StoryEditor

Čínsky gigant sa potápa hlbšie: Akcie sa prepadli, kolaps firmy by tvrdo zasiahol finančný systém

20.09.2021, 11:19
Autor:
ČTKČTK
Celkové záväzky podniku dosahujú 305 miliárd dolárov. Firma v nedeľu uviedla, že začala vyplácať svojich investorov nehnuteľnosťami.

Akcie čínskej realitnej spoločnosti Evergrande, ktorá sa borí s finančnými problémami, sa počas dnešného obchodovania na burze v Hongkongu prepadli až o 19 percent a dostali sa na najnižšiu úroveň od mája 2010.

Investori sú pesimistickí ohľadom vyhliadok podniku, zatiaľ čo regulačné úrady varujú, že neschopnosť firmy splácať záväzky by mohla spôsobiť širšie problémy v čínskom finančnom sektore.

​Celkové záväzky podniku dosahujú 305 miliárd dolárov. Firma v nedeľu uviedla, že začala vyplácať svojich investorov nehnuteľnosťami.

Vo štvrtok má Evergrande zaplatiť úroky z dlhopisov v objeme 83,5 milióna dolárov, ďalších 47,5 milióna dolárov má uhradiť budúci týždeň v stredu.

Google Finance

Priama záchrana nepríde 

​Politici vyzvali veľkých veriteľov, aby spoločnosti Evergrande poskytli na uhradenie záväzkov viac času.

Medzi odborníkmi prevažuje názor, že priama záchrana podniku zo strany čínskej vlády je nepravdepodobná, upozornila agentúra Reuters.

Niektorí analytici sa však podľa serveru BBC domnievajú, že Peking by určité kroky na podporu firmy podniknúť mohol.

"Domnievame sa, že vláda pravdepodobne radšej nájde cestu na zachovanie základných aktivít spoločnosti Evergrande, než aby riskovala problémy v dodávateľských reťazcoch a hnev majiteľov bytov," uviedol Mattie Benkink z organizácie The Economist Intelligence Unit.

Množstvo ľudí kúpilo od spoločnosti Evergrande byty ešte pred začatím výstavby. Títo ľudia zaplatili zálohy, o ktoré by v prípade kolapsu podniku mohli prísť.

Evergrande navyše zaisťuje prácu skupine ďalších firiem, napríklad stavebným spoločnostiam či dodávateľom materiálov. Týmto podnikom by kolaps firmy Evergrande mohol spôsobiť veľké straty, ktoré by mohli vyústiť až v ich bankrot.

Sprísnenie úverov 

Pád spoločnosť Evergrande by mohol tvrdo zasiahnuť aj čínsky finančný systém, pretože banky by v jeho dôsledku mohli sprísniť podmienky pre poskytovanie úverov. Vplyvný šéfredaktor štátneho denníka Global Times Chu Si-ťin však vo svojom príspevku na platforme Wech napísal, že Evergrande by sa nemala spoliehať na vládnu pomoc a mala by sama pracovať na svojej záchrane.

Spoločnosť Evergrande v súčasnosti vlastní vyše 1300 developerských projektov vo viac ako 280 čínskych mestách. Podniká tiež v ďalších oblastiach, napríklad v správe majetku či výrobe elektromobilov a nápojov.

Ak sa Evergrande dostane do platobnej neschopnosti, bude musieť prikročiť k reštrukturalizácii dlhu.

Analytici predpokladajú, že v takom prípade držitelia dlhopisov získajú späť len malú časť investovaných peňazí.

Akcie spoločnosti Evergrande neskôr časť strát zmazali a uzavreli obchodovanie zhruba s desaťpercentným poklesom. "Akcie budú pokračovať v poklese, pretože tu zatiaľ nie je riešenie, ktoré by firme pomohlo zmierniť finančné napätie. Rovnako tak je tu stále veľa neistoty ohľadne toho, ako bude firma postupovať v prípade reštrukturalizácie," uviedol jeden z analytikov spoločnosti Canfield Securities.

Problémy spoločnosti Evergrande majú negatívne dopady aj na ceny akcií ostatných realitných spoločností v Číne. Prispievajú tiež k poklesu kurzu čínskeho jüanu, ktorý voči americkému doláru zostúpil na trojtýždňové minimum.

01 - Modified: 2021-09-18 13:12:49 - Feat.: 0 - Title: Čínsky realitný gigant bojuje o život. Priznal pochybenie viacerých manažérov 02 - Modified: 2021-09-16 14:15:54 - Feat.: 0 - Title: Sme na prahu novej globálnej krízy? V Číne kolabuje developerský gigant, dlhuje stovky miliárd
01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:10