Je tu akútny nedostatok ľudského kapitálu, čo brzdí celý segment, upozorňuje šéf spoločnosti Solitea.SOLITEA
StoryEditor

Šéf Solitea: Chceme ďalšie akvizície

08.02.2021, 23:00
Aktuálne rokujeme o prevzatí s 15 až 20 firmami a dúfame, že aspoň tretina z nich vyjde, potvrdil pre HN šéf jedného z najväčších IT hráčov na Slovensku a v Česku Martin Cígler.

Len nedávno ste uskutočnili veľkú fúziu svojich spoločností a oficiálne ich zjednotili. Aký bol dôvod?
V zásade ide o dve fúzie na českom a slovenskom trhu. Vďaka nim sme zjednotili celkovo 30 spoločností. V Česku je táto fúzia za nami, pričom sa uskutočnila v lete minulého roka. Na Slovensku pre inú legislatívu sme fúziu dokončili v januári tohto roka. Dôvodov je mnoho. Jedným z najhlavnejších je fungovanie spoločnosti. Už pred fúziou sme mali nastavené naše vnútorné štruktúry tak, že sme sa správali ako jedna firma. Neraz však dochádza k situáciám, keď jeden človek manažuje ľudí z inej spoločnosti. Preto naši ľudia často pracovali na spoločných projektoch a technicky a administratívne nám to robilo nemalé komplikácie. Oficiálne by sme v takomto prípade totiž mali tých istých ľudí zamestnávať v dvoch spoločnostiach. Ďalším dôvodom je zdieľanie informácií, ktoré sa medzi firmami zdieľajú ťažko. Takisto si v rámci konsolidácie zjednodušíme internú spoluprácu. Budeme mať jednu komunikáciu, účtovníctvo, priznanie daní a budeme aj transparentnejší, keďže zákazníci budú hovoriť s jednou značkou, a to Soliteou, ktorá má oficiálne produkty, a nie s ďalšími našimi firmami, čo môže byť pre zákazníka mätúce.

Na Slovensku a v Česku tak vznikol jeden hráč. Ako budete na tom v oblasti ziskov a tržieb?
Sme prítomní v Poľsku, Nemecku, Rakúsku a na celom Balkáne. Solitea vygenerovala konsolidované tržby za fiškálny rok 2020, ktorý pre nás skončil v júni minulého roka, na úrovni dvoch miliárd českých korún, čo je v prepočte 77 miliónov eur. Približne 1,7 miliardy korún, teda zhruba 65 miliónov eur, tvorí česko-slovenská časť, kde sme najsilnejší. Ďalší obrat tvoria naše kapacity napríklad na Balkáne, kde sme v tomto roku posilňovali a nakupovali spoločnosti.


S akými produktmi ste najsilnejší na Slovensku a v Česku? Sú to podn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 13:37