MAFRA/Michal Šula
StoryEditor

Po Kellnerovi zostáva biznisové impérium, ktoré siaha aj na Slovensko. PPF patrí majetok za 44 miliárd eur

29.03.2021, 11:02
Autor:
ČTKČTK
Skupina v posledných rokoch investovala do telekomunikácií, médií alebo priemyslu.

Po majoritnom vlastníkovi PPF Petrovi Kellnerovi zostáva biznisové impérium siahajúce od bankovníctva cez telekomunikácie až po biotechnológie.

Skupina pôsobiaca v Európe, Ázii a Severnej Amerike vlastní aktíva vo výške 44 miliárd eur.

Portfólio PPF zahŕňa Home Credit, PPF banku, Air Bank, Benxi so značkou Zonk (bankovníctvo), Cetin, O2 (telekomunikácie), PPF Real Estate Holding (reality), Soti (biotechnológie), Škoda Transportation (dopravné strojárstvo), PPF Life Insurance (poisťovníctvo), Polymetal International (ťažba zlata a striebra), RAV Agro (poľnohospodárstvo), PPF Art (aktivity v oblasti kultúry a umenia) alebo Bestsport (vlastník pražskej O2 arény).

Do skupiny patrí taktiež firma CzechToll, prevádzkovateľ mýta v Česku.

Vlastnil Markízu a Novu

Skupina v posledných rokoch investovala do telekomunikácií, médií alebo priemyslu. V roku 2018 napríklad oznámila prevzatie stredoeurópskych a východoeurópskych firiem, ktoré pôvodne patrili nórskemu Telenoru.

Vlani v októbri PPF dokončila akvizíciu mediálnej spoločnosti Central European Media Enterprises (CME), ktorá je aktívna v Rumunsku, Slovinsku, Bulharsku a tiež Česku a Slovensku, kde skupina ovládla TV Markíza a TV Nova, v ktorej už držala podiel do roku 2004, kedy ho predala práve CME.

Pred štyrmi rokmi ohlásila kúpu výrobcu dopravnej techniky Škoda Transportation, firmu stopercentne ovládla v apríli 2018; predvlani vo februári od PPF desaťpercentný podiel odkúpil jeden z pôvodných akcionárov Škodovky Michal Korecký, člen dozornej rady.

Vlani v máji PPF oznámila, že získa polovičný podiel v hlavnom tureckom producentovi autobusov a ľahkých nákladných vozov Temsa, dokončenie transakcie bolo oznámené začiatkom novembra. Škoda a Temsa teraz pripravujú spoluprácu na trhoch.

Spojenie bánk

Tento rok v januári sa PPF vrátila k plánu spojenia s Moneta Money Bank, po vysporiadaní transakcie by PPF mala vlastniť cez 28 percent akcií banky. Moneta dostala druhýkrát návrh na začatie rokovaní o zjednotení s Air Bank, Home Credit a tentoraz aj so značkou Zonk.

Spojením Monety a Air Bank môže vzniknúť podľa počtu klientov tretia najväčšia banka na českom trhu po Českej sporiteľni a ČSOB.

Predstavenstvo Monety dospelo jednomyseľne k záveru, že návrh PPF na odkúpenie časti akcií Monety je v súlade so záujmami banky a jej akcionárov. PPF spustila proces k prípadnému zjednoteniu Air Bank, českého a slovenského Home Creditu a Monety Money Bank už na jeseň 2018, transakcia však bola nakoniec zrušená.

PPF tiež predtým ovládala napríklad Českú poisťovňu, ktorú neskôr vložila do spoločného podniku s talianskou poisťovňou Generali (tá nakoniec podiel PPF v skupine Generali PPF Holding odkúpila). Mala tiež podiel v Energetickom a priemyselnom holdingu (EPH) či v lotériovej spoločnosti Sazka.

Firma zamestnáva 98-tisíc ľudí

PPF vznikla v septembri 1991 ako Správa prvého privatizačného fondu a. s. (Správa PPF) a založila pre prvú vlnu kupónovej privatizácie štyri fondy.

Pri zrode PPF stáli podnikatelia Petr Kellner a Milan Vinkler (ten neskôr spoločnosť opustil) a podnik Sklo Union Teplice. Po úspechu v oboch kolách kupónovej privatizácie sa fond v marci 1996 premenil na akciovú spoločnosť PPF investičný holding.

Majoritným vlastníkom PPF Group, N. V. bol až do svojej smrti najbohatší Čech Petr Kellner, ktorý podľa výročnej správy spoločnosti za rok 2019 ovládal 98,93 percenta. Celosvetovo skupina zamestnáva 98-tisíc ľudí, len v Česku spoločnosti PPF evidovali koncom minulého júna približne 14-tisíc zamestnancov.

01 - Modified: 2023-11-13 11:54:13 - Feat.: - Title: Rodina zosnulého miliardára Kellnera zakladá nový holding 02 - Modified: 2023-09-28 06:16:56 - Feat.: - Title: Haváriu vrtuľníka s českým miliardárom Kellnerom zrejme spôsobil pilot 03 - Modified: 2023-08-03 13:55:36 - Feat.: - Title: Predaj O2: opak predplatného a rozširovanie ponuky. Čo možno čakať od nového väčšinového vlastníka? 04 - Modified: 2022-06-30 10:13:21 - Feat.: - Title: Česká finančná skupina PPF chce odísť z Číny 05 - Modified: 2022-05-31 19:32:11 - Feat.: - Title: PPF čelí žalobe kvôli vytesneniu minoritných akcionárov z O2, píše český portál
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. apríl 2024 13:10