StoryEditor

Vplyv Gazpromu na Európu sa zvyšuje

17.07.2006, 00:00
Rusko opäť zvýšilo svoj energetický vplyv na Nemecko po tom, čo koncom minulého týždňa Nemci súhlasili s výmenou aktív v Maďarsku za podiely v lukratívnom sibírskom ložisku. Gazprom tak opäť zvýšil svoj vplyv na západoeurópske trhy, najmä na ten nemecký.

Rusko opäť zvýšilo svoj energetický vplyv na Nemecko po tom, čo koncom minulého týždňa Nemci súhlasili s výmenou aktív v Maďarsku za podiely v lukratívnom sibírskom ložisku.
Ako uviedla agentúra Reuters, nemecká energetická spoločnosť E.ON uzatvorila s ruským plynárenským gigantom Gazprom dohodu, vďaka ktorej získa nemecká spoločnosť 25 percent mínus jedna akcia v obrovskom ložisku zemného plynu Južno-Russkoje. Naopak, Gazprom zasa získa 50 percent mínus jedna akcia vo Foldgaz Storage a Foldgaz Trade, ako aj 25 percent v E.ON Hungaria, ktorá je regionálnym dodávateľom elektrickej energie a zemného plynu. Gazprom tak opäť zvýšil svoj vplyv na západoeurópske trhy, najmä na nemecký.
Cenu spoločnosti nezverejnili, ako však pre The Times povedal analytik Berthold Hannes z energetickej poradenskej firmy Bain & Company, dohoda je výhodná pre obe firmy. E.ON sa dostane k cennému nálezisku s približne 700 miliardami m3 zemného plynu a Gazprom rozšíri vplyv na zákazníkov v Európe. Podobný krok urobil ruský gigant v apríli tohto roka s ďalšou nemeckou firmou BASF, s ktorou vymenil časť spomínaného ložiska za podiely vo firme obchodujúcej s plynom -Wingas. To všetko sa mu darí v čase, keď politici čoraz viac diskutujú o diverzifikácii dovozu energie a znížení závislosti od Ruska.
Na jeseň sa mu podaril najväčší kontrakt v Nemecku, keď Berlín súhlasil na veľké pobúrenie Poľska a Litvy so spoluprácou na výstavbe plynovodu popod Baltské more. Najmä Poľsko verilo a verí dodnes, že sa mu podarí presadiť nový plynovod cez vlastné územie, čo však Rusi odmietajú. Radi by sa vyhli problematickému Poľsku, s ktorým si už roky nerozumejú. Obrovský projekt však bude musieť pravdepodobne počkať. Podľa stránky businessonline sa najskôr nepodarí spustiť prevádzku plynovodu v roku 2010, ako sa pôvodne predpokladalo, pre veľký obsah výbušnín a nebezpečných látok na dne Baltského mora. Najnebezpečnejším je horčicový plyn, ale nachádza sa tu aj iný toxický odpad. Podľa predstaviteľov spoločného konzorcia však plynovod bude prechádzať oblasťou, kde sa odpad nenachádza a projekt by mal byť spustený do prevádzky v plánovanom čase.

Prepojenie Gazpromu s nemeckým trhom
- Nemecko berie z Ruska 35 percent ropy a 40 percent plynu z celkového objemu svojich energetických potrieb.
- Gazprom ponúkol firme E.ON, materskej firme Ruhrgasu, 25 percent mínus jedna akcia v lukratívnom plynárenskom ložisku Južno-Russkoje za podiely v maďarských distribučných aktívach E.ON-u.
- Wintershall, súčasť nemeckého chemického giganta BASF, sa dohodol s Gazpromom na 35-percentnom podiele v Južno-Russkom, za čo Gazprom získal podiel vo Wingase, čím zvýšil vplyv na nemecký trh s distribúciou plynu.
- Gazprom vlastní 51 percent v spoločnom podniku na výstavbu plynovodu popod Baltské more, kadiaľ sa bude transportovať plyn zo sibírskych polí do severného Nemecka.

01 - Modified: 2003-03-21 15:40:42 - Feat.: 0 - Title: Bývalý technik -- dnes vynálezca 02 - Modified: 2003-03-21 15:41:16 - Feat.: 0 - Title: Živnostníkom najviac prekáža byrokracia 03 - Modified: 2003-03-21 15:42:06 - Feat.: 0 - Title: Vďaka paušálnej dani je krajčírstvo Milena 04 - Modified: 2003-03-21 15:42:50 - Feat.: 0 - Title: Pomoc malým podnikom v ČR
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 00:55