česká korunaReuters
StoryEditor

Česká národná banka zvýšila úrokové sadzby, dôvodom sú obavy z inflácie

05.08.2021, 14:57
Autor:
ČTKČTK
Očakáva, že rada Českej národnej banky opäť zvýši sadzby na zasadnutí v septembri aj v novembri.

Banková rada Českej národnej banky dnes podľa očakávaní opäť zvýšila úrokové sadzby. Základná úroková sadzba, od ktorej sa odvíja úročenie komerčných úverov, stúpla o 0,25 percentuálneho bodu na 0,75 percenta. Informovala o tom hovorkyňa centrálnej banky Markéta Fišerová.

Dôvodom zvýšenia sadzieb sú podľa ekonómov predovšetkým obavy z rastu inflácie súvisiace s oživením ekonomiky. Vo zvyšovaní úrokových sadzieb pritom bude ČNB podľa ekonómov pokračovať.

Na poslednom menovom rokovaní 23. júna rada prvýkrát od februára 2020 zvýšila úrokové sadzby. Základná úroková sadzba, od ktorej sa odvíja úročenie komerčných úverov, vtedy stúpla o 0,25 percentuálneho bodu na 0,5 percenta. Pre toto rozhodnutie hlasovali štyria členovia bankovej rady.

Člen bankovej rady Vojtěch Benda hlasoval dokonca pre zvýšenie základnej úrokovej sadzby o 0,5 percentuálneho bodu. Dvaja členovia, Aleš Michl a Oldřich Dědek, potom boli pre ponechanie úrokových sadzieb bezo zmeny. Pred pandémiou vlani vo februári bola základná sadzba na 2,25 percenta.

"Zvýšenie úrokov na augustovom zasadnutí odporúčala májová prognóza z dielne ČNB a podporu rastu úrokov v uplynulých týždňoch vyjadrila väčšina členov bankovej rady vrátane guvernéra Jiřího Rusnoka," pripomenul hlavný ekonóm Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Očakáva, že rada ČNB opäť zvýši sadzby na zasadnutí v septembri aj v novembri. "Postupné sprísňovanie menových podmienok skrze vyššie úrokové sadzby pomôže tlmiť infláciu as ňou súvisiace nerovnováhy, čo ekonomike môže pomôcť udržať si solídny rast aj v strednodobom výhľade," dodal.

Aj podľa hlavného ekonóma bankovej asociácie Jakuba Seidlera ČNB do konca roka sadzby ešte niekoľkokrát zvýši. "Okrem pandemickej situácie a inflačného vývoja bude rýchlosť zvyšovania sadzieb závisieť napríklad aj od reakcie kurzu koruny, tá však napriek predpokladu o rýchlom zvyšovaní domácich úrokových sadzieb doposiaľ príliš výrazne neposilnila, a dáva tak centrálnym bankárom priestor úrokové sadzby zvyšovať," uviedol.

Dodal, že dnešný krok ČNB bol už zohľadnený v trhových úrokových sadzbách, vrátane tých hypotekárnych. "Preto dnešné zvýšenie sadzieb ČNB samo o sebe ku skokovému rastu hypotekárnych sadzieb nepovedie," dodal.

"ČNB zatiaľ napĺňa očakávania týkajúce sa zvyšovania sadzieb. Je však stále pravdepodobnejšie, že centrálna banka bude musieť pristúpiť k radikálnejším krokom. Hlavným dôvodom sú problémy v dodávateľských reťazcoch, kde prudko rastú ceny základných vstupov v mierke, ktoré si ešte pred niekoľko mesiacmi nikto nedokázal ani predstaviť," uviedol partner poradenskej spoločnosti Moore Czech Republic Petr Kymlička.

01 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady 03 - Modified: 2024-04-16 15:27:42 - Feat.: - Title: Lagardová ohlásila dobré správy: Európska centrálna banka čoskoro začne znižovať úrokové sadzby 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:45