Reuters
StoryEditor

Dolná komora amerického Kongresu schválila dočasný rozpočet. Vyškrtli miliardu pre Izrael

22.09.2021, 07:20
Autor:
TASRTASR
Demokrati teraz budú hľadať iné cesty ako finančne podporiť prevádzku Železnej kupoly.

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila v utorok večer miestneho času návrh rozpočtového provizória pre chod amerických federálnych orgánov do decembra tohto roku.

Návrh oproti pôvodne predloženej verzii neobsahuje dotáciu vo výške jednej miliardy dolárov pre izraelský protiraketový systém Železná kupola, informovala agentúra AP.

Legislatívny balík schválila zatiaľ len Snemovňa reprezentantov, v ktorej majú väčšinu demokrati. V Senáte, kde majú obe hlavné strany rovnaký počet kresiel, však bude jeho schvaľovanie veľmi komplikované vzhľadom na silný odpor republikánov.

Demokrati sa tam budú musieť získať podporu aspoň 10 republikánskych senátorov, ktorí sa obávajú najmä ďalšieho zvyšovania zadlženosti USA.

V prípade, ak Kongres provizórny rozpočet neschváli, americké federálne orgány majú zaručené financovanie len do 30. septembra. Navrhované rozpočtové provizórium má potrvať do 3. decembra.

Súčasťou balíka rozpočtového provizória je aj pozastavenie platnosti limitu federálneho dlhu, pomoc vo výške 28,3 miliardy dolárov oblastiam USA postihnutým ničivým hurikánom Ida a ďalšími prírodnými katastrofami, ako aj 6,3 miliardy dolárov určených na podporu Afgancov evakuovaných z vlasti v súvislosti s odchodom zahraničných vojsk a nástupom Talibanu.

Pôvodný návrh rozpočtového provizória obsahoval aj miliardovú dotáciu vo výške jednej miliardy dolárov pre izraelský protiraketový systém známy ako Železná kupola. Táto položka však bola napokon z návrhu schváleného Snemovňou vynechaná, čo si vynútili ľavicovo orientovaní demokrati. Vyvolali tým ostrú kritiku republikánov, ale aj nesúhlas mnohých demokratických kongresmanov.

Predstavitelia Demokratickej strany ubezpečili, že plánovaná dotácia pre Železnú kupolu bude urýchlene schválená v rámci zákona o obranných výdavkoch pre budúci fiškálny rok, ktorý sa začne 1. októbra.

Líder demokratickej väčšiny v Snemovni reprezentantov Steny Hoyer vyhlásil, že uvedený zákon bude predložený ešte v priebehu tohto týždňa a bude sa o ňom hlasovať v zrýchlenom režime. Ubezpečil o tom aj šéfa izraelskej diplomacie Jaira Lapida.

01 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 02 - Modified: 2024-04-18 15:09:15 - Feat.: - Title: Blízky východ je na pokraji totálneho konfliktu, varoval Guterres. Odsúdil izraelské operácie 03 - Modified: 2024-04-18 05:21:28 - Feat.: - Title: Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. K zdržanlivosti ho vyzvali viaceré štáty 04 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie 05 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:08