Tchajpejská reprezentačná kancelária v Bratislave
StoryEditor

Šéf taiwanského zastúpenia pre HN: Vaše hrady sú nádherné, Taiwanci by sa na nich mohli sobášiť

22.09.2021, 08:41
Slovensko sa ukázalo ako priateľ, ktorého spoznáš v núdzi, tvrdí v rozhovore pre HN šéf Tchajpejskej reprezentačnej kancelárie v Bratislave David Nan-yang Lee.

Keď sa Slovensko nachádzalo v najťažších fázach pandémie, dostalo od Taiwanu státisíce rúšok. Teraz zase smerujú naše vakcíny k vám. Kde vidíte význam takejto pomoci?

Pamätám si, že keď som bol ešte mladý, Taiwan bol veľmi zaostalý. Krátko po vojne sme dostali zahraničnú pomoc predovšetkým zo Spojených štátov. Veľmi dobre si spomínam, akou vzácnosťou bolo vtedy pre mňa mlieko v prášku či použité second hand oblečenie, ktoré som dostal z USA. Toto všetko nám pomohlo, aby sme vybudovali stabilnú spoločnosť a dosiahli hospodársky rast. I vďaka tomu sme z poľnohospodársky orientovanej ekonomiky prešli k ľahkému a ťažkému priemyslu a neskôr aj k informačným a komunikačným technológiám.

Tam dnes patrí Taiwan medzi globálnych lídrov...

Áno, technologicky sme vysoko rozvinutí. Preto dnes my pomáhame ostatným. Predtým sme dostávali pomoc od iných a teraz je rad na nás, aby sme s ostatnými zdieľali naše zdroje aj skúsenosti s ekonomickým rozvojom. Takže keď minulý rok vypukla pandémia koronavírusu, ktorú sme spočiatku zvládali veľmi dobre, darovala centrálna vláda v Tchaj-peji Slovensku 400-tisíc rúšok. Podobná pomoc bola poskytnutá aj ďalším krajinám. Okrem toho mesto Kao-siung darovalo 300-tisíc rúšok Bratislavskému samosprávnemu kraju. Medzi týmito dvoma mestami sa rozvíja aj ďalšia spolupráca.

Teraz vám to Slovensko vracia darovaním vakcín...

V máji sa u nás pandémia opäť začala výrazne zhoršovať a Slovensko sa nám rozhodlo pomocť dodaním vakcín. Náš minister zahraničných vecí Joseph Wu za to vyslovil Slovensku veľkú vďaku. Je to pozitívny kolobeh vzájomnej pomoci. Ukázali ste sa ako priateľ, ktorého spoznáš v núdzi. Avšak sám Wu taktiež spomenul, že chceme aktívne prispieť k rozvoju a byť dobrým, zodpovedným a užitočným členom globálneho spoločenstva. Nanešťastie nie sme členskou krajinou Spojených národov.

Ako to vyzerá s participáciou Taiwanu v Spojených národoch?

I keď sme prispeli do medzinárodnej komunity, Taiwan stále nie je členom Spojených národov. Ako sa vyjadril aj minister Wu, Taiwan môže byť reprezentovaný na medzinárodnej scéne iba ním zvolenou vládou. Avšak pod tlakom zo strany Čínskej ľudovej republiky pokračujú Spojené národy a ich špecializované agentúry v odmietaní Taiwanu ako člena. Blokovanie taiwanskej spoločnosti zo strany Spojených národov ide proti ideálom multilateralizmu aj princípom rešpektovania ľudských práv a základných slobôd, ktoré sú súčasťou základných princípov Spojených národov.

Veríte, že sa to zmení?

Neočakávam, že zo dňa na deň získame plné členstvo v OSN. Treba začať úplne od základov, napríklad vo Svetovej zdravotníckej organizácii. V čase pandémie to je veľmi dôležité. Môžeme prispievať ku globálnemu boju proti covidu, je to však veľmi ťažké.

Prečo?

