StoryEditor

Napätie v ANO rastie, Rusko stráca podporu

Situácia vo vládnej ANO sa dramatizuje. Časť vedenia strany totiž považuje kauzu okolo zmeniek svojho šéfa za veľmi vážnu. "Určite ma viac potešila výhra Petržalky vo futbale," zhodnotil podpis Pavla Ruska na zmenkách podpredseda aliancie Jirko Malchárek.

Situácia vo vládnej ANO sa dramatizuje. Časť vedenia strany totiž považuje kauzu okolo zmeniek svojho šéfa za veľmi vážnu. "Určite ma viac potešila výhra Petržalky vo futbale," zhodnotil podpis Pavla Ruska na zmenkách podpredseda aliancie Jirko Malchárek. Rozhodujúci "stret" sa očakáva v pondelok. Podľa dôveryhodných zdrojov navrhnú niektorí podpredsedovia na Predsedníctve ANO, aby Pavol Rusko odišiel z vládneho kabinetu. Zdržanlivejšie sú zatiaľ regionálne štruktúry, ktoré chcú počuť najprv vysvetlenie celej aféry od svojho predsedu.

Stretnutie s Bugárom
Rovnaký vývoj predpokladá aj politológ Rastislav Tóth. Zároveň upozorňuje, že výmena Ruska by bola tvrdým zásahom do pozičného rozmiestnenia vo vedení strany. Šéf liberálov sa pritom pokúša ešte situáciu zvrátiť. Aj preto sa včera večer stretol s predsedom SMK Bélom Bugárom. "Kontaktoval ma pán Rusko, že potrebuje niektoré veci prediskutovať." Ako HN zistili z prostredia SDKÚ, rozhodol sa už aj premiér Mikuláš Dzurinda - Ruska z funkcie odvolá. Ešte predtým dostane minister na Koaličnej rade poslednú šancu, aby odstúpil sám.

Prioritou je koalícia
Hlavným záujmom viacerých vrcholných predstaviteľov aliancie je zotrvanie v koalícii. "Chcem si urobiť odpočet po štyroch rokoch vládnutia ako koaličný politik, nie ako opozičný s prázdnymi slovami," vysvetľuje Malchárek. Existuje však možnosť, že pokiaľ premiér Ruska odvolá, opustí ANO vzápätí vládnu koalíciu. V takom prípade Tóth očakáva, že časť poslancov odíde z aliancie, pričom vládu budú naďalej podporovať z pozície nezávislých.

Deň po...
Podľa analytikov nie je odchod z koalície až taký jednoduchý. "Už tu nejde len o ministerstvo hospodárstva, ale o nominantov strany na rôznych iných pozíciách." Ani samotný Rusko nevie v týchto dňoch odhadnúť ďalší vývoj v strane. "Všetko je otvorené, uvidíme v pondelok," hovorí. Jasnejšie to vidí politológ. Podľa Tótha už bude hrať v strane každý sám za seba. "Nebudú sa správať ako strana, ale ako množina politikov."

KDH neustúpi
Dzurindovi už nemôže uľahčiť situáciu ani ústup KDH. Už teraz avizujú, že pokiaľ premiér Ruska neodvolá, kresťanskodemokratickí ministri opustia vládu. "Ďalším krokom by bol návrh na odvolanie Ruska na pôde parlamentu," hovorí člen Predsedníctva KDH Pavol Abrhan. Po odstúpení od koaličnej zmluvy by poslanci KDH v individuálnych prípadoch pravdepodobne hlasovali za vládne zákony, určite však nie za všetky. "Celý postup by muselo schváliť predsedníctvo KDH," upozorňuje Abrhan.

Nastupuje prokuratúra
Kauza "zmenky" má aj ďalší rozmer. Predseda ANO Rusko podal totiž trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR. "Malo ísť o vydieranie jeho osoby v súvislosti s jednou zmenkou," povedal pre HN generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Kto mal Ruska vydierať, spresniť už odmietol. S trestným oznámením prokuratúra problémy mať nebude. "Tá vec nie je veľmi zložitá na nejaké dokazovanie, preukazovanie alebo pátranie." Problém je akurát v tom, že všetci zainteresovaní sú teraz na dovolenkách alebo v zahraničí. Podľa hovorkyne liberálov Magdy Krasulovej podal Rusko oznámenie na prokuratúru, keď získal informácie o pohybe falošných zmeniek s jeho podpisom. "Mal obavy, že by mohli byť použité na jeho vydieranie."

Pôžička bez problémov
Nejasnosti okolo Ruskových obchodných aktivít súvisiacich s kauzou "zmenky" (zmenky vystavil ako protihodnotu za takmer stomiliónovú pôžičku od, dnes už nebohého, podnikateľa Ľubomíra Blaška) sú pritom mimo záujmu prokuratúry. "V súčasnosti je to len v morálno-politickej rovine," hovorí Trnka. Ako doplnil, môžu nakoniec vyjsť najavo aj skutočnosti, ktoré budú naznačovať trestnú činnosť. "A vtedy budeme konať nekompromisne."

Ako sa na Slovensku odchádza z vlády
2002 - ...
Robert Nemcsics (ANO): minister hospodárstva odišiel po tom, ako mu ANO vyslovila nedôveru za výroky v médiách
Ivan Šimko (SDKÚ): strana mu vyslovila nedôveru, keď vo vláde nepodporil Dzurindov návrh na odvolanie riaditeľa NBÚ
Rudolf Chmel (ANO): demisiu podal po dohode s predsedom aliancie Ruskom

1998 - 2002
Gabriel Palacka (SDK): demisia bola výsledkom viacerých káuz, ktoré sa spájali s rezortom dopravy, pôšt a telekomunikácií (napr. výber konzultanta na privatizáciu Slovenských telekomunikácií, pridelenie licencie na prevádzku mobilnej siete GSM 1800)
Ľudovít Černák (SDK): minister hospodárstva podal demisiu na základe viacerých nevyriešených a nezvládnutých privatizačných projektov
Tibor Šagát (SDKÚ): minister zdravotníctva reagoval abdikáciou na obvinenia, že nezvládol situáciu počas liečby prezidenta Rudolfa Schustera
Pavol Kanis (SDĽ): minister obrany podal demisiu po tom, ako nedokázal spoľahlivo vysvetliť financovanie stavby luxusnej vily
Pavol Hamžík (SOP): z funkcie vicepremiéra pre európsku integráciu ho premiér odvolal v dôsledku podozrenia zo zneužívania finančných prostriedkov z fondov EÚ
Jozef Macejko (SDKÚ): premiér ho odvolal z funkcie ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií po spornom tendri Železničnej spoločnosti SR na dodávku ľahkých motorových vlakov
Ladislav Pittner (SDKÚ): minister vnútra podal demisiu, keďže časť koalície ho považovala za nedôveryhodnú osobu
Brigita Schmögnerová a Milan Ftáčnik (SDĽ): šéfka rezortu financií a minister školstva z vlády odišli po politických sporoch v SDĽ

01 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo týždeň dal
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 20:39