StoryEditor

Pravica sa sporí - kto môže za fiasko

Zatiaľ čo noví členovia vládnej koalície postupne preberajú moc, opozícia si medzi sebou vyrovnáva účty. Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda prvýkrát otvorene obvinil KDH, že zabránilo vzniku stredopravej vlády.

Zatiaľ čo noví členovia vládnej koalície postupne preberajú moc, opozícia si medzi sebou vyrovnáva účty. Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda prvýkrát otvorene obvinil KDH, že zabránilo vzniku stredopravej vlády. "Nová vláda nie je ani tak výsledkom vôle voličov, ako nevôle KDH." Pravicová vláda podľa Dzurindu doplatila na vnútorné rozpory kresťanských demokratov - dôkazom toho má byť odchod Vladimíra Palka z postu podpredsedu KDH. "Sú to absurdné obvinenia," reagoval Palko. Slovensko si vraj túto vládu vybralo hlasovaním vo voľbách.

Vytrvalý maratónec
Líder SDKÚ zopakoval, že do poslednej chvíle sa usiloval KDH presvedčiť pre koalíciu pravice s Mečiarovým ĽS-HZDS. Ak mali kresťanskí demokrati s ĽS-HZDS problém, mohli podľa Dzurindu ticho podporovať koalíciu. "Spolupráca s HZDS bola pre nás vždy v akejkoľvek forme neprijateľná," odkázal mu podpredseda KDH Július Brocka.
K prípadnej účasti ľudovej strany vo vláde Dzurinda povedal, že SDKÚ by tiež mala svoje požiadavky vrátane zmeny postoja ĽS-HZDS k tzv. Mečiarovým amnestiám v kauzách zmareného referenda a únosu Michala Kováča ml. Je presvedčený, že Mečiar by bol v spolupráci s pravicovými stranami miernejší ako s Ficovým Smerom. Palko však neverí, že niečo také je možné. "Je to málo uveriteľná predstava, lebo zrušenie amnestií by si vyžadovalo zmenu ústavného zákona s podporou 90 hlasov poslancov."
Povolebné rokovania s Dzurindom priznal aj Vladimír Mečiar, zrušenie amnestí však podľa neho neprichádzalo do úvahy. Podpredseda Ľudovej strany Milan Urbáni je presvedčený, že stredový program HZDS ponúkal po voľbách spoluprácu s oboma politickými blokmi - vzťah s pravicou však marili vyhlásenia KDH. "Niekedy to forsírovali až nasilu, že s nami nebudú spolupracovať. Tiež mohli byť diplomatickejší," hovorí ďalší človek z prostredia Ľudovej strany, ktorý si neželá byť menovaný.

Ohrozená opozícia
Brocka Dzurindu varuje - nových partnerov v opozícii by si nemal rozhnevať. "Je to prinajmenšom nevhodné. SDKÚ je v opozícii po prvýkrát a expremiér by mal byť viac zdržanlivý." Ani podľa výkonného podpredsedu SMK Miklósa Duraya nebude spolupráca v opozícii bezproblémová. Aj keď sa do sporu SDKÚ a KDH nechce Maďarská koalícia zamiešať, Duray dal za pravdu Dzurindovi. "KDH si po voľbách musí najskôr upratať vo svojich radoch."
Šéf SDKÚ je napriek tomu presvedčený, že opozičná spolupráca pravicových strán bude hladká. "SMK a KDH budú spolupracovať vtedy, pokiaľ to bude v záujme všetkých." Podľa Palka je tiež nevyhnutné, aby opozícia držala spolu.

V čom sa SDKÚ-DS a KDH nezhodli:
- Vatikánsku zmluvu o výhrade svedomia SDKÚ odmietla, čo spôsobilo odchod KDH z vládnej koalície.
- Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda v rozhovore pre HN povedal, že v súdnictve sa za minulé volebné obdobie "takmer nič neurobilo". Rozhorčil tak podpredsedu KDH a exministra spravodlivosti Daniela Lipšica, ktorý mu odkázal, že "musí byť prepracovaný alebo unavený a vracia sa k svojej starej chybe - nahrádzať fakty, jemne povedané, nezmyslami".
- Dzurinda kritizoval KDH na besede so študentmi Právnickej fakulty v Košiciach. Nepáčilo sa mu, že exminister vnútra Vladimír Palko sa objavuje iba na tlačovkách súvisiacich s kauzami SDKÚ.
- KDH nezareagovalo na návrh SDKÚ vytvoriť novú vládnu koalíciu pravicového trojbloku s ĽS-HZDS.
Zdroj: hn

01 - Modified: 2003-03-19 08:14:57 - Feat.: 0 - Title: Využitie e-learningu na vysokej škole 02 - Modified: 2003-03-19 08:17:10 - Feat.: 0 - Title: E-learning ako nástroj manažmentu zmeny 03 - Modified: 2003-03-19 08:18:25 - Feat.: 0 - Title: Odstrihnite sa od pracovného miesta
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 02:54