StoryEditor

Návštevnosť Tatier stagnuje

15.08.2006, 00:00
Lesníci a ochranári z Tatranského národného parku začali pomocou ščitačov sledovať počet turistov, vplyv počasia na ich pohyb, národnostné zloženie a zaťaženosť lokalít so špičkovou návštevnosťou.

Lesníci a ochranári z Tatranského národného parku začali koncom uplynulého týždňa monitoring návštevnosti vysokohorského prostredia Tatier. Na päťdesiatich stanovištiach sa ho zúčastňuje dvesto sčítačov. Okrem počtu turistov sledujú aj vplyv počasia na ich pohyb, národnostné zloženie a zaťaženosť lokalít so špičkovou návštevnosťou. Získané údaje poslúžia ochrane prírody, vede, výskumu a cestovnému ruchu. "Využijú sa napríklad pri stanovení únosnej návštevnosti, usmerňovaní turistických aktivít, plánovaní údržby turistických chodníkov a ich vybavenosti či zintenzívnení strážnej služby," uviedol Juraj Švajda z ochrany prírody TANAP-u.
Pri poslednom monitoringu pred dvoma rokmi sa pohybovalo na slovenskej strane Vysokých Tatier v jednom dni vyše 17 a pol tisíca turistov. Najviac bolo Čechov, Slovákov a Poliakov. V čase vrcholnej letnej sezóny prišlo celkovo do Tatier denne v priemere 12-tisíc vozidiel a 42-tisíc ľudí.
Zaťaženosť vysokohorského prostredia bola však nižšia, pretože len asi tretina návštevníkov skončila na turistických chodníkoch, čo v absolútnych číslach zodpovedá úrovni zo začiatku sedemdesiatych rokov.
Systematické sledovanie návštevnosti Vysokých Tatier za začalo v roku 1972. Počet turistov vo vysokohorskom prostredí vzrástol podľa odborníkov od vzniku národného parku takmer stonásobne. Odhaduje sa, že za rok navštívi Tatry vrátane osád od dvoch do štyroch miliónov ľudí. Najviac ich prieskumy zaznamenali v roku 1988, vyše päť miliónov.
Ako vyplýva z dlhodobej sledovanosti, najmä v porovnaní s osemdesiatymi rokmi, intenzita turistického ruchu vo Vysokých Tatrách v posledných rokoch stagnuje. Vzhľadom na predchádzajúcu extrémnu zaťaženosť prostredia je to pre ochranu prírody dobrá správa. Podnikatelia v cestovom ruchu by však radi videli v Tatrách viac ľudí.

01 - Modified: 2003-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bugár ostal predsedom SMK 02 - Modified: 2003-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štart kampane 03 - Modified: 2003-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: US Airways znižuje platy
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 16:42