StoryEditor

Návrat Slovákov zo Srí Lanky

29.12.2004, 23:00
Prvých sedemdesiat slovenských občanov by sa malo zo Srí Lanky vrátiť vládnym špeciálom dnes o 19.00 hod.

Prvých sedemdesiat slovenských občanov by sa malo zo Srí Lanky vrátiť vládnym špeciálom dnes o 19.00 hod. Lietadlo, ktoré pre občanov postihnutých podmorským zemetrasením a smrtonosnými vlnami tsunami vezie humanitárnu pomoc, by malo po vyše 24-hodinovom zdržaní v cyperskej Larnake pristáť na Srí Lanke.
"Následne bude prebiehať vykladanie liekov, vody, stanov a zdravotníckeho materiálu za 6,6 milióna korún a nástup cestujúcich, čo bude trvať zhruba dve hodiny," konštatoval hovorca ministerstva vnútra Boris Ažaltovič. Ako ďalej poznamenal, ďalší špeciál už slovenská strana neplánuje do postihnutej oblasti vyslať. Rovnako je to aj s prípadným vyslaním záchranárskych tímov. "Krajina nás požiadala o zaslanie zdravotníckeho materiálu, a my to rešpektujeme."
Podľa hovorcu ministerstva zahraničných vecí Juraja Tomagu by sa mali vládnym špeciálom vrátiť domov najmä klienti CK Leonardo, medzi ktorými sú aj tri deti. Na palube by mal byť aj nezvestný pár, ktorý honorárny konzul našiel v odľahlej časti Srí Lanky. Ako ďalej Tomaga poznamenal, nikto z nich nie je zranený. V oblasti postihnutej prírodnou katastrofou by tak malo zostať vyše stovky Slovákov, ktorí môžu podľa Tomagu využiť pomoc honorárneho konzulátu alebo ministerstva zahraničných vecí. Tým, ktorí nemajú pas, vydajú náhradný cestovný dokument. V prípade, že za nich niekto zloží zálohu, poskytnú im aj financie.

01 - Modified: 2002-12-18 09:46:16 - Feat.: 0 - Title: Vlna bankrotov v krajinách Európskej únie a USA pokračuje 02 - Modified: 2002-12-18 09:53:34 - Feat.: 0 - Title: Koordinácia aktivít
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 12:31