Reuters
StoryEditor

Miliardári bez peňazí. Prečo nenosia najbohatší ľudia pri sebe hotovosť?

Finančnou hotovosťou Elon Musk naozaj zrejme príliš nedisponuje. Ale potrebuje ju vôbec?

Miliarda sem, miliarda tam. Najväčší boháči majú obrovské imanie, ale to ešte vôbec neznamená, že sa promenádujú po svete s plnými peňaženkami.

Magazín Víkend zisťoval, koľko má reálne k dispozícii zvyčajne taký miliardár. Ľudia si myslia, že mám veľa hotovosti, ale to vôbec nie je pravda. Keď tieto slová predniesol v roku 2018 na súde Elon Musk, kdekto krútil hlavou.

Veď je to miliardár a jeden z najbohatších mužov planéty! Podľa odhadov Forbesu však až 99 percent Muskovho majetku je v akciách jeho spoločností Tesla a SpaceX.

U toho istého súdu, kde sa obhajoval kvôli jednému zo svojich tweetov, sme sa tiež dozvedeli, že má pôžičky u finančných inštitúcií vo výške 500 miliónov dolárov.

A neskôr tiež, že si odmietol v Tesle vyplatiť základnú ročnú mzdu vo výške 56 380 dolárov a radšej si čiastku nechal dať v akciách. Finančnou hotovosťou Elon Musk naozaj zrejme príliš nedisponuje. Ale potrebuje ju vôbec?

"Všeobecne platí, že čím sú ľudia bohatší, tým menšou hotovosťou disponujú," hovorí finančný poradca Vladimír Klement. "Miliardári peniaze ani nepotrebujú. Nechodia nakupovať, dovolenku im obvykle niekto zariaďuje na kľúč. Oni len prídu a odídu. Určite to nie je tak, že na recepcii čakajú, až im vystavia účet."

Peniaze ako energia

Nahliadnuť do peňaženiek a bežných účtov Elona Muska, Billa Gatesa alebo ostatných miliardárov sa nám zrejme nepodarí, ale pár nápovedí, ako by to mohlo vyzerať, máme.

Bill Gates bol kedysi v jednej televíznej šou podrobený testu, či vie, koľko čo stojí v obchode. Na otázku, kedy bol naposledy nakupovať, zakladateľ Microsoftu odpovedal, že už je to veľmi dávno.

A potom tipoval. Balík ryže niekoľkonásobne prestrelil, za prací prášok by naopak dal štyrikrát menej. V inom rozhovore Gates priznal, že neutráca za oblečenie ani za šperky a nakupovanie pre seba prakticky neznáša. "Pre peniaze nemám využitie," priznal známy filantrop. Prístup miliardárov k peniazom je jednoducho iný ako u nás bežných smrteľníkov.

"Ľudia si myslia, že miliardári sedia na peniazoch a nemajú nič lepšie na práci než vymýšľať, ako ich minúť. Lenže nič nemôže byť vzdialenejšie pravde," povedal Rafael Badziag.

Tento podnikateľ a spisovateľ vydal pred dvoma rokmi knihu The Billion Dollar Secret, ktorá je postavená na výpovediach a rozhovoroch s 20 dolárovými miliardármi. Nemecký publicista ich vytváral päť rokov a zameral sa iba na podnikateľov, ktorí k bohatstvu dospeli prakticky od nuly.

"Miliardári nevnímajú peniaze ako niečo, čo by mali minúť. Pre nich sú prostriedkom na investovanie," vysvetľoval Badziag v rozhovore pre Business Insider a trochu filozoficky dodal: "Je to pre nich druh energie, ktorá im umožňuje premeniť ich vízie na skutočnosť."

Mínus 14 miliárd za deň

Hocikto by sa zbláznil, keby podobne ako Jeff Bezos, toho času najbohatší človek planéty, prišiel 1. augusta o 14 miliárd dolárov. Jeho majetok sa "scvrkol" za jediný deň na 193 miliárd dolárov. Dôvod: pokles akcií jeho Amazonu. To je práve rozdiel medzi majetkom a peniazmi. Jeho majetok mal síce večer o dosť nižšiu hodnotu ako ráno, ale na účte mal Bezos stále rovnako.

Holohlavý magnát výrazne schudobnel vlani, keď sa rozviedol a jeho manželke Mackenzie pripadlo 36 miliárd dolárov. Treba podotknúť, že zaslúžene, pokiaľ zo správ môžeme súdiť.

