Reuters
StoryEditor

Peking chce rozdeliť Alipay. Príde o možnosť nezávisle hodnotiť veriteľov

13.09.2021, 10:27
Autor:
ČTKČTK
Ant Group nebude jediným internetovým poskytovateľom úverov, ktorého nové pravidlá ovplyvnia.

Peking chce rozdeliť populárnu platobnú aplikáciu Alipay, ktorú vlastní spoločnosť Ant Group čínskeho podnikateľa Jacka Ma.

Rozdelením má vzniknúť samostatná aplikácia zameraná na vysoko ziskové úvery. S odvolaním sa na informované zdroje to v nedeľu napísal server britského ekonomického denníka Financial Times.

Plán tiež počíta s tým, že Ant odovzdá údaje o užívateľoch, na základe ktorých rozhoduje o poskytnutí úveru, novému spoločnému podniku pre hodnotenie žiadateľov o úver.

Ten bude čiastočne vlastnený štátom. Ant podľa zdrojov však nebude jediným čínskym internetovým poskytovateľom pôžičiek, ktorého sa nové pravidlá dotknú.

Veľká reorganizácia 

V apríli čínski regulátori požiadali firmu Ant, aby vykonala rozsiahlu reorganizáciu svojho podnikania. Vrátane toho, aby sa premenila na finančný holding a začlenila dve svoje lukratívne spoločnosti poskytujúce mikroúvery Jiebei a Huabei do novej firmy zameranej na spotrebiteľské financovanie.

Rozhodnutie regulátorov môže spomaliť úverovú divíziu Ant. Divízia CreditTech, ktorá zahŕňa spoločnosti Jeibei a Huabei, vlani v prvom polroku prvýkrát prekonala hlavnú divíziu spracovania transakcií a na celkových tržbách skupiny sa podieľa 39 percentami.

Schválenie pôžičiek 

Spoločnosť Ant príde podľa nového plánu o možnosť nezávisle hodnotiť dôveryhodnosť veriteľa. V budúcnosti tak užívatelia Alipay, ak budú chcieť úver, budú musieť požiadať nový spoločný podnik o zhodnotenie toho, či môžu úver dostať.

V súčasnosti je celý proces integrovaný v rámci Alipay a firmy Ant, rozhodnutie o poskytnutí úveru tak trvá niekoľko sekúnd.

Ant Group nebude jediným internetovým poskytovateľom úverov, ktorého nové pravidlá ovplyvnia. Tento rok v lete centrálna banka uviedla, že rozhodnutie o poskytnutí úveru musí vychádzať z údajov schválených firmou zameranou na hodnotenie žiadateľov o úver, a nie z vlastných údajov.

01 - Modified: 2020-08-26 18:43:31 - Feat.: - Title: Čínsky mravec chce zatieniť saudského giganta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 05:13