StoryEditor

Nemecko vás ťahá ku dnu, odkazuje Slovákom dánsky ekonóm

02.10.2013, 00:11
Dánsky ekonóm Steen Jakobsen v exkluzívnom rozhovore pre Finweb hovorí o škodách, ktoré pácha Fed a Merkelová aj o recepte na únik z recesie.

"Tešíme sa, že sme prežili, ale nestačí prežiť krízu, ak nemáme prácu a nemáme z čoho žiť," tvrdí Steen Jakobsen. Uznávaný odborník v oblasti medzinárodného obchodu a investovania v rozovore pre Finweb hovorí o hrozbách, aké pre svet predstavuje Merkelová a Fed, aj o tom, ako Nemecko ubližuje Slovensku a čo ho môže zachrániť.


"Merkelová by sa mala zavrieť do svojej kancelárie v Berlíne a nechať každú vládu robiť to, čo pokladá za správne pre svoju krajinu."

 

"Celý svet synchronizovane spomaľuje kvôli neschopnosti reformovať."

 

"Francúzsko má momentálne najhorší biznis model na svete."


Prognózy rastu európskeho hospodárstva sú v poslednej dobe pozitívne. Sme už z krízy vonku, alebo vidíme len menšie úspechy a hlboké problémy ignorujeme?

V Európe máme vysokú nezamestnanosť a dlh vo vzťahu k HDP stále rastie. To znamená, že naše hospodárstvo má od zotavovania ďaleko. To, že oslavujeme nulový rast, je indikátor toho, aké malé ambície ohľadne nášho hospodárstva máme.

Prečo?

Lebo sa nulový rast Nemecka pretaví do celoeurópskej recesie. Problémom sú chýbajúce reformy, pokles exportu, spomaľovanie takých veľkých ekonomík ako Čína, Amerika. Celý svet synchronizovane spomaľuje kvôli neschopnosti reformovať.

Zmeňme kontinent. Aký je váš názor na Ameriku a štedrú menovú politiku Fedu?

Oddelil by som experimentálnu monetárnu politiku a kvantitatívne uvoľňovanie. Prioritnou úlohou Fedu bolo podporiť bankový systém a odvrátiť ďalšie pády bánk. To sa mu podarilo. Čo sa týka samotnej monetárnej politiky, prirovnal by som ju k tomu, keď si niekto zlomí ruku a dá si ju do sádry. Sádra ju jednak chráni pred ďalšími nárazmi a jednak naštartuje proces hojenia. Ak si ju však nechá päť rokov, svaly ochabnú a pracujú len na 10%. Preto treba sádru hneď po zahojení zložiť a začať ruku napriek bolesti trénovať. Bude to chcieť veľa času a energie, ale pre správne zahojenie ruky je to nevyhnutné.

Ako toto americké hojenie vplýva na svet?

Čím dlhšie budú úrokové sadzby na nízkej úrovni, tým viac to škodí globálnej ekonomike a najmä malým a stredným podnikom, ktoré sú pre naštartovanie zdravého rastu nesmierne dôležité. Súčasná monetárna politika spôsobuje globálne spomaľovanie.

Sú teda pre Európu lepšie úspory alebo investície a podpora rastu?

Podľa mňa je dôležitá správna kombinácia oboch. Šetrenie je dôležité, avšak treba riešiť najmä štrukturálne problémy. Je nutné zistiť príčiny nezamestnanosti, prečo firmy nemôžu prijať extra pracovnú silu a prečo je momentálne takmer nemožné založiť si vlastnú firmu. V súčasnosti je najdôležitejšie sústrediť sa na malé a stredné podnikanie. To je jediná možnosť, ako naštartovať inovácie, zamestnanosť a rast, práve tieto firmy totiž zabezpečujú 85% pracovných miest.

Keď sa pozrieme na Slovensko, kde vidíte najväčšie slabiny nášho hospodárenia?

Slovensko v poslednej dekáde prilákalo mnohých významných investorov, čo je síce pozitívne napríklad v oblasti zamestnanosti, avšak tiež sa stalo závislé od určitých sektorov. To nás privádza k vyššie spomenutému problému, a to nedostatočná podpora sektoru malého a stredného podnikania.

