StoryEditor

Koncesionárske poplatky? STV a SRo budú ďalej strácať

20.05.2005, 00:00
Verejnoprávne médiá budú aj naďalej prichádzať o stovky miliónov korún. Parlament podľa zistení HN pravdepodobne neposunie do druhého čítania zákon, ktorý má sprísniť výber a vymáhanie koncesionárskych poplatkov. Vládna štvorkoalícia sa totiž dohodla, že predložený návrh nepodporí.

Dodajme, že poslanci Národnej rady SR mali pôvodne rozhodovať o dvoch právnych úpravách výberu koncesionárskych poplatkov. Zákon zodpovedajúci predstave verejnoprávnej televízie však jeho predkladateľ poslanec Tomáš Galbavý (SDKÚ) z rokovania stiahol.

Nič sa nezmení
"Nemalo zmysel to siliť, pretože koalícia sa rozhodla nepodporiť ani jeden z návrhov," vysvetlil Galbavý. Pôvodne mu vraj koaliční poslanci sľúbili, že za zákon zahlasujú. Podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Minárika išlo o individuálnu poslaneckú iniciatívu: Takéto návrhy sa majú predkladať po dohode v koalícii, a nie ako sólové akcie. Odmietavý postoj koalície k obidvom navrhovaným modelom výberu koncesionárskych poplatkov zdôvodnil tiež tým, že ani jeden neriešil problematiku komplexne. Na Galbavého návrhu bolo sporné najmä právo zamestnancov STV a SRo vstúpiť do bytu s cieľom overiť pravdivosť čestného vyhlásenia o tom, že fyzická osoba prijímač nevlastní. Ak by občan vstup do bytu odoprel, musel by koncesionársky poplatok zaplatiť. O opätovnom predložení zákona o koncesionárskych poplatkoch Galbavý neuvažuje - do konca volebného obdobia sa už v tejto oblasti nič nezmení.

Koalícia nejednotná
Väzba poplatku na príjem elektrickej energie, vymedzenie časti peňazí získaných z poplatkov na pôvodnú tvorbu a výber jednej sumy prostredníctvom de facto zákonom stanoveného výbercu. To je podľa Minárika problém druhého návrhu, pod ktorým sú okrem opozičných a nezávislých poslancov podpísaní aj koaliční poslanci Jozef Heriban (ANO) a Eva Rusnáková (SDKÚ). "Pokiaľ tretina fyzických a dve tretiny právnických osôb neplatia, treba s tým niečo urobiť," vysvetlila Rusnáková. K svojmu zajtrajšiemu hlasovaniu sa nechcela vyjadriť. Dúfa však že, poslanci posunú zákon do druhého čítania. Heriban sa zatiaľ nerozhodol a urobí tak tesne pred hlasovaním: "Je to dobrý návrh."

Rozhodnú nezávislí
Osud návrhu zákona o poplatkoch za služby verejnosti poskytované SRo a STV tak zostáva v rukách nezávislých poslancov. Zákon by mali podľa podpredsedu NR SR ViIiama Vetešku (ĽS-HZDS) podporiť poslanci za ĽS-HZDS, Smer, SF a KSS - to však nebude stačiť. Z nezávislých by mali hlasovať za Ivan Kiňo, Gustáv Krajči a Rudolf Žiak, ktorí sú pod návrhom podpísaní. Pripomeňme, že takmer identický model výberu koncesionárskych poplatkov vypracovalo v lete 2004 ministerstvo kultúry v spolupráci s SRo. Návrh, ktorý tento rezort nemal v legislatívnom pláne úloh, prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním. Do vlády sa však nedostal. "Chýbala politická vôľa," vysvetlila Zuzana Mistríková z ministerstva kultúry. Ďalšie odmietnutie zákona bude podľa nej iba oddialením diskusie.

Predpokladané straty na koncesionárskych poplatkoch v roku 2005
STV
500 až 600 miliónov Sk
SRo 400 miliónov Sk
Zdroj: HN

Zákon o koncesionárskych poplatkoch (Tomáš Galbavý v spolupráci s STV)
- platiť by mali všetci majitelia rozhlasových a televíznych prijímačov
- pravdivosť čestného vyhlásenia o tom, že občan prijímač nevlastní, budú preverovať zamestnanci STV a SRo
- osobitne budú platiť STV (100 Sk) a SRo (140 Sk)

Zákon o poplatkoch za služby verejnosti poskytované SRo a STV (skupina poslancov v spolupráci s SRo)
- platiť by mali všetci poberatelia elektrickej energie za službu vo verejnom záujme
- platiť sa bude jednotná suma pre STV a SRo (140 Sk)
- povinnosť 20 percent z vybranej sumy investovať do pôvodnej tvorby

Zdroj: hn

01 - Modified: 2003-01-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Privatizovať sa bude len 49 % 02 - Modified: 2003-01-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na čelo dozornej rady nominantka HZDS
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 20:30