TASR/AP
StoryEditor

Peking láka miliardárov. Žije ich tam už viac ako v New Yorku

11.04.2021, 19:03
Autor:
koukou
Polovica čínskych nováčikov zarobila svoje imanie predovšetkým v technologickom sektore.

Podľa rebríčka boháčov časopisu Forbes, je po novom Peking mestom, v ktorom žije najviac miliardárov. Od minulého roka v čínskej metropole pribudlo 33 nových miliardárov a v meste ich teraz žije sto.

Peking sa tak prvýkrát stal mestom, v ktorom žije najviac naozajstných boháčov, v posledných siedmich rokoch sa na prvom mieste umiestňoval americký New York.

Vďaka tomu, že sa v Číne pomerne rýchlo podarilo zastaviť koronavírusovú pandémiu v meste pribudlo mnoho technologických firiem, ktoré podporili akcionári.

Aj napriek tomu, že je teraz v Pekingu 100 miliardárov a v New Yorku 99, sa však celkové imanie amerických milliardárov z "veľkého jablka" stále drží na 80 miliardách dolárov, čo je viac, než imanie miliardárov z Číny.

Vôbec najbohatším pekingským miliardárom je podľa Forbesu Zhang Yiming, ktorý založil sociálnu sieť TikTok, ktorá spadá pod firmu ByteDance.

Pandémia technologickým gigantom nahrávala

Jeho majetok sa za posledný rok zdvojnásobil a momentálne činí 35,6 miliardy dolára. Najbohatším Newyorčanom je potom bývalý starosta Michael Bloomberg, ktorého majetok sa pohybuje okolo 59 miliárd dolárov.

Za nárast boháčov môže predovšetkým koronavírusová pandémia. V Číne aj v Spojených štátoch sa totiž technologickým gigantom v minulom roku nebývale darilo, keďže viac ľudí nakupovalo na internete a hľadalo nové spôsoby zábavy, ktoré boli úzko naviazané na online prostredie.

Majitelia technologických firiem a ich akcionári tak z celej situácie mohli profitovať. To demonštruje i nárast imania najbohatšieho človeka planéty Jeffa Bezosa, ktorý minulý rok zbohatol z 64 miliárd dolárov na 177 miliárd.

Samotná Čína, do ktorej územia sa počíta aj Macao a Hongkong, tak za minulý rok pridala na zoznam viac boháčov, než akákoľvek iná krajina na svete. Forbes za minulý rok do rebríčka pripojil 210 nových čínskych boháčov. Celkom má Čína momentálne 698 miliardárov a doťahuje tak Spojené štáty, kde ich teraz je 724.

Miliardári mali úspešný rok

Polovica čínskych nováčikov zarobila svoje imanie predovšetkým v technologickom sektore. Medzi nich sa radí aj napríklad miliardárka Kate Wangová, zakladateľka spoločnosti Relx Technology, ktorá sa špecializuje na e-cigarety.

Minulý rok bol v počte nových milionárov rekordný. Podľa Forbesu sa totiž celosvetovo zrodilo 493 nových miliardárov a na zoznam sa v priemere pridal nový boháč každých 17 hodín. Na treťom mieste hneď za Čínou a Spojenými štátmi je potom India, kde momentálne žije 140 miliardárov.

01 - Modified: 2021-11-10 08:38:40 - Feat.: - Title: Náš priemysel sa zadrhol. Dole ho ťahajú automobilky, ktoré majú najhoší výsledok za vyše roka 02 - Modified: 2021-10-28 13:12:39 - Feat.: - Title: Polovica reštaurácií je ohrozená. Za lockdowny chcú nižšiu DPH, Matovič však rozhodol inak 03 - Modified: 2021-08-20 14:52:57 - Feat.: - Title: Šéf reštaurácie pre HN: Naši zamestnanci sa boja neistoty, v gastre už pracovať nechcú. Nepomohol ani rast platov 04 - Modified: 2021-08-08 11:15:16 - Feat.: - Title: Situácia v Izraeli sa zhoršuje. Otváranie škôl je ohrozené 05 - Modified: 2021-08-06 13:25:24 - Feat.: - Title: Predaj čapovaného piva stále zaostáva, dôvodom sú aj opatrenia štátu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:50