií v nádeji, že tak "short-sellerov" odstavia a prinútia ich siahnuť hlboko do vreciek.

Jedným z popredných ťahúňov tohto úsilia bol používateľ s prezývkou DeepFuckingValue, ktorý na Reddite už pred rokom uviedol, že nakúpil akcie GameStopu za viac ako 50-tisíc dolárov.

Ukázalo sa, že spoločnosť bola skutočne jedným z hlavných cieľov špekulantov na pokles ceny akcií.

Denník The Wall Street Journal s odkazom na dáta spoločnosti FactSet vyčíslil, že na konci decembra bolo na tento účel nakúpených 138 percent dostupných akcií firmy Gamestop.

Hodnota presahujúca 100 percent je v tomto prípade možná, pretože jednu akciu si môže postupne zapožičať aj viac short-sellerov. Podľa denníka bola spoločnosť ich druhým najväčším cieľom naprieč burzami New York Stock Exchange a Nasdaq.

Drobných investorov pribúda

Teraz to vyzerá tak, že úsilie nadšencov z Reddit prinieslo ovocie. Cena akcií od vlaňajšieho augusta postupne vzrástla z štyroch dolárov na 20, kde sa držala od Vianoc až do minulého týždňa.

Počas dvoch dní potom vystrelila až k 40 dolárom za kus a na tejto úrovni sa obchoduje aj tento týždeň.

Podľa analytikov však malo pozitívny vplyv aj vymenovanie nového člena správnej rady spoločnosti Gamestop Ryana Cohena, ktorý verí, že dokáže upadajúcu firmu opäť naštartovať.

Odborníci pred zbesilým nakupovaním akcií na základe trendov na sociálnych sieťach varujú. "Na trhy prichádza značné množstvo čerstvých peňazí od drobných investorov, ktoré mieria priamo do špekulatívnych nákupov. Nazval by som to gamblingom. Títo, obchodníci nakupujú len na základe toho, že im to odporučil nejaký blog," uviedol akciový stratég Daniel Laboe zo spoločnosti Zacks Investment Research.

Napriek tomu sa obsahu sociálnych sietí, ako je Reddit, stále viac venujú aj profesionáli. Podľa agentúry Bloomberg je za tým snaha pochopiť, ako so svojimi peniazmi zaobchádzajú spomenutí amatéri a drobní individuálni investori.

Ich podiel medzi obchodníkmi s akciami totiž rastie, teraz je zhruba na úrovni 20 percent. Podľa odborníkov je za tým pandémia, rozvoj užívateľsky prívetivých obchodovacích aplikácií a v Spojených štátoch aj koronavírusová podpora.

Mnohí Američania totiž so stimulačným šekom na 1 200 dolárov, ktorý vlani všetci dostali, zaobchádzajú ako s peniazmi zadarmo. 

01 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia? 02 - Modified: 2024-04-13 11:06:21 - Feat.: - Title: Wall Street sa v piatok výrazne oslabila, index S&P 500 zaznamenal najhorší deň od januára 03 - Modified: 2024-04-08 12:29:46 - Feat.: - Title: Čo je dobré, zlé a čo škaredé na Wall Street 04 - Modified: 2024-04-02 18:00:00 - Feat.: - Title: Aký má dvojpercentný rast vplyv na ekonomiku 05 - Modified: 2024-03-18 11:21:51 - Feat.: - Title: Centrálnych bankárov desí inflačná recidíva, no pre Wall Street je ultimátom letný slnovrat
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:24