Časť motora Boeingu 777-200 spoločnosti United Airlines spadla na predmestie mesta Denver. Nikto nebol zranený.Reuters
StoryEditor

Únia a Spojené štáty vyriešili 17 rokov trvajúci spor o výrobe lietadiel

15.06.2021, 15:37
Autor:
TASRTASR
Spory medzi EÚ a USA o veľkých civilných lietadlách začali v roku 2004.

EÚ a Spojené štáty podľa očakávaní dosiahli v utorok v Bruseli dohodu týkajúcu sa dotácií pre veľké civilné lietadlá.

Ukončili tak takmer 17 rokov trvajúci obchodný spor týkajúci sa spoločnosti Boeing a európskeho výrobcu lietadiel Airbus. Dohodu za úspech považujú aj účastníci utorňajšieho summitu EÚ - USA.

Dohodu podpísal výkonný podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis a splnomocnenkyňa USA pre obchod Katherine Taiová.

Riešenie sporov 

Obaja sa v tejto veci stretli už v pondelok, aby pripravili podpis dohody v deň summitu EÚ - USA, na ktorom sa zúčastnili americký prezident Joe Biden, šéfka EK Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

Po administratíve Donalda Trumpa, ktorá znamenala zavádzanie nových ciel a hrozbu obchodnej vojny, obe strany dohodu vnímajú ako perspektívu pre spoluprácu zameranú na riešenie ďalších dlhodobých sporov, dvojstranných problémov i globálnych výziev.

Eurokomisia upozornila, že EÚ a USA chcú prekonať dlhotrvajúce rozdiely, aby sa predišlo budúcim súdnym sporom a zachovali sa rovnaké podmienky pre všetkých výrobcov lietadiel.

Von der Leyenová zdôraznila, že po intenzívnej práci medzi eurokomisiou a administratívou USA dohodou Boeing - Airbus sa podarilo prispieť k vyriešeniu najdlhšieho obchodného sporu v histórii Svetovej obchodnej organizácie.

"Naznačuje to nového ducha spolupráce medzi EÚ a USA a aj to, že ďalšie problémy môžeme vyriešiť vo vzájomný prospech," uviedla.

Dombrovskis spresnil, že obe strany získali čas a priestor na nájdenie trvalého riešenia, čomu má napomôcť aj nová pracovná skupina pre lietadlá.

Dohoda o právnom rámci spolupráce pre veľké civilné lietadlá má za cieľ zriadiť pracovnú skupinu pod vedením ministra obchodu každej strany; poskytovať financovanie veľkým výrobcom civilných lietadiel za trhových podmienok; financovať výskum a vývoj prostredníctvom otvoreného a transparentného procesu a sprístupňovať výsledky výskumu a vývoja financovaného vládou v rozsahu povolenom zákonom; neposkytovať financovanie výskumu a vývoja a daňové úľavy vlastným výrobcom, ktoré by poškodilo druhú stranu; spolupracovať pri riešení netrhových praktík tretích strán, ktoré môžu poškodiť veľké odvetvia civilných lietadiel.

Dohoda znamená aj to, že obe strany pozastavili uplatňovanie svojich protiopatrení po dobu piatich rokov a ušetrili tak miliardy eur na clách z dovozu.

Represívne clá 

Spory medzi EÚ a USA o veľkých civilných lietadlách začali v roku 2004, keď USA podali žalobu na pôde WTO proti EÚ s argumentom, že euroblok nelegálne dotuje európskeho výrobcu civilných lietadiel Airbus. Únia v máji 2005 podala proti USA sťažnosť za nezákonnú podporu pre spoločnosť Boeing.

Po rozhodnutiach WTO si USA (október 2019) a EÚ (november 2020) navzájom uložili represívne vývozné clá, čo ovplyvnilo obchod medzi oboma partnermi v hodnote 11,5 miliardy dolárov.

Americké protiopatrenia ovplyvnili 19 rôznych kategórií výrobkov, vrátane lietadiel, vína a destilátov, mliečnych výrobkov a syrov alebo strojov, v hodnote 7,5 miliardy USD. Colné sadzby predstavovali 15 percent za lietadlá a 25 percent za iné výrobky a viedli k tomu, že dovozcovia z USA zaplatili clá v hodnote približne 2,2 miliardy dolárov.

Protiopatrenia EÚ sa dotkli 130 rôznych kategórií výrobkov vrátane lietadiel, orechov, tabaku, liehovín, kabeliek alebo traktorov v hodnote štyroch miliárd dolárov. Colné sadzby predstavovali 15 percent za lietadlá a 25 percent za iné výrobky ako lietadlá, a viedli k tomu, že dovozcovia z EÚ zaplatili clá v hodnote približne 1,1 miliardy dolárov.

01 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken 02 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 03 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:32