TASR/Evan Vucci
StoryEditor

USA a Nemecko dosiahli dohodu o dokončení Nord Stream 2 bez sankcií

21.07.2021, 21:38
Autor:
TASRTASR
Dohoda má vyriešiť obavy USA a krajín strednej a východnej Európy v súvislosti s možnými následkami výstavby tohto plynovodu.

Spojené štáty a Nemecko dosiahli v stredu dohodu, ktorá umožní dokončenie plynovodu Nord Stream 2 do Európy bez toho, aby Nemecko či Rusko čelili novým americkým sankciám.

Oznámila to Victoria Nulandová, námestníčka amerického ministra zahraničných vecí pre politické záležitosti, informovala agentúra AP.

Nulandová americkému Kongresu oznámila, že vlády USA a Nemecka čoskoro poskytnú podrobnosti.

Oslabene bezpečnosti Európy 

Dohoda má vyriešiť obavy USA a krajín strednej a východnej Európy v súvislosti s možnými následkami výstavby tohto plynovodu.

Americký Kongres, Ukrajina a Poľsko sa obávajú, že Nord Stream 2 oslabí energetickú bezpečnosť Európy, píše AP.

Stredajšia dohoda umožní dokončenie plynovodu bez toho, aby Nemecko či Rusko čelili novým americkým sankciám, píše AP s odvolaním sa na zdroje z prostredia amerického Kongresu.

Výmenou za to USA a Nemecko podľa týchto zdrojov urobia voči Ukrajine a Poľsku určité ústupky.

USA a Nemecko majú podľa Nulandovej v súvislosti s plynovodom neskôr v stredu vydať spoločné vyhlásenie.

Zavedenie sankcií 

Washington a Berlín sa zaviazali, že voči Rusku a nemeckým spoločnostiam, ktoré sa na výstavbe podieľajú, zavedú sankcie v prípade, ak bude Moskva plynovod využívať ako politickú zbraň.

Projekt Nord Stream 2 predstavuje veľkú zahraničnopolitickú dilemu pre administratívu amerického prezidenta Joea Bidena, konštatuje AP.

Americkí predstavitelia z oboch politických strán, ale aj samotný prezident Biden majú už dlho obavy, že plynovod dá Rusku priveľkú moc nad dodávkami plynu do Európy, prípadne môže viesť až k odstaveniu plynu protivníkom Ruska - Ukrajine a Poľsku.

Plynovod je však takmer dokončený a USA sú odhodlané zlepšiť vzťahy s Nemeckom, ktoré sa počas administratívy Donalda Trumpa narušili.

01 - Modified: 2022-06-16 12:44:28 - Feat.: - Title: Plyn po krokoch Moskvy prudko zdražel. Problémy hlási Nemecko, Taliansko aj Slovensko 02 - Modified: 2022-02-07 20:57:36 - Feat.: - Title: "Sľubujem vám, že Nord Stream 2 zatvoríme," odkázal Biden Rusom, ak zaútočia na Ukrajinu 03 - Modified: 2021-03-31 16:59:04 - Feat.: - Title: Nemecko by malo zrušiť výstavbu plynovodu Nord Stream 2. Dôvodom je tlak Washingtonu 04 - Modified: 2020-11-29 17:13:50 - Feat.: - Title: Dostavba plynovodu Nord Stream 2 sa po roku a pol opäť začne v decembri 05 - Modified: 2020-08-03 10:21:01 - Feat.: - Title: Poliaci dali Gazpromu pokutu 48 miliónov eur. Problémom je dcérska spoločnosť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:42