Reutes
StoryEditor

Zbúrali základný americký mýtus. Koľko zaplatili na daniach Musk, Soros či Bezos?

08.06.2021, 16:35
Autor:
ČTKČTK
Miliardárom sa darí úspešne vyhýbať plateniu daní. Boli roky, kedy nezaplatili ani cent.

Zakladateľ americkej internetovej spoločnosti Amazon Jeff Bezos, šéf automobilky Tesla Elon Musk aj niektorí ďalší z najbohatších ľudí v Spojených štátoch majú za posledných 20 rokov na konte aspoň jeden rok, za ktorý neodviedli ani cent na federálnych daniach z príjmu.

Uviedla to v utorok investigatívna skupina ProPublica, ktorá sa dostala k rozsiahlemu súboru dát amerického finančného úradu IRS o priznaniach tisícov najbohatších Američanov.

​Záznamy podľa nej ukazujú, že títo ľudia môžu úplne legálne každoročne odvádzať sumy predstavujúce len nepatrný zlomok svojich ziskov.

ProPublica uvádza, že získala doteraz nikde nezverejnené informácie o daňových záznamoch pokrývajúcich obdobie trvajúce dlhšie ako 15 rokov.

Môžu platiť iba zlomok. A úplne legálne

Dáta podľa nej poskytujú bezprecedentný pohľad do finančného života amerických podnikateľských titanov vrátane zakladateľa softvérovej spoločnosti Microsoft Billa Gatesa, šéfa internetového podniku Facebook Marka Zuckerberga alebo investora Warrena Buffetta.

"Sumárne tieto informácie rozmetávajú základný mýtus amerického daňového systému - že všetci prispievajú spravodlivým dielom a že najbohatší Američania platia najviac," uvádza ProPublica.

"Záznamy IRS ukazujú, že tí najbohatší môžu, a to úplne legálne, platiť dane z príjmu, ktoré zodpovedajú len malému zlomku zo stoviek miliónov, ak nie miliárd, o ktoré ich majetky každý rok narastú," pokračuje článok.

Medzi tými, ktorí podľa webu za niektoré z posledných rokov neodviedli žiadne dane z príjmu, sú okrem Bezosa a Muska tiež podnikateľ a bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg a finančník George Soros.

Nepomer medzi miliardármi a priemerným Američanom

Zakladateľ Amazonu podľa zistení organizácie ProPublica federálnej vláde nič neodviedol v rokoch 2007 a 2011, zatiaľ čo Soros zaznamenal rovnaký výsledok dokonca tri roky za sebou.

Elon Musk v diskusii vyjadril svoj postoj k peniazom:

V snahe zistiť, akú majú "skutočnú mieru zdanenia" reportéri porovnali sumy, ktoré odviedlo 25 najbohatších Američanov s tým, o koľko sa podľa časopisu Forbes za rovnaké obdobie zvýšila hodnota ich majetku.

​Za roky 2014 až 2018 dosiahol nárast čiastky 401 miliárd dolárov, pričom celkové odvody za uvedených päť rokov predstavovali 13,6 miliardy dolárov, teda asi 3,4 percenta.

Pre americkú domácnosť s ročným príjmom na strednej hodnote 70-tisíc dolárov medzitým platila 14-percentná daň z príjmu.

01 - Modified: 2024-04-24 07:23:20 - Feat.: - Title: Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu 02 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 03 - Modified: 2024-04-23 06:45:37 - Feat.: - Title: Platforma X sa odvolá proti príkazu o stiahnutí videí z útoku v Sydney 04 - Modified: 2024-04-22 18:51:58 - Feat.: - Title: Sieť X musí celosvetovo zablokovať prístup k videu s útokom v kostole pri Sydney. Musk hovorí o cenzúre 05 - Modified: 2024-04-22 09:46:46 - Feat.: - Title: Menej predajov, nižšie ceny. Tesla zlacnela na viacerých kľúčových trhoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:21