StoryEditor

Najvplyvnejším podnikateľom je Steve Jobs

Najvplyvnejším podnikateľom na svete je podľa najnovšieho rebríčka časopisu Fortune šéf americkej spoločnosti Apple Steve Jobs, za ktorým nasledujú mediálny magnát Rupert Murdoch a Lloyd Blankfein, šéf investičnej banky Goldman Sachs. Vo všeobecnosti najväčším vplyvom podľa rebríčka disponujú Američania, keď z 25-členného rebríčka iba siedmi nie sú americkými občanmi. Navyše, do prvej desiatky sa dostal iba jeden Neameričan, šéf automobilky Toyota Kacuaki Watanabe. Ako jediná žena sa do rebríčka dostala šéfka nápojového giganta PepsiCo Indra Nooyiová.
Ovládol päť sektorov
Víťaz rebríčka Steve Jobs, ktorý sa stal vo svete známym najmä digitálnym prehrávačom hudby iPod, už dvakrát zmenil podľa Fortune smer počítačového priemyslu. Najskôr zavedením grafického užívateľského prostredia (známych okien ovládaných myšou) a neskôr novou koncepciou zalamovania novín, tzv. desktop publishing (DTP). Popri tom stihol významne ovplyvniť aj trh s animovanými filmami, keď po kúpe spoločnosti Pixar v roku 1986 po odchode z Apple v nej vyvinul novú technológiu na tvorbu animovaných filmov. Najväčší otras však spôsobil na trhu spotrebnej elektroniky, a to svojím digitálnym prehrávačom iPod. Okrem toho dokázal ovplyvniť svetový hudobný aj filmový priemysel, vrátane Hollywoodu, ktorých presvedčil distribuovať svoje produkty cez internetové obchody firmy Apple iTunes Music Stores. Jobs tak podľa Fortune ovplyvnil chod piatich priemyselných sektorov - počítačového, filmového, hudobného, maloobchodného a bezdrôtovej telekomunikácie.
Moc nad médiami
Významný vplyv prisúdil časopis aj mediálnemu magnátovi Rupertovi Murdochovi. Ten po skúpení mnohých televíznych spoločností a tlače po celom svete kontroluje kľúčové médiá, ktoré účinne dokážu vyvíjať tlak na miestnych politikov. Jeho tlak sa podľa Wikipedie zvyšuje aj v strednej a vo východnej Európe, kde už kúpil televízne stanice v Poľsku, Bulharsku, Rumunsku, Srbsku a Lotyšsku.
Že na 4. mieste sa spoločne umiestnili zakladatelia Google Larry Page a Sergej Brin spolu so šéfom firmy Ericom Schmidtom, nie je až také prekvapenie. Menej známym menom je však Lloyd Blankfein, šéf investičnej banky Goldman Sachs. Podobne ako on sa medzi najvplyvnejších podnikateľov sveta dostali aj iné mená, ktoré sa bežne v rebríčkom Fortune alebo Forbes nevyskytujú. Už aj preto, že títo ľudia nedisponujú takým majetkom ako miliardári typu Gatesa, Murdocha či Buffeta. Takto sa medzi najvplyvnejších podnikateľov dostal napríklad šéf ropnej firmy ExxonMobil Rex Tillerson (6.) s príjmom "len" okolo štyroch miliónov dolárov ročne, ktorý odsunul jedného z najbohatších ľudí planéty Gatesa na siedmu priečku. Ani momentálne najbohatší človek, Mexičan Carlos Slim Helú, sa nezaradil medzi najvplyvnejšiu desiatku, aj keď do 25-ky sa na 20. mieste zmestil.
Nápady hýbu trhmi
Rebríček tak potvrdzuje, že vplyv sa nie vždy dá uplatniť výhradne cez peniaze. Spomínaní podnikatelia však dokážu hýbať trhmi, tak americkými, ako aj európskymi, a to cez úspešné výrobky, nápady či najlepšie riadenie firiem.
Práve úspešné riadenie firmy rozhodlo, že nie často spomínaný šéf Goldman Sachs Lloyd Blankfein sa stal 3. najvplyvnejším podnikateľom a na ďalšie miesta odtlačil investičného guru Warrena Buffetta (5.), Billla Gatesa či Lakšmiho Mittala (14.). Blankfeina oceňujú najmä za to, že svojou firemnou politikou dokázal od nástupu do kresla na jar tohto roka zabezpečiť v Goldman Sachs rast aj v súčasnej dobe hypotekárnej krízy, zatiaľ čo mnohé doteraz úspešné firmy a banky musia odpisovať miliardy dolárov a otriasajú finančnými trhmi aj na starom kontinente. Podobne ovplyvňuje trhy ako v USA, tak mimo nich, aj Jeff Immelt, výkonný riaditeľ nadnárodného konglomerátu General Electric. Okrem výrobkov ako CT skenery, motory či lokomotívy, Immelt je aj predseda Rady podnikateľov v USA, ktorá má nemalý vplyv na politiku vlády USA a navyše, je aj členom Správnej rady Fedu - a môže teda vplývať na finančnú politiku najvplyvnejšej centrálnej banky na svete.

Pre zväčšenie kliknite na obrázok

 

01 - Modified: 2003-06-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Manažér v dvoch konkurenčných firmách
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 17:55