Reuters
StoryEditor

USA chcú zastaviť "preteky až na dno". Navrhujú, aby firmy vo svete platili daň zo zisku 15 percent

21.05.2021, 12:57
Autor:
ČTKČTK
Pôvodne Američania navrhovali, aby minimálna globálna daň predstavovala 21 percent.

Spojené štáty navrhujú, aby firmy vo svete platili daň zo zisku aspoň 15 percent, konečná daň by však mala byť ešte vyššia.

Vo štvrtok to oznámilo americké ministerstvo financií. To sa snaží presadiť plány, ktoré by zastavili súťaž o to, ktorá krajina bude mať najnižšie dane.

Pôvodne Američania navrhovali, aby minimálna globálna daň predstavovala 21 percent. Zástupcovia ministerstva o týchto záležitostiach rokovali s pracovnou skupinou z Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

Skupina sa snaží mať do leta všeobecnejší návrh pravidiel, ako zdaňovať nadnárodné korporácie a veľké technologické firmy, ako je Facebook či Google.

Navrhovali 21 percent

Ministerka financií Janet Yellenová v apríli navrhla, aby globálna minimálna sadzba dane pre podniky predstavovala 21 percent. Bola to súčasť návrhu výdavkov na podporu infraštruktúry v objeme 2,2 bilióna dolárov, ako ju navrhol prezident Joe Biden.

Financovanie tohto zámeru má podľa Bidena z veľkej časti zabezpečiť práve zvýšenie daní firmám.

Americké firmy teraz platia daň zo zisku 21 percent, ktorú na túto úroveň znížila administratíva bývalého republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa. Predtým bola najvyššia sadzba pre podniky na 35 percentách.

Ministerstvo financií zároveň zaviedlo minimálnu daň pre americké firmy na úrovni 10,5 percenta, označovanú ako GILTI (Global Intangible Low-Taxed Income tax), ktorá mala čiastočne riešiť dopady presunu tržieb na daňové raje.

Podpora od Francúzska a Nemecka

Navrhovaná 21 percentná daň sa chápe ako podnet na diskusiu o minimálnej sadzbe dane z príjmov právnických osôb v rámci OECD.

Kým Francúzsko a Nemecko tento návrh podporili, iné krajiny tlačia na zníženie dane. Predchádzajúce debaty sa v OECD točili okolo minima 12,5 percenta, čo je sadzba platná v Írsku, ktoré je kvôli tomu aj častým terčom kritiky.

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire k novému návrhu amerického ministerstva poznamenal, že by to mohol byť dobrý kompromis. Jeho nemecký náprotivok Olaf Scholz nový návrh označil za veľký pokrok.

Obaja však trvajú na tom, že rozhovory by mali skončiť do júlovej schôdzky ministrov financií skupiny ekonomicky významných krajín G20, ako sa pôvodne plánovalo. OECD totiž naznačovala, že dokončenie dohody o minimálnej firemnej dani by sa mohlo pretiahnuť do októbra.

Chcú ísť nad 15 percent

Zástupca amerického ministerstva povedal, že Bidenova administratíva sa bude naďalej usilovať o čo najvyššiu sadzbu dane nad 15 percentami a že to nič nemení na navrhovanom minime 21 percent pre firmy v USA. Aj pri 15 percentách sa však rozdiel medzi sadzbou v USA a najnižšími sadzbami vo svete výrazne zmierni, pretože v súčasnosti žiadna globálna minimálna sadzba dane pre podniky neexistuje.

"Tých 15 percent je určite realistickejší návrh, vzhľadom k tomu, kde sa pohybujú iné krajiny," povedala Manal Corwinová z daňovej kancelárie KPMG vo Washingtone. "Dôležitý je ten signál, že Spojené štáty sú ochotné prijať globálne minimálnu daň, ktorá je výrazne pod mierou, ktorú navrhujú pri GILTI," dodala.

"Ja sa domnievam, že pre dosiahnutie dohody v OECD bolo dôležité, že Spojené štáty sú ochotné pristúpiť na niečo, čo je veľa pod 21 percentami," poznamenala podľa agentúry Reuters Corwinová, ktorá predtým pracovala na americkom ministerstve financií.

Biden chce firmám zvýšiť daň na 28 percent. Je to súčasťou plánu prezidenta zvoleného za Demokratickú stranu zvýšiť dane aj ľuďom s najvyššími príjmami. Biely dom sa však snaží do svojich plánov zapojiť aj ostatné krajiny.

Yellenová podľa portálu CNBC vyzdvihuje prínos minimálnej sadzby dane pre podniky, ktoré by platili globálne. Podľa nej by existencia minimálnej sadzby odradila firmy od presunov daňového domicilu do iných krajín len preto, aby mohli svoje zisky menej zdaniť. A to aj v prípade, že väčšinu aktivít majú v Spojených štátoch a tam vytvárajú aj najväčší diel zisku.

"Preteky až na dno"

Ministerstvo financií sa domnieva, že "medzinárodnú daňovú architektúru je potreba stabilizovať, že globálne ihrisko musí byť férové, a že musíme vytvoriť prostredie, kde budú jednotlivé krajiny spolupracovať, aby zachovali náš daňový základ a zabezpečili, že globálny daňový systém bude spravodlivý a vybavený na to, aby plnil potreby globálnej ekonomiky v 21. storočí," stojí v tlačovej správe ministerstva.

Yellenová si už skôr povzdychla nad globálnym "pretekmi až na dno", ako nazvala asi 30 rokov trvajúci snahu krajín znižovať firmám dane výmenou za to, že zahraničné firmy v takej krajine potom investujú a dajú ľuďom prácu.

Podľa Yellenovej to nie je správne v situácii, keď vlády vynakladajú bilióny dolárov na to, aby ekonomikám pomohli prekonať dopady pandémie. Zavedenie globálnej minimálnej sadzby dane by takéto snahy pomohlo obmedziť, nie je však jasné, koľko krajín je ochotných sa tohto plánu zúčastniť.

"Ministerstvo jasne uviedlo, že globálne minimálna sadzba dane pre firmy zabezpečí, že globálna ekonomika bude prospievať vďaka čestnejším podmienkam pri zdaňovaní nadnárodných korporácií, a že podporí inovácie, rast a prosperitu pri súčasnom zlepšení spravodlivosti pre strednú triedu i pracujúci ľud," uvádza sa v správe amerického ministerstva.

01 - Modified: 2024-04-19 14:22:40 - Feat.: - Title: V Gaze zahynulo vyše 34-tisíc Palestínčanov, USA zostávajú skeptické pri evakuácii Rafahu 02 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:46