StoryEditor

Voľby na obzore, v hre je výmena garnitúr

14.09.2005, 00:00
Vládna koalícia dožíva. Predčasné parlamentné voľby prestávajú byť iba želaním opozície - zablokovaný parlament zmobilizoval aj časť koalície.

Vládna koalícia dožíva. Predčasné parlamentné voľby prestávajú byť iba želaním opozície - zablokovaný parlament zmobilizoval aj časť koalície. SMK dokonca pripraví ústavný zákon o skrátení volebného obdobia. Voľby by mali byť v najbližšom možnom termíne. "Ak sa dá, už na začiatku roka," vyhlásil včera líder SMK Béla Bugár.
Iba ak sa stane zázrak...
Iné východisko nevidia už ani analytici. "Musel by sa stať politický zázrak, aby sa voľby nekonali," vyhlásil pre HN politológ Peter Horváth. Ešte skôr ako na jeseň 2006 (voľby mali byť pôvodne v septembri na budúci rok) tak môže mať Slovensko nový vládny kabinet.
Už o niekoľko mesiacov by tak štát riadila podľa všetkého nová vládna zostava. Najväčšie šance experti dávajú pritom stranám súčasnej opozície. "Chlieb sa bude lámať pri povolebných rokovaniach medzi Smerom-SD a ĽS-HZDS, k nim by sa mohla pridať niektorá z dnešných vládnych strán," naznačil Horváth. V budúcej koalícii vidí napríklad SMK. Spojenectvo Smer-SD a ĽS-HZDS podľa neho nevylučujú ani medializované osobné rozpory medzi lídrami Robertom Ficom a Vladimírom Mečiarom. "Na úrovni podpredsedov a jednotlivých straníckych expertov totiž panuje dosť veľká názorová zhoda."
Bez perspektívy nemusí byť podľa Horvátha ani ANO pod vedením Pavla Ruska. Naopak, aliancii až tak zase neverí sociológ Pavel Haulík - od mája aliancii rapídne klesajú preferencie až na prah zvoliteľnosti. "ANO by vyhovoval pôvodný termín volieb, aby mohla niečo vyťažiť zo svojej novej pozície."
Koniec koaličného jadra?
Trojkoalícia SDKÚ, SMK, KDH, podľa politológov jadro budúcej vlády už pravdepodobne tvoriť nebude. Dôvod? Ťažko by v takejto zostave našla štvrtého do partie. "Do takejto koalície bude každá strana vstupovať veľmi opatrne," tvrdí Horváth. V zoskupení SDKÚ, SMK a KDH, na ktorom boli postavené obidve Dzurindove vlády, totiž ťahali po roku 1998 ostatní partneri vždy za kratší koniec - či už išlo o ANO alebo pred tým SDĽ a SOP. "Ich prípady budú akousi výstrahou."
Zatiaľ čo preferencie KDH a SMK sú stabilizované, SDKÚ môže podľa Haulíka na skorších voľbách stratiť. Dzurindova strana totiž práve v poslednom roku vládnutia chystala lov na voličov. "Spoliehala sa, že bude na občanov pôsobiť - tak ako to býva pri vládnych stranách zvykom na konci volebného obdobia - aj trochu populistickými krokmi." Koaličná spolupráca SDKÚ so Smerom-SD? To analytici veľmi reálne nevidia - ide o ťažko zmieriteľné tábory. "Navyše Smer-SD má ambíciu presadiť svoj program skôr so stranami, ktoré majú menej výrazných expertov v ekonomickej a hospodárskej oblasti," dodáva Horváth. Budúcu koalíciu nespája ani so SNS či KSS. "Z hľadiska ich akceptovania to možno vylúčiť."
Presuny medzi voličmi
Do hry sa môžu dostať však Slobodné fórum a HZD, ktorých preferencie zatiaľ balansujú pod prahom zvoliteľnosti. Slobodní (v prieskumoch majú okolo štyroch percent) však môžu "zarobiť" na kríze v ANO, ktorú môže pripraviť o časť sympatizantov. "Šanca, že by sa slobodní mohli dostať do parlamentu, je po ostatných udalostiach skôr väčšia ako menšia," hovorí Haulík. Nárast preferencií HZD (dnes majú približne tri percentá) závisí od vývoja v ĽS-HZDS a jeho postoja k vládnej kríze. Mečiarovci podľa Haulíka doteraz strácali na istom "koketovaní" s vládnou koalíciou. Voliči od ľudovej strany totiž očakávajú radikálnu opozičnú politiku. "Ak dokáže nájsť cestu, ktorá konvenuje jeho potenciálnym voličom, bude to nepriaznivá správa pre HZD. Elektorát oboch strán má totiž rovnaké korene."
Chýbajú nové tváre
Aká bude kampaň pred predčasnými voľbami? Hlavný zápas podľa všetkého zvedie pravica s ľavicou. "Strany, ktoré sa pohybujú kdesi uprostred, budú nútené sa jasne ideologicky vyprofilovať," avizuje Horváth. Volič sa bude podľa neho rozhodovať, či pokračovať v súčasnej ceste "alebo prejsť na modifikovanú cestu na spôsob Smeru-SD". Analytici očakávajú v prípade predčasných volieb najnižšiu voličskú účasť v histórii. Ľudia sú vraj znechutení z politického vývoja. "Strany navyše pôjdu do volieb s tými istými politikmi. Voličom bude chýba nejaká nová tvár, ktorá by bola spojená s novou nádejou," uzatvára politológ.

Čo ešte chcela koalícia stihnúť
- dokončenie privatizácia Slovenských elektrární, nákladnej železničnej dopravy, predaj podielov v štátnych teplárňach
- schválenie štátneho rozpočtu na rok 2006
- doľaďovanie vládnych reforiem (SDKÚ)
- zmluva s Vatikánom, školský zákon - obsahová reforma (KDH)
- zákon o financovaní kultúry národnostných menšín (SMK)
(Zdroj: HN)

kliknutím na obrázok sa zväčší do pôvodnej veľkosti

01 - Modified: 2003-01-22 22:06:16 - Feat.: 0 - Title: CME plánuje expanziu vo východnej Európe 02 - Modified: 2003-01-22 23:50:02 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 23. 1. 2003
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 11:24