StoryEditor

Von der Leyenová príde do Bratislavy schváliť plán obnovy

18.06.2021, 12:52
Autor:
TASRTASR
Šéfku Európskej komisie bude sprevádzať podpredseda komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v pondelok v rámci svojho turné po krajinách, ktorým exekutíva schválila národné plány obnovy a odolnosti, navštívi Slovenskú republiku a Rakúsko.

Informáciu v piatok potvrdil podpredseda komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič, ktorý bude Von der Leyenovú na tejto ceste sprevádzať.

​Podľa oznámenia komisie von der Leyenová v pondelok pokračuje vo svojom turné po európskych krajinách, ktorým exekutíva EU už schválila národný plán obnovy, a teda aj možnosť čerpať dohodnuté miliardy eur v rámci ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU).

Slovenskou vládou zaslaný plán v hodnote 6,6 miliardy eur stanovuje reformy a verejné investičné projekty, ktoré SR plánuje realizovať s pomocou Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti (RRF), zameraného na to, aby EÚ vyšla zo súčasnej koronakrízy silnejšia a prešla zelenou a digitálnou transformáciou.

Von der Leyenová v Bratislave predstaví výsledok hodnotenia eurokomisie a odporúčanie pre Radu EÚ o schválení národného plánu obnovy a odolnosti. Stretne sa sa predsedom vlády SR Eduardom Hegerom (OĽANO), s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a aj s predsedom Národnej rady Borisom Kollárom (Sme rodina). Na týchto stretnutiach ju bude sprevádzať slovenský eurokomisár Šefčovič.

Ešte pred návštevou Slovenska sa šéfka EK v pondelok ráno vo Viedni stretne s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom, ktorému odovzdá hodnotenie rakúskeho plánu obnovy.

V oboch krajinách Von der Leyenová navštívi projekty, ktoré sú alebo budú financované cez nástroj RRF.

Šéfka eurokomisie už postupne navštívila Portugalsko, Španielsko, Grécko, Dánsko a Luxembursko, ktorým eurokomisia ako prvým schválila plány obnovy po koronakríze.

01 - Modified: 2024-04-17 14:15:00 - Feat.: - Title: Piepergate zráža šance Leyenovej získať znova post. A kontroverzií pribúda 02 - Modified: 2024-04-03 10:41:20 - Feat.: - Title: Aféra Pfizergate: Hlavný žalobca rieši Von der Leyenovú, ide o vakcíny proti covidu 03 - Modified: 2024-03-17 21:04:13 - Feat.: - Title: Lídri Európskej únie volajú po prímerí v Gaze. Humanitárnu situáciu považujú za neprijateľnú 04 - Modified: 2024-03-08 11:34:19 - Feat.: - Title: Námorný humanitárny koridor do Pásma Gazy začne cez víkend fungovať, vyhlásila šéfka eurokomisie 05 - Modified: 2024-03-07 21:08:45 - Feat.: - Title: Posledných päť rokov Únie bolo zlyhaním. Orbán nepodporuje opätovnú nomináciu von der Leyenovej
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:24