Najbohatší Čech Petr Kellner by prípadnou kúpou CME získal médiá na piatich európskych trhoch. Vrátane domovskej TV Nova.SNÍMKA: PPF
StoryEditor

Vlastníctvo skupiny PPF sa po zosnulom Petrovi Kellnerovi presunulo na jeho ženu

25.05.2021, 14:39
Autor:
ČTKČTK
Finančnú skupinu PPF vedie štvorčlenný riadiaci výbor, ktorý vznikol v apríli.

Koncovým vlastníkom skupiny PPF sa stala Renata Kellnerová, vdova po hlavnom majiteľovi Petrovi Kellnerovi, ktorý zomrel koncom marca pri páde vrtuľníka na Aljaške. Vyplýva to z hlásení, ktoré PPF odovzdala Českej národnej banke. 

ČTK to dnes oznámila PPF, ktorá tak reagovala na informácie Ekonomického denníka. Ten uviedol, že podľa hlásení ČNB Kellnerová preberá vlastníctvo akcií PPF.

"Ustanovenie pani Kellnerovej správcom neznamená však v žiadnom prípade, že je dedičské konanie uzavreté. Pani Kellnerová tiež zastupuje rodinu pri účasti na rokovaniach novovzniknutého riadiaceho výboru skupiny PPF, ktorý slúži ako poradný orgán výkonného riaditeľa PPF Ladislava Bartončíka," uviedla PPF.

Podľa oznámenia v Centrálnom úložisku regulovaných informácií u ČNB nastala zmena, ktorá sa týka koncového majiteľa podielov v spoločnostiach O2 ČR a Moneta Money Bank.

Podľa prvého oznámenia sa Kellnerová stala prostredníctvom reťazca firiem a skupiny PPF majiteľkou 83,57 percenta akcií O2. Druhé oznámenie informuje o tom, že Kellnerová novo kontroluje 29,94 percenta akcií Moneta.

Finančnú skupinu PPF vedie štvorčlenný riadiaci výbor, ktorý vznikol v apríli. Členmi sú obaja minoritní podielnici skupiny Ladislav Bartoníček a Jean-Pascal Duvieusart, finančná riaditeľka Kateřina Jirásková a právnik Tomáš Brzobohatý.

Rokovaní sa pravidelne zúčastňuje aj Kellnerová. "Výbor je poradným orgánom Bartončíka, a z logiky veci sa tu teda teraz diskutujú zásadné biznisové rozhodnutia skupiny PPF," uviedol hovorca PPF Leoš Rousek.

Bartoníček má okrem iného na starosti telekomunikačné aktíva a biotechnológie, Duvieusart splátkovú skupinu Home Credit, Jirásková zodpovedá za finančnú kondíciu PPF a Brzobohatý, ktorý zastupuje záujmy Kellnerovej ženy a štyroch detí, má na starosti fúziu Air Bank s bankou Moneta Money Bank.

PPF investuje do množstva odvetví, od finančných služieb cez telekomunikácie, médiá, biotechnológie, nehnuteľnosti až po strojárstvo. PPF pôsobí v Európe, Ázii a Severnej Amerike.

Celosvetovo na konci roka 2020 zamestnávala viac než 94-tisíc ľudí. PPF má svoju korporátnu vlastnícku a riadiacu štruktúru v Holandsku. Majoritným vlastníkom PPF Group, N. V. bol až do svojej smrti najbohatší Čech Kellner, ktorý podľa výročnej správy spoločnosti ovládal 98,93 percenta PPF.

Vlani sa PPF prvýkrát vo svojej tridsaťročnej histórii prepadla do straty, ktorá predstavovala 291 miliónov eur, zatiaľ čo rok predtým dosiahla čistý zisk 1,005 miliardy eur.

V druhom vlaňajšom polroku dosiahla zisk 93 miliónov eur, zatiaľ čo v tom prvom bola v strate 384 miliónov eur.

01 - Modified: 2023-11-13 11:54:13 - Feat.: - Title: Rodina zosnulého miliardára Kellnera zakladá nový holding 02 - Modified: 2023-09-28 06:16:56 - Feat.: - Title: Haváriu vrtuľníka s českým miliardárom Kellnerom zrejme spôsobil pilot 03 - Modified: 2023-08-03 13:55:36 - Feat.: - Title: Predaj O2: opak predplatného a rozširovanie ponuky. Čo možno čakať od nového väčšinového vlastníka? 04 - Modified: 2022-06-30 10:13:21 - Feat.: - Title: Česká finančná skupina PPF chce odísť z Číny 05 - Modified: 2022-05-31 19:32:11 - Feat.: - Title: PPF čelí žalobe kvôli vytesneniu minoritných akcionárov z O2, píše český portál
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:34