Reuters
StoryEditor

Európa nemá dostatok zemného plynu, začala sa opäť vracať k uhliu

15.06.2021, 14:29
Autor:
ČTKČTK
Ako sa ekonomiky znovu otvárajú a ľudia sa vracajú do kancelárií, krajiny ako Nemecko, Holandsko a Poľsko spoliehajú na uhlie, aby mali dostatok elektriny.

V Európe je taký nedostatok zemného plynu, že kontinent sa začal opäť spoliehať na uhlie, aby uspokojil dopyt po elektrine.

Tá sa teraz vracia na úroveň pred pandémiou choroby covid-19. Uviedla to dnes agentúra Bloomberg. Európa je pritom inak považovaná za vzor globálneho boja proti emisiám oxidu uhličitého.

Spotreba narástla 

Spotreba uhlia v Európe v tomto roku stúpla o desať až 15 percent. Chladnejšia a dlhšia zima totiž spôsobila, že zásobníky s plynom sa vyčerpali, upozornil vedúci tímu základnej analýzy a modelovania vo švajčiarskej obchodnej spoločnosti Axpo Solutions Andy Sommer.

Ako sa ekonomiky znovu otvárajú a ľudia sa vracajú do kancelárií, krajiny ako Nemecko, Holandsko a Poľsko sa spoliehajú na uhlie, aby mali dostatok elektriny.

Európa bola dlho v čele boja za zníženie globálneho otepľovania. Kontinent má najväčší trh s emisnými kvótami, na ktorom sa vyberajú poplatky za znečisťovanie ovzdušia od firiem z rôznych odborov, ako sú elektrárne, oceliarne či výrobcovia cementu.

Ale aj keď v tomto roku stúpli ceny povoleniek na rekord, nízke zásoby plynu spôsobili širší návrat k spaľovaniu uhlia, najšpinavšieho z fosílnych palív.

"Dopyt po elektrine je v Európe pomerne silný a my sme zaznamenali, že sa zotavila z pandémie," povedal Sommer. "Zásoby plynu sú teraz také nízke, že si Európa nemôže dovoliť ďalšiu produkciu elektriny za pomoci tohto paliva."

Prekážka v rokovaniach 

Návrat uhlia je pre Európu prekážkou pred rokovaním o zmenách klímy, ktoré sa budú konať tento rok v Glasgowe. Ani lídri skupiny najväčších svetových ekonomík G7 sa však na víkendovej schôdzke v Británii nedokázali dohovoriť na pevnom dátume ukončenia spaľovania uhlia.

Európu na začiatku tohto roka zasiahlo mrazivé počasie, čo zvýšilo dopyt po teple v čase, keď sa skvapalnený zemný plyn vyvážal do Ázie.

Rusko potom pred spustením plynovodu Nord Stream 2 do Nemecka, čo sa očakáva tento rok, posielalo na kontinent menej plynu cez Ukrajinu. To všetko znamená, že zásoby plynu v Európe sú teraz 25 percent pod päťročným priemerom.

"Všetci si mysleli, že Rusko rezervuje viac kapacity cez Ukrajinu, čo sa však nijako významne nestalo," uviedol vedúci oddelenia zemného plynu a transformácie energetiky v poradenskej spoločnosti Energy Aspects Trevor Sikorski. "Trh je mimoriadne napätý, snaží sa dať menej plynu do elektriny."

Dopyt po elektrine, ktorá sa v čase uzavretia európskych miest prudko prepadla, sa teraz zotavuje. Spotreba v krajinách, ako je Nemecko či Španielsko, je nad päťročným priemerom, upozornila banka Morgan Stanley.

Dodávky plynu sú napäté aj kvôli údržbe zariadení v Nórsku, ktorá znížila dodávky z tejto škandinávskej krajiny. Elektrárne sa preto obracajú k uhliu, aby zabezpečili dostatok prúdu.

Ceny emisných povoleniek sú síce blízko rekordu, mnoho elektrární sa však zabezpečilo na roky dopredu, čo znamená, že spaľovanie uhlia pre nich môže byť stále ziskové.

Producenti s vysoko účinnými novými elektrárňami môžu zvládnuť vyrábať elektrinu z uhlia i pri vysokých cenách emisií až do roku 2023, odhadol Sommer

01 - Modified: 2024-04-19 14:59:06 - Feat.: - Title: Holandská provincia končí s ťažbou zemného plynu a v zemi zostanú milióny kubíkov, obyvatelia protestovali 02 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 03 - Modified: 2024-04-17 12:59:50 - Feat.: - Title: Ceny zemného plynu v Európe dosiahli najvyššiu úroveň od januára. Investori sa boja vojny na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát sľúbil milióny, ľudia sa cítia oklamaní. Za Sulíka to bolo o rýchlych prstoch, so Sakovou systém zamrzol 05 - Modified: 2024-04-10 14:16:07 - Feat.: - Title: Saková rokovala o možnosti prepravy plynu z kaspického regiónu na Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:37