Benzina
StoryEditor

Benzina po siedmich desaťročiach končí. Aj o slovenských čerpacích stanicach sa rozhodlo v Poľsku

16.09.2021, 09:33
Autor:
ČTKČTKiDnesiDnes
Na Slovensku proces rebrandingu začne v októbri a bude pokrývať desať staníc.

Značka Benzina vznikla v roku 1953. V roku 1958 bola zaevidovaná ako oficiálna značka Združenia československých rafinérií.

PKN Orlen je od roku 2018 jediným vlastníkom petrochemického holdingu Orlen Unipetrol, do ktorého sieť Benzina Orlen patrí.

Z oznámenia poľskej firmy zo začiatku septembra je zrejmé, že spoločnosť postupne zjednocuje názvy púmp vo všetkých krajinách, kde pôsobí.

Začne v októbri 

Okrem Poľska a Litvy, kde už pumpy spoločnosti označenie Orlen majú, ide o Česko, Slovensko a Nemecko. Už na začiatku tohto roka pridala PKN do názvu holdingu Unipetrol a siete benzínových púmp Benzina názov Orlen.

V Česku Benzina prevádzkuje 421 čerpacích staníc as trhovým podielom z maloobchodného predaja pohonných hmôt 25,2 percenta je dlhodobým lídrom trhu. Na Slovensku má Benzina 15 staníc.

"Všetky tieto zariadenia už boli označené a dnes fungujú pod názvom Benzina Orlen. Na Slovensku proces rebrandingu začne v októbri a bude pokrývať desať staníc, v decembri potom začne v Českej republike na ôsmich vybraných staniciach," oznámila poľská firma.

V posledných rokoch firma inovovala rádovo nižšie desiatky púmp ročne.

"Skupina Orlen je prítomná vo viac než 110 krajinách po celom svete a viac ako polovica jej príjmov pochádza zo zahraničných trhov. Aby sme posilnili pozíciu skupiny na globálnych trhoch, usilujeme o ďalší rozvoj maloobchodnej siete skupiny Orlen v Európe. Z tohto dôvodu posilňujeme povedomie o príslušnosti Benziny k medzinárodnej sieti čerpacích staníc Orlen," uviedlo tlačové oddelenie poľskej firmy.

Situáciu sťažil vírus 

Možnosť zmeniť názov púmp Benzina spoločnosť skúmala už skôr. V roku 2011 spustila firma testovací projekt, kedy Benzina v Česku premenila niekoľko čerpacích staníc na značky Star a Orlen. V minulých rokoch však spoločnosť tieto plány rovnako ako ďalšiu značku Benzina Plus utlmila.

Sieti Benzina Orlen vlani medziročne klesol prevádzkový zisk o 11 percent na 71 miliónov eur. Dôvodom poklesu podľa firmy boli dopady pandémie covidu-19, ktoré spôsobili nižšiu mobilitu obyvateľov aj firemného sektora a pokles tržieb z predaja palív.

U tržieb v nepalivovém segmentu naopak nastal medziročne nárast o osem percent, pretože čerpacie stanice slúžili počas mimoriadnej situácie ako náhradné miesta pre nákup potravín a občerstvenia, uviedla spoločnosť.

Národný podnik Benzina vznikol pri celoštátnej hospodárskej reorganizácii 1. apríla 1958. Súčasťou poľskej skupiny PKN Orlen je Orlen Unipetrol Benzinol Orlen od roku 2005. Na konci roka 2015 sa Benzina stala odštepným závodom spoločnosti Unipetrol RPA (dnes Orlen Unipetrol RPA), ktorá je dcérskou firmou Orlen Unipetrolu.

01 - Modified: 2024-03-20 11:15:36 - Feat.: - Title: Udalosti v Amerike a Rusku sa prejavili na slovenských pumpách. Benzín prelomil niekoľkomesačné maximum 02 - Modified: 2024-03-01 18:30:00 - Feat.: - Title: Tie isté pumpy, no ceny iné. Lacnejší benzín majú okolo Slovenska všetci, odborník poukazuje na dva faktory 03 - Modified: 2023-12-27 10:04:40 - Feat.: - Title: Po vlne zlacňovania prišla na slovenské pumpy cenová otočka. Zdraželo druhé najpredávanejšie palivo 04 - Modified: 2023-10-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé nákupy: Košice spaľujú uhlie z USA, Kolumbie, Kazachstanu. No suroviny sa Slovensko nadobro zbaví 05 - Modified: 2023-10-06 14:09:15 - Feat.: - Title: Výrazný obrat? Ceny pohonných látok možno už uzreli svoj vrchol, tvrdí analytik
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:28