Existuje riešenie?

Pre Slovensko je kľúčové, aby rástlo rovnomerne. Je nutné naštartovať rast východu, vytvoriť pracovné miesta a priaznivé podmienky pre rozvoj podnikania. Slovensku môže ublížiť, že je závislé na Českej republike a Nemecku.

Ublížiť?

Práve Nemecko v najbližších rokoch výrazný rast nečaká, práve naopak, a preto bude Slovensko ťahať dole. Máte silný bankový systém a pomerne nízky dlh v pomere k HDP, ale aj štrukturálnu nezamestnanosť a deficit. Vaše problémy sa odvíjajú najmä od vysokej nezamestnanosti. Riešenie je podobné tomu, čo odporúčam celej Európe. Sústrediť sa na  rozvoj malého a stredného podnikania, ktoré je tvorcom pracovných miest a hlavným motorom ekonomického rastu.

Nemecko, náš dôležitý partner, bude mať čoskoro novú vládu. Čo bude podľa vás musieť Merkelová spraviť, aby sa Európa definitívne dostala z recesie?

Nič. Mala by sa zavrieť do svojej kancelárie v Berlíne a nechať každú vládu robiť to, čo pokladá za správne pre svoju krajinu. To sa ale pravdepodobne nestane. Merkelová sa nesnaží pomôcť Európe, ale robí to, čo je dobré pre Nemecko a jej voličov.

Asi nie ste jej fanúšik. Kto však podľa vás zvládol krízu lepšie, Amerika alebo Európa?

Nikto. Amerika aj Európa spravili veľkú chybu tým, že záchranu svojich ekonomík delegovali na centrálne banky. Tie totiž spomalenie hospodárstva môžu riešiť len jedným spôsobom, a to držať nízko úrokové sazdby. Ako som spomínal, v prvej fáze je to dobré a na finančný sektor to má pozitívny dopad, ak sa však toto opatrenie včas neukončí, začne škodiť. Preto sa v Amerike neudiali štrukturálne zmeny, takisto v Európe sa neudiali žiadne zásadné reformy, ktoré by smerovali k vyriešeniu recesie. Ak by sme boli v škole, Európa aj Amerika by dostali D mínus. Tešíme sa, že sme prežili, ale nestačí prežiť krízu, ak nemáme prácu a nemáme z čoho žiť.

Problémom môžu byť aj prípadné záchranné balíky pre krajiny južnej Európy.

Nemyslím si, že v situácii, v ktorej sa Európa momentálne nachádza, by to zachraňovanie prežila. Podľa mňa budú niektoré problémové krajiny v horizonte dvoch, troch rokov prinútené z eurozóny odísť, alebo odídu sami. Za súčasných okolností to však bude zdravé pre eurozónu aj krajiny samotné. Eurozóna sa môže zmenšiť z hľadiska počtu krajín, ale zároveň sa musí posilniť ekonomicky a politicky.

Čo taliansky a francúzsky dlh?

Taliansko na rozdiel od Francúzska môže svoj deficit vyriešiť. Vyberaním daní. Politická situácia v Taliansku je už však iný príbeh. Tá je momentálne katastrofálna. Taliansko má politický problém, nie ekonomický. Aj keď hospodárstvo nie je dobré, krajina môže svoje problémy pomerne ľahko vyriešiť sama. Je to na nej.

A to Francúzsko?

Francúzsko je na tom úplne inak. Francúzsko má momentálne najhorší biznis model na svete. Deficit bežného účtu aj fiškálny deficit je obrovský a krajina nerobí žiadne opatrenia na jeho zníženie, pričom súčasný rast je nulový. To je ekonomicky asi najhoršia možná kombinácia. Súčasná situácia v hospodárstve aj postoj ohľadne zmien ma veľmi znepokojuje a podľa mňa bude v horizonte piatich rokov strojcom mnohých problémov.

Steen Jakobsen

hlavný ekonóm Saxo Bank

01 - Modified: 2005-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:14