Mackenzie pomáhala Jeffovi zakladať svetoznámu spoločnosť Amazon, manželia boli takmer 30 rokov a majú spolu štyri deti. Sofistikovaný vzorec pre výpočet je opísaný v niekoľkých dlhých odsekoch. Sledovať môžete denný pohyb, zmenu od začiatku roka, dozviete sa, v akých akciách majú najviac peňazí, aký je ich odbor podnikania, graf s vývojom imania za posledných niekoľko rokov.

A tiež sa dozviete, čo si za to môžu kúpiť. Nápoveda: prakticky čokoľvek z luxusného zoznamu, ktorý je súčasťou tohto textu. Podobným spôsobom do klubu najbohatších čoskoro vstúpi aj Melinda Gates, ktoré sa rozvádza s manželom Billom. Odhaduje sa, že Melinde pripadne niekoľko desiatok miliárd dolárov.

Razom sa tak dostane do hľadáčika agentúry Bloomberg, ktorá denne aktualizuje na svojom webe bloomberg.com/billionaires imanie 500 najbohatších ľudí na svete.

Ale späť k bežným účtom a pátraniu, koľko na nich môžu mať dolároví miliardári, ktorých je na svete vyše 2 800. "Vôbec nechápem, ako niekto môže mať na bankovom účte viac ako 100-tisíc eur v akomkoľvek z rizikových štátov eurozóny," povedal v roku 2013 ekonóm Pavel Kohout pre aktualne.cz.

Narážal na fakt, že vklady na bankových účtoch sú poistené do tejto sumy a vyššie sumy môžu podľahnúť mimoriadnemu zdaneniu. Podobne hovorí teraz aj finančný poradca Vladimír Klement:

"Pri trojpercentnej inflácii by človek s miliardou na účte ročne stratil 30 miliónov a to určite nikto nechce. Preto držia minimum peňazí a okrem akcií investujú do vecí, ktoré jednoducho majú radi - nehnuteľnosti, autá, umenie, zlato, alkohol alebo kryptomeny. Nejde im ani tak o rast bohatstva, ako o udržanie hodnoty aj pre budúce generácie."

Zabudnutá účtenka

Trochu úsmevne pôsobí 10 rokov stará historka z amerického East Hamptone. V piatok 18. júna tam ktosi o pol jedenástej večer vyberal z bankomatu 400 dolárov, nechal si vytlačiť potvrdenku so zostatkom na účte - a zabudol ju na mieste. Zvedavý okoloidúci sa nestačil čudovať: zostatok bol 99 864 731,94 dolára.

Začalo "vyšetrovanie", komu účtenka patrí. Jedným z tipov bol biznismen David Tepper, ale ten to poprel: "Nikdy by som neurobil tak nezodpovednú vec, že ​​by som mal na účte 100 miliónov." Dodal, že bankomat nepoužil minimálne tri roky. Pozornosť sa presunula na Rona Barona. "Nemám žiadnu kartu," odmietol "slávu" investor.

Čím obaja finančníci opäť poodkryli súkromie boháčov. Okrem hotovosti často nevlastnia ani platobné karty a potvrdzujú slová Vladimíra Klementa z úvodu článku, že peniaze jednoducho nepotrebujú.

Avšak teraz pozor: legendárny narkobarón Pablo Escobar naopak pracoval len s hotovosťou. Šéf najmocnejšieho drogového kartelu na svete, ktorého život (a smrť) priblížil aj populárny televízny seriál, zarábal v 80. rokoch minulého storočia 70 miliónov dolárov denne. Áno, denne.

Ovšem nelegálne, teda výlučne v hotovosti. Escobar sa tak dostával do paradoxnej situácie: mal problém bankovky vôbec držať. Schovával ich všade. V stodolách, v debnách v zemi aj v stenách. O časť prichádzal, nech kvôli tomu, že mu ich zožrali krysy, zabudol na miesto uloženia a peniaze zhnili, alebo že s nimi kúril, keď bola zima. Ale to je len jedna pikantná výnimka potvrdzujúca pravidlo: najbohatší ľudia na svete hotovosť prakticky nepotrebujú.

Čo je na svete najdrahšie?

