Reuters
StoryEditor

Pomsta za kritiku? Spoločnosť patriaca pod Alibabu bude podliehať regulácii ako banky

04.02.2021, 14:17
Autor:
ČTKČTK
Skupina Ant Group je najväčším čínskym sprostredkovateľom platieb; mesačne jej služby digitálnych platieb Alipay využije približne 730 miliónov ľudí

Čínska finančne technologická skupina Ant Group a čínski regulátori sa dohodli na reštrukturalizácii tohto podniku.

Ten sa zmení na finančnú holdingovú spoločnosť, a bude tak podliehať podobným kapitálovým požiadavkám ako banky.

Nevydarená IPO

Uviedla to v stredu agentúra Bloomberg. Pod holdingom majú skončiť všetky divízie Ant, vrátane technológie blockchainu a služby doručovania jedla, uviedli zdroje agentúry. Spoločnosť Ant a čínska centrálna banka vec zatiaľ nekomentovali.

Ant spadá pod internetového predajcu Alibaba Group. Vlani v novembri čínski regulátori na poslednú chvíľu zrušili plánovaný vstup firmy Ant na burzy v Šanghaji a Hongkongu, mala to pritom byť najväčšia primárna emisia akcií (IPO) na svete. Skupina sa chystala ponúknuť akcie za 37 miliárd dolárov.

Médiá spájajú postup čínskej vlády proti Ant Group a jej materskej spoločnosti Alibaba s kritikou čínskych regulačných úradov, s ktorou zakladateľ Alibaba Jack Ma vlani vystúpil v Šanghaji. V širšom kontexte stráca Peking trpezlivosť s prílišným vplyvom technologických gigantov, ako je Alibaba, Ant či Tencent, pripomenula zahraničná korešpondentka televízie CNN Selina Wangová.

V krajine sú na nich závislí 

Bežný Číňan sa bez služieb týchto firiem v každodennom živote nezaobíde. Sú nevyhnutné okrem iného pre komunikáciu, nákupy na internete, investície na akciovom trhu alebo pre uzavretie poistenia.

Tieto firmy sú však čím ďalej viac vnímané ako ohrozenie ekonomickej a politickej stability krajiny. Čínske regulačné úrady od rázneho kroku proti spoločnosti Ant varujú širšie technologické odvetvie pred prísnejšími pravidlami.

Agentúra Bloomberg s odvolaním sa na jeden zdroj tiež uviedla, že Ant naďalej hľadá možnosti vstupu na burzu. Nie je však jasné, ako dlho by úradom schválenie primárnej ponuky akcií trvalo vzhľadom na to, že holdingové zastrešenie bude čerstvé. Guvernér čínskej centrálnej banky Kang Aj minulý týždeň naznačil, že vstup na burzu zostáva pre spoločnosť Ant otvorený.

Skupina Ant Group je najväčším čínskym sprostredkovateľom platieb; mesačne jej služby digitálnych platieb Alipay využije približne 730 miliónov ľudí. Iná divízia firmy sa zaoberá úvermi - poberá poplatky za to, že prepája potenciálnych zákazníkov s poskytovateľmi pôžičiek.

01 - Modified: 2021-08-20 13:00:40 - Feat.: - Title: Alibaba dostáva ďalšiu ranu v podobe čínskych regulácií 02 - Modified: 2021-07-16 09:44:10 - Feat.: - Title: Je Alibaba vhodný titul na kúpu? 03 - Modified: 2021-04-30 13:43:26 - Feat.: - Title: Alibaba ako neopakovateľná investičná príležitosť? 04 - Modified: 2021-04-16 05:53:46 - Feat.: - Title: Čínsky úrad pre reguláciu udelil pokutu Alibabe. Dôvod? Zneužívanie monopolného postavenia 05 - Modified: 2021-03-02 11:44:38 - Feat.: - Title: Najbohatší muž Číny spadol z trónu. Šéfovi Alibaby Peking pritiahol uzdu, ťažili z toho jeho rivali
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:53