Slovenská politika je plná klamárov a vôbec sa nedivím, že ľudia sú znechutení. A ak ľudí chceme presvedčiť, aby nehádzali všetkých do jedného koša, že existujú politici, ktorí neklamú, chýbajú nám slová. Lebo klamári nám ich všetky ukradli. Ale dnešný deň je dôvod nestrácať nádej, že nie sú všetci rovnakí. Že existujú politici, ktorí neklamú a napriek možným posmeškom v diskusii neskromne hovorím, že ja neklamem, lebo mi to moja česť nedovolí. Pri všetkých mojich iných nedokonalostiach.HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Krach eura? Richard Sulík reaguje na kritiku ekonóma Kamila Borosa (komentár)

21.02.2017, 15:47

Vždy ma poteší, ak niekto reaguje na môj komentár a obzvlášť Kamil Boros, ktorý je síce mladý, ale rozhodne patrí k novej generácii slovenských top ekonómov. Napríklad na otázku, či sú alebo nie sú ELA úvery súčasťou TARGET 2 sáld, vie správne a „z voleja“ odpovedať len hŕstka ľudí, Kamil medzi nimi. Toľko na úvod, teraz k jeho článku:

1. Píšem, že ECB zvýšila hranicu nákupov na 80 miliárd eur a do konca roka 2019 dosiahne stav, keď bude mať nakúpené dlhopisy vo výške jednej tretiny HDP, čo je oddnes ďalších 2 000 miliárd eur. Na to Kamil oponuje, že od apríla to bude už len 60 miliárd, a teda že hranica bude dosiahnutá neskôr. Tak skúsme rátať: 80 miliárd za február a marec je spolu 160 a 60 miliárd za ďalších 31 mesiacov do decembra 2019 je 1 860 miliárd, spolu teda 2 020 miliárd eur.

2. Kamil píše: „Sulík tvrdí, že ECB zrušila pomer nákupov dlhopisov podľa kapitálového kľúča,“ s dôvetkom, že on sleduje všetky zasadnutia Rady ECB a nič také nebolo. Nuž, presne som napísal: „A tak vymysleli kreatívci z ECB, že zrušia tento pomer dlhopisov.“ Nepíšem, že už zrušili, ale predpokladám, že zrušia, lebo po prvé, celkom dobre poznám tieto bruselské (v tomto prípade prísne vzaté frankfurtské) salámové metódy a po druhé, ECB sa na takýto krok už začala pripravovať minulý týždeň, keď oznámila, že „obmedzené a dočasné výnimky“ z kapitálového kľúča, ktorý doteraz pri nákupe štátnych dlhopisov uplatňovala, sú „možné a nevyhnutné“.

3. Čo sa stane, ak emisná banka vydá viac nekrytých peňazí, ako je tretina HDP krajiny? Nuž, to nevie presne nikto, dá sa len empiricky povedať, že do piatich rokov takáto mena zanikne. Áno, zrejme bude tomu predchádzať inflácia, ktorá je už aj dnes, len práve nie pri spotrebných cenách, ale napríklad pri akciách a nehnuteľnostiach, ktorých cena výrazne rastie. A ešte poznamenávam, že inflačný cieľ 2 percentá je výmysel ECB a nič také v zmluve o fungovaní EÚ neexistuje. Tam sa píše o cenovej stabilite a z podstaty veci vyplýva, že niečo je stabilné, ak sa to nemení. Inflačný cieľ by mal byť 0,000 percenta. Keďže je ťažké dosiahnuť presne 0,000 percenta, bolo povedané, ceny v rozmedzí do dvoch percent je možné považovať za stabilné, ale tie 2 percentá nikdy neboli a nemali byť cieľ. To si len vymysleli páni z ECB a používajú to ako zámienku na tlačenie nekrytých peňazí.

4. Kamil píše, že ak sa euro rozpadne, tak preto, že „menej konkurencieschopné ekonomiky budú... ďalej stagnovať a zvolia si niekoho, kto im povie, že bez eura im bude lepšie (a možno aj bude)“. Áno, presne tak, a napríklad v referende povedia občania, že chcú vystúpiť a spravia to preto, že stratili dôveru v euro, napríklad aj preto, lebo tým občanom niekto povie, ako Draghi hazarduje s ich menou.

Konkrétnych spôsobov, ako sa euro rozpadne, je množstvo a nik to nevie predpovedať. Ale že politika Draghiho je zničujúca, to je zjavné a s tým zrejme súhlasí aj Kamil. A preto mám veľmi nepekné tušenie, že do roku 2025 bude po našej mene.

01 - Modified: 2024-04-25 16:41:10 - Feat.: - Title: Euro mierne posilňuje, ťaží z priaznivých údajov o nemeckej ekonomike 02 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 04 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 05 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:00