StoryEditor

Podľa politológov na predčasných voľbách môže najviac získať SDKÚ-DS

08.02.2006, 17:16
Autor:
TASRTASR
Na predčasných voľbách v júnovom termíne môže podľa troch oslovených politológov najviac získať vládna SDKÚ-DS. Rozhodnutie o predčasných voľbách padlo po konflikte SDKÚ-DS a KDH a premiér Mikuláš Dzurinda dokázal podľa politologičky Dariny Malovej polarizovať stúpencov a odporcov vatikánskej zmluvy, a to aj v radoch kresťanov alebo tých voličov, ktorí sa hlásia ku katolíckemu vierovyznaniu, ale boli proti zmluve.

Na predčasných voľbách v júnovom termíne môže podľa troch oslovených politológov najviac získať vládna SDKÚ-DS.
Rozhodnutie o predčasných voľbách padlo po konflikte SDKÚ-DS a KDH a premiér Mikuláš Dzurinda dokázal podľa politologičky Dariny Malovej polarizovať stúpencov a odporcov vatikánskej zmluvy, a to aj v radoch kresťanov alebo tých voličov, ktorí sa hlásia ku katolíckemu vierovyznaniu, ale boli proti zmluve. "Bol to ťah, ktorý možno SDKÚ práve aj cez jej zlúčenie s DS, pritiahne viac voličov, ktorí sú liberálnejšie orientovaní," povedala. "SDKÚ dokázalo dať nejaký náboj, vytiahnuť volebnú tému, ktorá istým spôsobom bude polarizovať voličov a tým pádom ich motivovať k vyššej účasti na voľbách," dodala Malová. Z tohto konfliktu bude podľa nej viac benefitovať SDKÚ, ktorej preferencie klesali. Poukázala na to, že KDH má svoje tradičné voličské zázemie, ktoré je neochvejné. "Možno o jedno dve percentá by mohol počet voličov narásť práve tým, ak KDH dokáže zmobilizovať väčší potenciál stúpencov katolíckeho vierovyznania, ktorí podporujú zároveň aj KDH," povedala.
Dá sa podľa nej tiež očakávať, že na predčasných voľbách stratí Slobodné fórum, pričom získa únia. V prípade Smeru-SD, ktorý je v prieskumoch konštantne na prvom mieste, odhaduje nižší zisk, avšak nemyslí si, že predčasné voľby nejako výrazne poškodia sociálnych demokratov.
ĽS-HZDS považuje za stranu, ktorej hviezda je na ústupe v porovnaní s minulosťou, predpokladá, že nejaké hlasy stratí. Konkurentom ĽS-HZDS je podľa nej Smer, hlasy HZDS by však mohlo eventuálne získať aj HZD, ak by sa prezident Ivan Gašparovič nejakým spôsobom rozhodol počas kampane prejaviť sympatie tejto svojej bývalej strane. "Myslím si, že predčasné voľby zachovajú určitú rovnováhu medzi súčasnými opozičnými a koaličnými stranami," uviedla.
Politológ Samuel Abrahám takisto zastáva názor, že na skorších voľbách môže najviac získať SDKÚ, ak sa dobre zhostí svojej pozície. Stratiť na júnových voľbách môže práve Smer. "SDKÚ vyfúkla vietor z plachiet strane Smer, ktorá tri roky žiada predčasné voľby, chcela zastaviť privatizáciu a nebude už ani môcť odvolávať ministrov, čo bolo vždy na jej zviditeľnenie skvelý manéver," povedal Abrahám. Dzurinda podľa neho vďaka predčasným voľbám nemusí byť závislý od HZDS, ako by bol pravdepodobne v prípade septembrových volieb.
Abrahám sa domnieva, že kresťanskí demokrati sú očividne teraz v paralyzovanom stave, lebo zapríčinili pád vlády, hoci hovoria, že im išlo o princípy. Ultimátum, ktoré položili, sa KDH podľa neho politicky nevyplatilo, aj keď morálne ich to možno zocelilo. "Je to o to pre nich nešťastnejšie, pretože boli si vedomí, že v parlamente táto zmluva o svedomí by určite neprešla," konštatoval. KDH má podľa neho skalných prívržencov, a preto ak by bola nízka účasť vo voľbách, tak strane to môže zvýšiť percentá. "Ich podporovatelia, keďže budú vnímať KDH v ohrození, tak prídu vo veľkom počte," poznamenal politológ. V prípade relatívne vysokej účasti bude podľa neho KDH rado, keď si udrží percentá, ktoré má teraz.
Skorší termín volieb môže mať pritom vplyv aj na ich výsledky. "Pre septembrové voľby nič nehralo pre členov tejto koalície, hlavne pre SDKÚ, ich preferencie boli nízke, možno by sa dostali o nejaké promile vyššie, určite nie o nejaké veľké percentá, a stále by boli terčom veľmi tvrdej rétoriky opozície, dokonca by stále mohli byť škandalizovaní niektorí ministri," domnieva sa politológ. Terajšia politická kríza pritom podľa neho ukázala, že politická zručnosť politikov je na relatívne vysokej úrovni. "Z jednej potenciálne veľkej krízy bolo veľmi rýchle a relatívne jednoduché riešenie, strany sú spokojné, nejaká veľká politická kríza je zažehnaná, a všetko sa udialo veľmi pokojne a racionálne," poznamenal.
Pavel Haulík z agentúry MVK zastáva názor, že pre SMK, KDH, KSS a SNS nie je skorší termín nijakou zmenou. Tieto štyri strany podľa neho bez ohľadu na to, v akom termíne sa voľby uskutočnia, získajú rovnaký výsledok. "Sú to strany, ktoré majú relatívne stabilných voličov a nemajú rastový potenciál, svojou súčasnou politikou nie sú schopné osloviť ďalších voličov," povedal.
Smer-SD podľa neho nepotrebuje a zrejme ani nebude oslovovať ďalších voličov, bude presviedčať svojich súčasných sympatizantov, aby išli voliť. Haulík si myslí, že SDKÚ je režisérom všetkého, čo sa deje na politickej scéne a zrejme vyhodnotila, že skorší termín volieb je pre stranu výhodnejší. Poukázal na to, že do riadnych volieb by SDKÚ musela riešiť problém ešte viac menšinovej vlády a prípadné možné získavanie podpory od subjektov, ktoré nezlepšujú imidž. SDKÚ má podľa neho tiež šancu odstrániť niektoré negatívne dopady predchádzajúceho vládnutia. "Bremena nepopulárnych vecí, ktoré SDKÚ sprevádzali, sa môže v tomto období relatívne slušne zbaviť," uviedol.
HZDS podľa Haulíka bude musieť podobne ako Smer presvedčiť svojich sympatizantov, aby prišli voliť.

01 - Modified: 2003-02-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Autovlak do Splitu 02 - Modified: 2003-02-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zvýšenie cien plynu zatiaľ nenavrhnú 03 - Modified: 2003-02-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Windows ovládli české a slovenské počítače
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 15:22