Reuters
StoryEditor

Ukrajina legalizuje Bitcoin, parlament nový zákon schválil takmer bez výhrad

09.09.2021, 10:20
Autor:
ČTKČTK
Na rozdiel od Salvadoru, ktorý sa tento týždeň stal prvou krajinou, kde sa Bitcoin stal zákonným platidlom, na Ukrajine sa s využívaním Bitcoinu ako formy platieb zatiaľ nepočíta.

Ukrajina sa rozhodla zlegalizovať Bitcoin, príslušný návrh zákona v stredu takmer bez výhrad schválil parlament, informuje server denníka Kyiv Post.

Až doteraz sa transakcie v kryptomenách na Ukrajine odohrávali v šedej zóne a boli na hrane zákona. Ukrajina je tak od konca júla piatou krajinou, ktorá vytýčila pravidlá trhu s kryptomenou.

Bojovný prístup 

O legalizácii Bitcoinu sa na Ukrajine začalo rokovať vlani a po schválení v parlamente už zostáva len pripojiť podpis prezidenta Volodymyra Zelenského.

To je podľa serveru CNBC známkou toho, že vlády jednotlivých krajín si začínajú uvedomovať, že Bitcoin nikam neodchádza.

Ukrajinskí občania si doteraz mohli virtuálne meny kupovať a tiež s nimi obchodovať, firmy však boli často pod prísnym dohľadom úradov.

List Kyiv Post napísal, že úrady začali mať k virtuálnym menám až bojovný prístup a považovali ich za podvod. Vykonávali kvôli tomu aj razie vo firmách a často bez patričných dôvodov zabavovali drahé zariadenia.

Ukrajinská tajná služba SBU napríklad v auguste zablokovala sieť, ktorá podľa nej v Kyjeve prevádzkovala "tajnú kryptomenovú burzu". SBU tvrdila, že tieto burzy umožňujú pranie špinavých peňazí a zaisťujú anonymitu transakcií.

Ako na hojdačke

Cena Bitcoinu prechádza výraznými výkyvmi. Na maximum okolo 64-dolárov sa dostala v apríli tohto roku, do júla však hodnota kryptomeny spadla pod 30-tisíc dolárov. V súčasnej dobe sa pohybuje okolo 46-tisíc dolárov.

Nová legislatíva tiež objasňuje určitú ochranu pred podvodmi vlastníkov Bitcoinu a ďalších kryptomien.

Zákonodarcovia tiež prvýkrát definovali základnú terminológiu sveta kryptomien. Ak teraz návrh podpíše prezident, potom sa do ukrajinského práva dostanú výrazy ako virtuálne aktíva, digitálne peňaženky alebo súkromné ​​kľúče.

Na rozdiel od Salvadoru, ktorý sa tento týždeň stal prvou krajinou, kde sa Bitcoin stal zákonným platidlom, na Ukrajine sa s využívaním Bitcoinu ako formy platieb zatiaľ nepočíta.

Bitcoin ani nebude na rovnakej úrovni s hrivnou, ktorá tak na Ukrajine zostane jedinou uznanou menou. Do budúceho roka má však Kyjev v pláne zaviesť trh s kryptomenami pre podniky a investorov, uvádza Kyiv Post.

Štátni činitelia už tiež začali nový prístup Ukrajiny propagovať u investorov a šéfov rizikového kapitálu v americkom Silicon Valley.

Prezident Zelenskyj na oficiálnej návšteve Bieleho domu v auguste hovoril o začínajúcom inovatívnom trhu pre virtuálne aktíva, zatiaľ čo podľa ministra pre digitálnu transformáciu Mychajla Fedorova krajina modernizuje trh platobných služieb tak, aby centrálna banka mohla vydávať aj digitálnu menu.

01 - Modified: 2021-09-02 08:24:01 - Feat.: 0 - Title: Za akých okolností ide bitcoin hore a čaká ho v najbližších mesiacoch rast? 02 - Modified: 2021-09-07 07:39:06 - Feat.: 0 - Title: Prvá krajina na svete zaviedla bitcoin ako legálne platidlo. Prieskum ukázal, že ľudia ho nechcú
01 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 02 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 03 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 04 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 05:01