StoryEditor

Top manažér eBayu pre HN: Pandémia nám priniesla prílev nových predajcov

16.06.2021, 00:00
Počas pandemického roka 2020 stúpol počet slovenských predajcov na eBay medziročne o 14 percent a je ich už viac ako štyritisíc, hovorí v rozhovore pre HN generálny riaditeľ spoločnosti pre globálne a rozvíjajúce sa trhy Ilya Kretov.

Pandémia prinútila desiatky miliónov ľudí, ktorí predtým nakupovali v kamenných obchodoch, prejsť na online nákupy. Môžeme hovoriť o revolúcii v elektronickom nakupovaní?
Pandémia COVID-19 skutočne spôsobila prudký nárast elektronického nakupovania a prinútila milióny spotrebiteľov na celom svete, aby využívali na nakupovanie internet. Dokonca aj tí, ktorí to dosiaľ nepoznali, sa to dokázali naučiť. Všetko preto, aby minimalizovali kontakt s inými ľuďmi, a tak aj možnosť nákazy. Podľa prieskumu spoločnosti Emarketer takmer 150 miliónov ľudí nakupovalo online prvýkrát práve počas pandémie. Tento nárast bol zrejmý aj v súvislosti s používateľmi eBay. Počet aktívnych kupujúcich na celom svete na tomto trhovisku vzrástol počas pandémie o 13 miliónov na celkových 187 miliónov. Ďalším zaujímavým trendom je to, že v dôsledku pandémie mali ľudia tendenciu viac nakupovať online u predajcov mimo svojej krajiny. Podľa štúdie Global-e vzrástol celosvetový cezhraničný elektronický obchod až o 21 percent.

Čo tento mohutný rast spôsobilo?
Domnievam sa, že to súvisí s tým, že aj podniky museli byť flexibilné a pohotovo sa prispôsobiť pandemickým obmedzeniam a hľadať alternatívne spôsoby rozvoja a rastu. Na celom svete pozorujeme pribúdanie počtu predajcov, ktorí sa pripájajú k eBay, aby expandovali na nové trhy, zabezpečili si kontinuitu podnikania a nové zdroje príjmov. Počet aktívnych predajcov u nás medziročne vzrástol o osem percent, na celkových 20 miliónov celosvetovo, pričom na Slovensku ich počet stúpol o 14 percent s celkovým počtom 4 100 predajcov. Môžeme teda s určitosťou povedať, že elektronický obchod zastrešuje oveľa viac obchodníkov na celom svete, ako sa pôvodne očakávalo. Zatiaľ čo kupujúci objavili pohodlnejší spôsob nakupovania, malé a stredné podniky si uvedomili, že ich stratégia rozvoja musí v budúcnosti bezpodmienečne zahŕňať online export. eBay je tu na to, aby im to pomohol zvládnuť.

Zvládli online platformy tento masívny presun ľudí na internet? Aké problémy vznikali najčastejšie?
Zatiaľ čo v mnohých regiónoch po celom svete d...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:52