Reuters
StoryEditor

Počet jednorožcov v Indii stúpa. Technologické firmy zažívajú nevídaný rast

12.04.2021, 14:59
Autor:
ČTKČTK
V čase pandémie a prísnejších obmedzení bolo v minulom roku založených viac ako 1600 nových začínajúcich technologických firiem.

Začínajúcim technologickým firmám v Indii sa v uplynulom týždni nečakane darilo. Za štyri dni hodnota najmenej šiestich z nich prekonala hranicu jednej miliardy amerických dolárov.

Dostali sa tým medzi takzvaných jednorožcov, upozornila agentúra Bloomberg.

Pre porovnanie - podľa údajov výskumnej spoločnosti CB Insights za celý minulý rok, poznačeným pandémiou, vzniklo v Indii celkovo sedem nových jednorožcov. O rok skôr ich bolo šesť.

Nové príležitosti 

Medzi jednorožcov sa zaradili investičná platforma Groww, služba pre zasielanie textových správ Gupshup, digitálna lekáreň API Holdings, vývojár aplikácií MOHALL Tech, firma zameraná na sociálny obchod Meesho a poskytovateľ finančných technológií Cred. Ich hodnota sa pohybuje od viac ako jednej miliardy po 2,2 miliardy dolárov.

Globálni investori, ako je japonská spoločnosť SoftBank Group a juhoafrická Naspers, vidia rastúce príležitosti na indickej scéne začínajúcich technologických firiem.

India má 1,3 miliardy obyvateľov a v posledných rokoch tam prudko rastie záujem o smart telefóny, ale aj ponuka lacných internetových služieb a nová generácia ambicióznych podnikateľov.

India dlho zaostávala za Spojenými štátmi a Čínou v záujme o fondy rizikového kapitálu o investícií do začínajúcich firiem.

Celková hodnota dohôd vlani podľa výskumnej spoločnosti Preqin predstavovala 11,8 miliardy dolárov, v USA to bolo 143 miliárd dolárov a v Číne 83 miliárd dolárov.

Veľký potenciál 

V poslednej dobe sa však objavilo niekoľko začínajúcich firiem, ktoré naznačili, že krajina má veľký potenciál.

Hodnota firmy ponúkajúcej digitálne platby Paytm stúpla na 16 miliárd dolárov a hodnota internetovej vzdelávacej firmy Byju 's na 15 miliárd dolárov.

Internetový predajca Flipkart, ktorého v roku 2018 kúpil americký Walmart, chystá vo štvrtom štvrťroku primárnu ponuku akcií, ktorá by mohla firmu ohodnotiť na viac ako 35 miliárd dolárov.

Švajčiarska banka Credit Suisse Group minulý mesiac uviedla, že v Indii je zhruba 100 jednorožcov s celkovou trhovou hodnotou 240 miliárd dolárov v sektoroch od internetového predaja cez finančné technológie až po vzdelávanie, logistiku a dodávky potravín.

Firemné prostredie v Indii podľa Credit Suisse prechádza radikálnou zmenou kvôli nebývalému súbehu zmien vo finančnom, regulačnom a podnikateľskom prostredí v posledných dvoch desaťročiach.

Prijatie internetových technológií v Indii zrýchlila pandémia choroby covid-19, možno aj omnoho rýchlejšie ako v iných krajinách.

V čase pandémie a prísnejších obmedzení bolo v minulom roku založených viac ako 1600 nových začínajúcich technologických firiem a podľa januárovej správy indického zväzu technologického priemyslu je v krajine viac ako 12 500 technologických start-upov.

Podľa analytikov má teraz potenciál stať sa jednorožcom najmenej 55 firiem. Z toho šesť by sa ich mohlo objaviť v najbližších mesiacoch.

01 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie 02 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov 03 - Modified: 2024-04-05 19:15:45 - Feat.: - Title: India pohrozila vstupom do Pakistanu s cieľom usmrtiť teroristov na úteku 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:57