Slovenský finančník Pavol Krúpa po odchode z Arca Capital vedie svoju novozaloženú finančnú skupinu Krupa Global Investments.KGI
StoryEditor

Finančník Krúpa musí v USA zaplatiť milióny na odškodnom. Mal viesť vydieračskú kampaň

22.09.2021, 13:11
Autor:
ČTKČTK
Slovenský finančník sa mal zamerať na českého podnikateľa Zdeňka Bakalu.

Federálny sudca v Južnej Karolíne rozhodol, že slovenský podnikateľ Pavol Krúpa musí zaplatiť viac ako 32,4 milióna dolárov českému investorovi Zdeňkovi Bakalovi za to, že proti nemu viedol vydieračskú kampaň.

Vyplýva to z rozsudku, ktorý ČTK poskytla Bakalova firma BM Management. Súd už skôr dospel k záveru, že sa Krúpa niekoľko rokov systematicky snažil Bakalu očierniť a následne po ňom požadoval zaplatenie 23 miliónov dolárov výmenou za to, že prestane.

Krúpa dnes ČTK povedal, že mu rozsudok amerického súdu nebol doručený a že sa v USA žiadneho konania nezúčastnil.

Sudca David Norton v rozsudku uvádza, že Krúpa viedol proti Bakalovi medzinárodnú očierňujúcu kampaň, ktorá trvalo poškodila Bakalovo meno a jeho podnikateľské záujmy. Krúpa so svojou činnosťou podľa súdu začal v roku 2016 v Európe a o rok neskôr Bakalu cez prostredníkov požiadal o platbu vo výške 500 miliónov českých korún. Hrozil mu pritom, že ak nezaplatí, tak kampaň prenesie aj do Spojených štátov, kde Bakala v súčasnosti žije a podniká.

Podľa súdu Bakala Krúpovi nevyhovel, načo slovenský podnikateľ svoju vyhrážku dodržal a najal americkú firmu, ktorá v kampani pokračovala v USA. Tam napríklad zorganizovala falošný protest pred školou, kam chodia Bakalove deti.

Krúpa s kampaňou prestal v októbri roku 2018, kedy na neho Bakala podal žalobu na americkému súde. Slovenský podnikateľ mal podľa sudcu spočiatku najatého právnika, ktorý ho zastupoval, neskôr však začal pred súdom vystupovať sám za seba.

Podľa sudcu Nortona najprv so súdom komunikoval, hoci často zasielal požadované dokumenty neskoro, alebo nespĺňali zákonné požiadavky. Poslednú reakciu od neho súd eviduje v marci minulého roka a od tej doby už na ďalšie výzvy nereagoval. Sudca potom spor rozhodol v auguste v Bakalov prospech práve kvôli dlhodobej Krúpovej nečinnosti.

"Mal všetku príležitosť predniesť svoju obhajobu. Pán Krupa sa však správal k tomu súdu a jeho pravidlám s rovnakým pohŕdaním a prezieravosťou, akú prejavil k právam pána Bakalu. Pán Krupa v jednej chvíli zrejme jednoducho stratil záujem," uvádza Norton s tým, že súd venoval osobitnú pozornosť tomu, aby sa ku Krúpovi dostali všetky súdne zásielky.

"Žiadne rozhodnutie mi nebolo doručené a nebol som účastníkom žiadneho konania," napísal dnes Krúpa ČTK. "Bakalu som nevydieral a jeho tvrdenie je vymyslené a vykonštruované," dodal.

Súd uložil Krúpovi zaplatiť Bakalove právne výdavky a tiež napríklad odškodnenie za poškodenie jeho reputácie a podnikateľských záujmov. K tomu mu uložil zaplatiť ešte pokutu vo výške 6,5 milióna dolárov, ktorá má podľa sudcu slúžiť okrem iného na to, aby Krúpu odradila od podobného správania v budúcnosti.

Krúpa sám seba vyhlasuje za miliardára a vymeraná pokuta tak pre neho bude dostatočne citeľná, ale zároveň ho nezruinuje, podotýka sudca.

Krúpa v roku 2003 založil investičnú spoločnosť Arca Capital. V Česku na seba prvýkrát výrazne upozornil o štyri roky neskôr, keď jeho Arca Capital Bohemia kúpila od bývalého premiéra Stanislava Grossa (ČSSD) akcie firmy Moravia Energo.

Vďaka obchodu s tretinovým podielom v obchodníkovi s energiou, ktorý neskôr skrachoval, vtedy Gross podľa médií zarobil počas niekoľkých mesiacov 80 miliónov českých korún.

V Česku sa Arca Capital tiež angažovala v otázke ťažobnej spoločnosti OKD, s ktorej privatizáciou je spájané práve Bakalovo meno.

V roku 2018 Krúpa Arcu opustil, majoritným akcionárom je teraz Rastislav Velič. Skupina je teraz v konkurznom konaní, Krúpa a Velič stoja proti sebe. Kontroverzie vyvolalo aj ocenenie Krúpa v roku 2018, kedy dostal od prezidenta Miloša Zemana štátne vyznamenanie.

01 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 02 - Modified: 2024-04-12 18:17:18 - Feat.: - Title: Český štátny zástupca sa odvolal proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo 03 - Modified: 2024-02-24 11:30:00 - Feat.: - Title: Futbalové hviezdy pred súdom. Alves teraz dostal 4,5 roka za znásilnenie, obvineniam čelili aj Messi s Ronaldom 04 - Modified: 2023-10-30 15:05:03 - Feat.: - Title: Bratislavský obchodný dom čelí konkurzu a po 15 rokoch mu hrozí zatvorenie, v jeho pozadí sú známi finančníci 05 - Modified: 2023-07-18 08:44:20 - Feat.: - Title: Rozsudok v súdnom procese s expolicajtom Jánom Kaľavským bude v utorok popoludní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:40