Skúste sa na moment zasnívať: Nie ste síce miliardári, ale vyhrali ste v lotérii a teraz neviete, do čoho investovať. Koľko vlastne stojí najvyberanejší luxus ako najdrahšie auto, gitara či posteľ?

Auto

Ferrari 250 GTO z roku 1963, to je terno. Talianska automobilka vtedy vyrobila iba 36 kusov, ktoré stáli vo svojej dobe v prepočte vyše 15.tisíc eur. Všetkých kupujúcich osobne schvaľoval Enzo Ferrari. V roku 2020 jeden tento automobil kúpil nový majiteľ v prepočte za 59 miliónov eur.

Gitara

Akustická gitara, na ktorej Kurt Cobain v roku 1993 nahral slávny koncert MTV Unplugged, sa stala najdrahším hudobným suvenírom sveta. Na aukcii v Los Angeles nástroj z roku 1959 vydražil za 5,6 milióna eur austrálsky obchodník s hudobnou technikou Peter Freedman.

Posteľ

Posteľ Baldacchino Supreme je vyrezaná z dreva gaštanu, jaseňa a čerešne a zdobená 107 kg 24-karátového zlata. Čalúnenie i lôžkoviny sú z prvotriedneho hodvábu a bavlny. Talianska firma Hebanon s britským klenotníkom Stuartom Hughesom vyrobila len dva kusy, na každom visí cenovka 4,7 milióna eur.

Jachta

Naozaj luxusná jachta je symbolom skutočného luxusu. Tou úplne najluxusnejšou je teraz History Supreme. Tridsaťmetrové plavidlo v prepočte za takmer štyri miliardy eur bolo obsadené 10 tonami zlata a platiny, podpalubie ukrýva sochu z kostí dinosaura, stenu z meteoritu či diamantovú fľašu za miliardu. Majiteľom je malajský miliardár Robert Kuok.

Kniha

Leonardo da Vinci v roku 1510 vytvoril Leicesterský rukopis, ktorý v roku 1994 vydražil za vyše 27 miliónov eur Bill Gates. Aktuálne je hodnota ďaleko vyššia. Kniha obsahuje postrehy z anatómie, astronómie, mechaniky či prírodných vied. Zaujímavosťou je, že je písaná zrkadlovo.

Dom

Najväčšou a najdrahšou mestskou rezidenciou o rozlohe vyše 9-tisíc m² je The One v kalifornskom Bel Air. Zahŕňa 20 spální, 30 kúpeľní, 5 bazénov aj showroom pre 30 vozidiel.

Do extravagantnej výbavy patrí šesťdráhový bowling, kino, nočný klub, kadernícky a kozmetický salón. Sídlo má na realitnom trhu cenovku 500 miliónov dolárov. Nájde kupca? Drahší už by bol asi len palác brunejského sultána v prepočte za vyše 11 miliárd eur sa 1 788 izbami a klimatizovanou stajňou pre 200 koní a kopulou zo 24-karátového zlata, ale ten nie je na predaj.

Liehovina

Pravdepodobne najdrahšia fľaša alkoholu, ktorú si môžete dopriať v prípade, že máte vo vrecku zbytočných pár desiatok miliónov korún, je koňak Henri IV Dudognon Heritage. Fľaša z dielne zlatníka Joseho Davalosa je vyrobená zo 24 karátového bieleho zlata platiny a diamantov, zaobstarať si ju môžete za 1,5 milióna eur.

Svadobné šaty

V prepočte takmer desať miliónov eur - taká je hodnota najluxusnejšej svadobnej róby zdobenej 150 karátmi diamantov. Šaty pochádzajú z dielne majiteľky svadobného salónu v Beverly Hills Renée Strauss a predajcu šperkov Martina Katza.

Šperk

Diamantový náhrdelník z dielne hongkonského klenotníctva Chow Tai Fook vyšiel v prepočte na takmer dvesto miliónov eur. Šperk s motívmi motýľa, ktorý v čínskej kultúre symbolizuje večnú lásku, a netopiera, značiaceho šťastie, zdobí 11 551 diamantov. Výroba trvala 47-tisíc hodín, unikátna konštrukcia umožňuje nosiť náhrdelník na 27 spôsobov.

Potravina

Ak si chcete pochutnať na niečom naozaj luxusnom, skúste biely kaviár z extrémne vzácnych albinických jeseterov. Vyskytujú sa náhodne, kilogram ikier sa tak môže vyšplhať až na približne 80-tisíc eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 20:55