Podľa magazínu The Guardian bude jedným zo smutných trendov tohto roka aj eskalácia kybernetických útokov. Bude k nej prispievať umelá inteligencia. A hoci tá nie je vo svojej podstate pozitívna alebo negatívna, jednoducho budú jej schopnosti zneužité aj na účely automatizovaných útokov. Samozrejme, hackerské útoky nie sú žiadnou novinkou, no sú čoraz vyspelejšie a majú mimoriadne široké zameranie. Podľa tlačových správ z konca minulého roka sú na vzostupe útoky na miestne samosprávy. Na nový trend upozornili už pred rokmi útočníci na Ukrajine, ktorí sa rozhodli „položiť“ elektráreň. Kvôli nim tak zostalo viac ako dvestotisíc domácností na nejaký čas bez elektrickej energie. Aj to bola jedna z novodobých ukážok kyberzločinu, keď nejde len o získavanie informácií či krádež peňazí z účtu, ale o priame poškodenie života ľudí. Ťažko predpovedať, čo presne nás čaká, no jedno je isté – bezpečnostné spoločnosti budú mať plné ruky práce a etickí hackeri budú mimoriadne žiadaným tovarom.Reuters
StoryEditor

Ilegálny web Joker's Stash končí, vlastníci zarobili cez kryptomeny miliardu dolárov

12.02.2021, 16:34
Autor:
ČTKČTK
Ide o vzácny príklad toho, kedy sa podnik z ilegálneho biznisu stiahne na základe svojich vlastných pravidiel.

Nelegálny web Joker's Stash, cez ktorý sa obchodovalo s kradnutými kreditnými kartami a osobnými údajmi, ukončil činnosť. Išlo o najväčší portál tohto druhu na svete.

Jeho prevádzkovatelia už získali v rôznych kryptomenách viac ako miliardu dolárov, uviedla dnes agentúra Reuters. Tá sa odvoláva na firmu Elliptic, ktorá analyzuje blockchain, teda presuny kryptomien medzi účtami.

Spoločnosť Elliptic označila rozhodnutie vlastníkov ukončiť činnosť webu za vzácny príklad toho, kedy sa podnik z ilegálneho biznisu stiahne na základe svojich vlastných pravidiel.

Volanie po regulácii

Na využívanie kryptomien na trestnú činnosť už dlhšiu dobu upozorňujú úrady v mnohých krajinách. Napríklad americká ministerka financií Janet Yellenová aj prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardeová v januári vyzvali, aby obchod s digitálnymi menami práve z týchto dôvodov podliehal prísnej regulácii.

Kým vlády a regulačné úrady si najviac všímajú používanie kryptomien na účely financovania terorizmu a prania špinavých peňazí, zďaleka najviac sa kryptomeny používajú v obchode s drogami, pri podvodoch a vydieraní, tvrdí spoluzakladateľ firmy Elliptic Tom Robinson.

Ilegálny web Joker 's Stash vznikol v roku 2014 a jeho anonymný zakladateľ "JokerStash" - čo môže byť jeden i viac ľudí - komunikoval v ruštine a v angličtine, uvádza Elliptic. Dostupný bol bežne na internete aj cez takzvaný darknet či darkweb, čo je ťažšie prístupná časť internetu.

Dostať sa tam dá len cez špeciálne softvérové ​​nástroje, ktoré skrývajú užívateľovu identitu. Najčastejšie sa využíva pre komunikáciu s podsvetím a s kriminálnymi živlami všetkého druhu.

​Elliptic odhaduje, že JokerStash za svoju činnosť zarobil v kryptomenách cez miliardu dolárov, meraných súčasnými cenami. V roku 2014, kedy začal tento web fungovať, stála napríklad najznámejšia kryptomena Bitcoin len niečo málo cez 300 dolárov. Teraz sa predáva zhruba za 49-tisíc dolárov a spolu s ňou sa zvyšujú aj ceny ostatných digitálnych mien.

Už je off-line

Ku klientom firmy Elliptic patria vládne úrady aj finančné spoločnosti. K sume vyše miliardy dolárov v prípade webu Joker's Stash Elliptic došiel na základe analýzy príjmov čierneho trhu, kde sa web angažoval a kde sú stanovené určité poplatky. Podľa analytikov firmy Elliptic táto suma predstavuje spodnú hranicu odhadu, v skutočnosti teda môže ísť aj o viac peňazí.

Medzinárodná policajná organizácia Interpol spolu s americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI) sa v januári zmocnili doménových mien, ktoré Joker's Stash využíval, web však ďalej fungoval cez darknet. Jeho činnosť na darknete v decembri zachytila ​​aj spoločnosť Digital Shadows, ktorá sa venuje zabezpečeniu internetu.

Robinson z firmy Elliptic povedal, že obchody s kradnutými kreditnými kartami a s osobnými údajmi sú miliardový biznis a tiež spôsob, ako využiť iné kriminálne aktivity na internete.

Joker's Stash 15. januára zanechal odkaz, že k 15. februáru definitívne končí. "Joker odchádza na zaslúžený odpočinok," stálo podľa Reuters v odkaze, u ktorého bol obraz nazvaný Stańczyk, ktorý v roku 1862 namaľoval poľský maliar Jan Matejko. Elliptic ale tvrdia, že web je off-line už od 3. februára.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 03 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 04 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Bitcoin nemá strop, o polstoročie môže pohltiť tradičný finančný svet, tvrdí kryptomenový expert 05 - Modified: 2024-03-20 21:02:54 - Feat.: - Title: Súd v Čiernej Hore vydal do Kórey magnáta s kryptomenami stíhaného za megapodvod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:03