StoryEditor

Štát získal dlhy. Česi majú zisk

06.09.2013, 00:00
Vzdali sa podniku a zostal im len biznis. Takúto bilanciu majú česko - slovenskí finančníci.

Vzdali sa stratového podniku a zostal im len prosperujúci biznis. Takúto bilanciu majú česko-slovenskí finančníci z EPH po tom, ako sa štát rozhodol zoštátniť matku SPP a ovládnuť ceny plynu.

V praxi im totiž zostal menšinový podiel v zlatej bani plynárenskej skupiny. Konkrétne ziskovej SPP – distribúcii a Eustreame. Práve tieto firmy mali totiž vlani dokopy čistý zisk viac ako 300 miliónov eur. „Ak by sa to EPH neoplatilo, tak by podiely v dcérach nekúpili,“ poznamenal analytik INESS Martin Vlachynský.

Faktom však je, že finančná skupina kupovala podiel v SPP najmä kvôli plynovodu Eustream. Práve potrubie na prepravu plynu je totiž najcennejšou časťou plynární. A v budúcnosti môže spolu s distribúciou zarábať ešte viac.

Doteraz totiž časť ziskov oboch firiem pohltila strata matky SPP. A to v praxi znížilo aj dividendy, ktoré si vyplatili akcionári. Po novom sa však budú rozdeľovať celé zisky dcér.

Na druhej strane skupina okolo Daniela Křetínského (na snímke) prišla o 49 percent akcií v stratovom podniku. A teda aj svoj 59-miliónový podiel na dlhu matky SPP.

Dcérske firmy SPP – distribúcia a Eustream budú po novom patriť pod novú materskú spoločnosť SPP Infrastructure. V nej bude štát vlastniť podiel 51 percent akcií a zvyšok bude patriť EPH. Nová akciová spoločnosť nebude mať prakticky žiadny vzťah so súčasnou matkou SPP.

Dodávateľská spoločnosť bude plne pod kontrolou štátu. Vláda sa tak už cez svojich zástupcov v podniku nebude musieť dohadovať so súkromným akcionárom na cene za plyn pre domácnosti a malé podniky. A zároveň štát bude musieť niesť aj zodpovednosť za straty, ktoré pri dodávkach vznikajú. Plynárne totiž na základe rozhodnutia štátneho Úradu pre reguláciu sieťových odvetví prerábajú na dodávkach plynu pre domácnosti a malé podniky 100 miliónov eur.

Najcennejší je plynovod
„V rámci celkovej spolupráce medzi Slovenskom a EPH považujeme za správne, že zodpovednosť za tvorbu cien plynu preberá štát,“ reagoval na transakciu predseda Predstavenstva EPH Daniel Křetínský. Vláda pritom podľa neho preberá kontrolu nad matkou z hľadiska štátu za veľmi atraktívnych podmienok.

Faktom však je, že finančná skupina kupovala podiel v SPP hlavne so záujmom o plynovod Eustream. Práve potrubie na prepravu plynu je najcennejšou časťou plynární. Pozíciu Eustreamu na trhu síce čiastočne oslabila výstavba konkurenčného plynovodu na severe Európy, potrubie však aj napriek tomu veľmi slušne zarába. Vlani podnik dosiahol čistý zisk 266 miliónov eur. Firma navyše buduje aj nový plynovod do Maďarska, ktorý prinesie pre spoločnosť nový biznis.

Štát dostane dividendu
Ekonomická sila Eustreamu pomôže aj tohtoročnému štátnemu rozpočtu. Firma totiž garantuje dlhopisy vo výške 750 miliónov eur, ktoré vydala holandská dcéra SPP Infrastructure financing B.V. Čistý výnos prevedie firma na matku, a tá bude môcť do konca roka vyplatiť štátu dividendy vo výške 360 miliónov eur. Akcionári majú totiž z čistého zisku plynární za vlaňajšok nárok len na 409 miliónov eur. Tie by si mali rozdeliť približne na polovicu štát a EPH. Zvyšných približne 180 miliónov získa vláda vďaka zadlženiu Eustreamu. O tom, akým spôsobom to presne urobí, rozhodne valné zhromaždenie SPP do októbra.

01 - Modified: 2005-06-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Airbus potvrdil neskoršie dodávky A380 02 - Modified: 2005-06-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Daň na letenky nebude
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:32