StoryEditor

Daňová správa je podľa Machovej hlboko podfinancovaná

26.04.2006, 15:56
Autor:
SITASITA
Podľa Machovej je 102 daňových úradov nad potrebami slovenskej ekonomiky. "Európska únia napríklad ide cestou veľkých regionálnych daňových úradov," konštatovala generálna riaditeľka Daňového riaditeľstva.

Daňová správa je podľa generálnej riaditeľky Daňového riaditeľstva (DR) SR Márie Machovej v súčasnosti hlboko podfinancovaná. Uviedla to v stredu na konferencii týždenníka Trend s názvom Finančný manažment 2006 s tým, že problémy spôsobuje súčasná štruktúra daňovej správy. Zahrňuje totiž 102 daňových úradov, čo je podľa Machovej nad potrebami slovenskej ekonomiky. "Európska únia napríklad ide cestou veľkých regionálnych daňových úradov," konštatovala generálna riaditeľka.
S redukciou počtu daňových úradov na Slovensku počítal návrh zákona o orgánoch štátnej správy vo veciach daní, v parlamente však ešte v minulom roku nenašiel dostatočnú politickú podporu. Podľa vtedajšieho návrhu mali z ôsmich pracovísk daňového riaditeľstva vzniknúť v krajských mestách daňové úrady a zo súčasných daňových úradov sa mali vytvoriť ich pracoviská. Daňové úrady mali zabezpečovať všetky úlohy súvisiace so správou daní a pracoviská mali slúžiť len na zabezpečenie niektorých činností správy daní, predovšetkým informačných činností či preberania daňových priznaní. Machová vtedy uviedla, že zachovanie súčasných 102 daňových úradov bude stáť daňovníkov niekoľko miliárd korún.
Napriek chýbajúcim finančným prostriedkom sú však podľa Machovej výsledky v daňovej oblasti za posledné roky veľmi dobré, čo sa prejavuje aj v plnení príjmov štátneho rozpočtu. Problémy však daňovej správe podľa nej spôsobuje vysoká fluktuácia zamestnancov, predovšetkým v najrozvinutejších regiónoch. Viac ako 60 % daní sa totiž napríklad vyberie v Bratislave. Daňová správa v súčasnosti zamestnáva cez 6 tis. ľudí s priemernou mzdou 19 273 Sk.

01 - Modified: 2003-02-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Okresné úrady zaniknú koncom roka 02 - Modified: 2003-02-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nižšia štátna prémia v druhom čítaní
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 00:28