Pretože neexistuje žiaden spôsob, ako by sme to mohli robiť, keďže nie sme členmi WHO. Máme pritom lekárske know-how, zdroje aj medicínske vybavenie. Myslím si, že v tomto smere sme schopní urobiť veľa vecí. Potrebujeme len príležitosť, aby sme mohli prispieť.

Aká je momentálne situácia s vašim členstvom vo WHO?

Stále sa k nemu snažíme získať prístup, ale potrebujeme pomoc od podobne zmýšľajúcich krajín, ku ktorým patrí aj Slovensko. Vyznávame rovnaké hodnoty demokracie, slobody, stability a mieru. Len spoločnými silami môžeme poraziť COVID-19. A slovenskej vláde by sme sa za darované vakcíny radi poďakovali aj inak.

Ako?

Radi by sme zdieľali naše skúsenosti v rozvoji a priniesli na Slovensko viac investícií. Máte skvelú geografickú polohu a patríte do eurozóny. Preto by sme chceli povzbudiť našich biznismenov k investovaniu vo vašej krajine, napríklad v odvetví elektromobilov. Veľmi dobre si uvedomujeme, že ste celosvetovo číslom jeden vo výrobe áut v prepočte na jedného obyvateľa. A keďže my patríme medzi dvoch najväčších producentov polovodičov na svete, ktoré sa využívajú práve vo výrobe vozidiel, vidíme tu obrovský potenciál.

Dá sa čakať rozbehnutie spoločného biznisu?

Áno, čo najskôr, ako sa to bude dať. Polovodiče sú pritom len jednou časťou tohto biznisu. Tou druhou sú batérie, ktoré sú takisto veľmi dôležité a tiež v nej zaznamenávate veľký pokrok. Avšak to nie je všetko. Získané skúsenosti a znalosti by sme si mohli vymieňať aj v oblasti smart city, ako i informačných a komunikačných technológií.

A čo energetika?

Zelená ekonomika a čisté energie sú dôležité pre budúcnosť. Vieme, že vaša krajina je v tomto smere veľmi vyspelá. Dúfame, že aj tu budeme môcť kráčať spoločne. A sú tu aj iné oblasti. Slovensko je také krásne, ale zatiaľ možno nie príliš známe medzi našimi ľuďmi. Veď len tento rok vznikla nová agentúra pre cestovný ruch Slovakia Travel. Dúfam, že aj vďaka tejto vzájomnej kooperacii sa nám podarí priviesť viac taiwanských turistov do tejto časti sveta.

Aký druh návštevníkov z Taiwanu by sme mohli prilákať?

Napríklad novomanželov. My u nás nemáme žiadne historické hrady a zámky. Vy ich máte veľa, povedzme hrad v Starej Ľubovni, ktorý som navštívil niekoľkokrát a je naozaj nádherný. Práve tam by sa mohli konať sobáše a svadobné hostiny, kde taiwanské páry odštartujú svoju spoločnú cestu životom. Pre nás je to niečo nové, čo by sme tiež radi promovali. A na programe bude aj kultúrna spolupráca.

Kto je David Nan-yang Lee

Skúsený taiwanský diplomat vedie Tchajpejskú reprezentačnú kanceláriu v Bratislave od minulého roka. Na rovnakej pozícii pôsobil aj v rokoch 2010 až 2014. Medzitým štyri roky vykonával funkciu šéfa protokolu taiwanskej prezidentskej kancelárie. Ako diplomat slúži už viac ako 40 rokov.

01 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 02 - Modified: 2024-04-25 07:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali najdlhšie trvajúci covid. Muž trpel nákazou 613 dní a jeho telom sa prehnalo 50 mutácií 03 - Modified: 2024-04-24 13:10:29 - Feat.: - Title: Attilu poslal kade ľahšie tretí sponzor. Jasmina dopadla rovnako, obchádza to len túto influencerku! 04 - Modified: 2024-04-24 07:44:37 - Feat.: - Title: Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch bývalého čínskeho diktátora 05 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:30